Павлин Павлов: Не повече от 50% от бизнеса се възползва от пазарната цена на тока

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9530285 www.24chasa.bg

Ще дойде време, в което ще си спомняме държавно регулираната цена на тока така, както днес си спомняме за бананите, които пускаха само по Коледа, казва мениджърът от "Гранд енерджи дистрибюшън".

- Г-н Павлов, как върви според Вас излизането на българските фирми на свободния пазар или така наречената либерализация?

- Мисля, че голяма част от българските компании, за да не казвам всяка втора, или все още не са разбрали, или отлагат за последния момент сключването на договор с търговец на ток и закупуване на електрическа енергия на пазарна цена. Аз лично не разбирам защо една фирма би се държала за полата на държавата и да не се интересува, че регулираната цена, която плаща за енергията, не би й давала някакво предимство. Ако имате да кажем фризьорски салон, не си купувате боята за коса от супермаркета, а търсите контакти с дистрибутора или производителя, за да сте по-конкурентни. Договаряте всички суровини, с които работите, наема на помещение, дори цената на хората, които наемате. В същото време не се интересувате, че сметката за ток може да бъде с пазарна, а не с конюнктурна цена.

- Възможно ли е хората да се притесняват да не загубят сигурността, която имат сега, в сравнение с това да подпишат договор с по – непозната компания.

- С който и търговец на електрическа енергия да подпишат договор, хората трябва да знаят, че съществуващото ЕРП остава техен оператор на електрическата мрежа. Противно на всички разбирания, закупуването на електрическа енергия от свободния пазар е проста задача и по същество не се различава от договарянето на останалите суровини, консумативи или услуги, които договаряте за бизнеса си. Погледнете фактурата – на 1 ред е записана цената на потребената от Вас енергия, останалите са държавни такси за пренос, разпределение, акциз, ДДС. Този първи ред е приблизително половината от сметката и не смятам, че е все едно каква е сумата, записана на него. Ще се опитам пак да дам пример. Поръчвате си онлайн някакъв уред. Знаете, че от където и да го поръчате, куриерът ще Ви струва примерно 10 лв. Различните онлайн търговци обаче са му поставили различна цена и Вие избирате най – добрата, която намерите. В случая – избирате с кой търговец ще сключите договор за закупуване на електрическа енергия, а куриерът в случая е Вашето ЕРП.

- Как ще промените мисленето на хората – стопански субекти, а след средата на годината и на физическите лица, че да си купуват ток от свободния пазар чрез търговци като Вас е по-изгодно от това държавата да регулира и определя цената?

- Нашите родители преди години едва ли са си представяли, че могат да си купят банани по всяко време, а не само по Коледа, че ако са по – добри в това, което работят ще имат по-високи доходи... Ще дойде и време, в което ще разказваме, че някога държавата е определяла цената на тока. Спомням си с колко много въпроси и недоверие разглеждахме въпроса за свободно движение на хора, стоки и капитали преди влизането ни в ЕС. Това, че ще можем да пътуваме без визи, бързо разбрахме, но свободната конкуренция трябваше да я изпита всеки бизнес по собствения труден начин. Ние се опитваме да провеждаме информационна кампания, но смятам, че след крайния срок през юни, особено по – малките стопански субекти ще осъзнаят загубите, които търпят от страха си да се възползват от пазарната цена, която предлага свободният пазар.

- Какво искате да кажете на българските стопански субекти?

- Не отлагайте нито ден повече. Излезте на свободния пазар, като подпишете договор с търговец на ток. Кризата от пандемията стовари достатъчно предизвикателства пред всеки бизнес. Спестете си излишните разходи и не си поставяйте още пречки да бъдете по – конкурентни и успешни. Вярвам, че българските компании могат да бъдат развиващи се, а не оцеляващи.

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо