Взаимнопечелившо сътрудничество в името на по-добро бъдеще

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9528012 www.24chasa.bg
Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в България

На 9 февруари 2021 г. китайският председател Си Дзинпин, заедно с високопоставени представители на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), участваха във видеосреща, на която обсъдиха сътрудничеството в рамките на формата и планове за неговото развитие.

Срещата постигна

ползотворни

резултати,

сред които бе приемането на “Списък на дейностите от Пекин за сътрудничеството между Китай и страните от ЦИЕ 2021", който представлява нов консенсус, дава нов стимул и очертава насоката за сътрудничество в новите условия.

Срещата приключи с 88 междуправителствени и бизнес споразумения за сътрудничество, в области като инспекция и карантина, образование, технологии, транспортна и енергийна инфраструктура, финанси, инвестиции, земеделие, онлайн търговия, туризъм, култура, спорт, екология и др., а общата стойност на бизнес сделките е близо 13 млрд. долара и от тях ще се възползват хората от всички страни, както и ще помогнат на държавите в ЦИЕ да възстановят по-рано икономиките си.

На срещата Си Дзинпин посочи, че сътрудничеството в името на взаимната печалба и общото развитие са първоначалните намерения зад установяването на механизма между Китай и страните от ЦИЕ. През изминалите девет години, страните бяха водени от убеждението, че

“17 плюс 1 е

повече от 18",

демонстрирайки уважение една към друга, насърчавайки всяка да намери своето място на основата на собствените предимства, постигайки целите на своето собствено развитие и подобрявайки живота на хората. Преодолявайки влиянието на епидемията, през 2020 г. търговският стокообмен между Китай и 17-те страни от ЦИЕ достигна $103,45 млрд., надвишавайки за първи път $100 млрд. и бележейки годишен ръст от 8,4%. В сравнение с преди девет години обемът на двустранната търговия се е увеличил с близо 87%, или среден годишен ръст от 8%, което е над два пъти повече от ръста в търговията на Китай с ЕС. От тях ръстът на вноса в Китай от страните от ЦИЕ е бил около 22% и е по-висок от ръста в износа, като делът на електрониката и машините е на ниво от около 70%. България също е важен икономически и търговски партньор на Китай. През последните пет години китайските преки инвестиции в България устойчиво нарастват. В 2020 г. стокообменът е достигнал $2,917 млрд., или ръст от 99% отпреди девет години.

На срещата Си Дзинпин обяви също серия от важни инициативи и мерки за сътрудничество в икономиката, търговията, селското стопанство, големите проекти и културния обмен. Пекин е готов да използва активно платформи като шанхайското Международно изложение за внос в Китай и изложението „Китай – ЦИЕ“ в Нинбо, за да разшири вноса от централно- и източноевропейските държави. Страната ни ще оптимизира процедурите за оценка на селскостопански и хранителни продукти от ЦИЕ и ще ускори достъпа им до своя пазар. През следващите пет години Китай планира

да внесе от

Централна и

Източна Европа

стоки на стойност

над $170 млрд.

и ще се опита да удвои износа от страните в този регион и повиши с 50% през следващите пет години търговията със селскостопански продукти. Пекин също така ще засили обмена и сътрудничеството в културата, образованието, туризма, спорта, медиите и печата, мозъчните тръстове и контактите на местно ниво. На настоящата среща бяха подписани серия от документи за сътрудничество между Китай и България, обхващащи образование, култура, защита правата на интелектуална собственост, износ на селскостопанска продукция и обучение на кадри, които ще насърчат по-нататъшното задълбочаване на двустранното сътрудничество в тези области.

Ползотворните резултати от настоящата среща показват ясно широките перспективи, които има сътрудничеството между Китай и ЦИЕ, както и голямата важност и искрено желание на всички страни да работят за неговото задълбочаване. Вярвам, че с тази среща, като нова отправна точка и с общите усилия на всички, сътрудничеството между Китай и България, както и с останалите държави от ЦИЕ, ще има още по-добри перспективи.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо