Вирусът ни върна само 4% назад. И тук има китайска следа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9527531 www.24chasa.bg

На каква цена се оттласнахме от дъното

Как икономиката да рестартира на собствен ход, не с антикризисни грантове

През последното тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт е нараснал с 2,1% спрямо третото тримесечие, но е с 3,8% под нивото от последното тримесечие на 2019 г. С други думи, възстановяването продължава – вече имаме две тримесечия, в които икономическата активност

расте след

драматичния

срив

от второто тримесечие.

Четвъртото тримесечие е с по-малък спад на годишна основа от третото и заради ефекта на туризма – той повлия силно негативно през летните месеци, когато чуждестранните туристи бяха с 3/4 по-малко от 2019 г., но приносът му е значително по-малък за икономиката през последните месеци на годината. Макар това да са само експресни оценки, те позволяват да очертаем и приблизителна картина на годишния спад – към момента изглежда, че за цялата 2020 г.

БВП се е

свил с около

3,9-4%

в реално изражение.

Не толкова песимистичните данни вероятно изглеждат в противоречие с драматичното влошаване на здравната картина от началото на ноември както в България, така и в повечето европейски страни.

Защо все пак

не се сбъдна

по-негативният

сценарий

за ново влошаване на стопанската динамика през есента и в началото на зимата?

Данните за БВП всъщност потвърдиха вече видното от много други текущи индикатори - вторият т.нар. локдаун влияе на икономическата активност по много различен начин. Видя се, че потреблението, макар и неизбежно да спадна при затварянето на моловете, се сви относително по-малко, отколкото през първия локдаун. Независимо от забраните между септември и декември спадът на наетите – т.е. загубените работни места спрямо предкризисното ниво – не надхвърли 60 хиляди.

В индустрията и особено в експортноориентираните предприятия възстановяването през последното тримесечие продължи. Изключително важен принос за това има ръстът във водещите промишлени икономики в ЕС и ключови търговски партньори на България – Германия и Италия. Строителната активност в еврозоната също

вече достигна

предкризисните

нива

Самата еврозона пък в последните месеци на 2020 г. отчете ръст на износа на годишна основа, т.е. преди кризата – основно заради силното възстановяване на икономиките в Азия. На практика отново, както и през 2009-2010 г., Китай и свързаните икономики “издърпаха” индустриалното производство в Европа.

Данните за приходите в бюджета през последните месеци на годината също са над стойностите от същия период на 2019 г.

Правителството

раздаде и над

половин милиард

в добавки към пенсиите, което няма как да не се “прелее” в потребление.

Действително има спад на наетите от над 60 хиляди, но за останалите на работа тенденцията за покачване на възнагражденията се запази –

средната заплата

е нараснала

с 8,8%

за 12-те месеца до края на декември. Това всъщност обяснява и ръста в приходите от осигуровки в НОИ, а същевременно означава и повече доходи в домакинските бюджети.

Същевременно, с 3,8% спад на БВП през последното тримесечие и вероятно около 4% за цялата година икономиката се “върна” доста назад - именно затова е важно доколко през 2021 г.

ще имаме

бърз растеж

Още повече, време e икономиката да рестартира на собствен ход, с нови инвестиции, насочени към производства и услуги, конкурентни в новите условия. България не може се сближи с “клуба на богатите” само с антикризисни грантове за бизнеса и субсидии за работни места.

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар