Мира Радева: Тези избори са непредвидими - ключово е ще излязат ли младите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9531091 www.24chasa.bg

Слави Трифонов и по-малките партии се конкурират за един терен, оттам може да дойде голямата изненада

Ако ГЕРБ излезе победител на парламентарните избори, ще му е по-трудно на президентските. И обратно.

Две възможни коалиции след вота: “ОФ срещу ГЕРБ” - БСП, ДПС и Слави, и “Спасение на републиката” около ГЕРБ

Моят опит с ресторант в ограниченията - разнасяме храна, свръхнатоварени сме, оборотът за януари е най-висок от 7 г.

Виладжии с поръчки за домашна храна спасиха ресторанта ми в локдауна

Дори коронастатистиките да са нагоре, хората идват на представления - зажаднели са за изкуство

По-добре клиентите ти да са туристи, а не политици. Политиците се сърдят от лоши данни, а туристите са щастливи, като ги нахраниш

- Идват избори на 4 април. Какъв ще е според вас резултатът от тях, г-жо Радева?

- Има една непредвидимост на вота, която зависи от процента на участие на хората и най-вече от това дали младите ще излязат да гласуват. Защото те имат мобилен вот, който е плод на емоция, и повечето се решават на него в последния момент.

Онова, което трябва да се следи и е най-интересно, е първо - докъде ще стигне партията на Слави Трифонов, защото тя зависи точно от тази електорална група.

Другото, което трябва да се следи, е до каква степен партията на Слави Трифонов ще издърпа чергата на малките партии - ВМРО, “Воля” и НФСБ, “Изправи се! Мутри, вън!”.

Иначе не очаквам при ГЕРБ и БСП, които държат по-консервативния вот, някакво по-особено развитие.

Според мен голямата изненада ще дойде от “Има такъв народ” и малките партии, защото се конкурират.

Локдаунът ще

възпрепятства

големите

концерти

на Слави

А оттам идва мотивация за вот.

Важно е и как Слави ще успее да мобилизира собствените си избиратели. Неговата партия и малките делят един и същи терен. Там са хора на по-млада и средна възраст, които са отвратени от всички по-традиционни партии и не искат да гласуват за ГЕРБ или за БСП. Такива избиратели до последно се колебаят за кого да гласуват. И затова в изборната нощ се чудим малките партии влизат ли, или не влизат. А някои от тях може да претърпят и по-тежки загуби. Тоест на Слави силата му е в това, че събирайки повече подкрепа, изглежда като новия голям претендент за властта. Задържайки този имидж, на практика издърпва килимчето на по-малките партии, които са му конкуренти.

-“Демократична България” как ще се представи?

- Има твърд електорат - този на градската десница. Но като цяло трудно мога да прогнозирам изборните траектории на партии с 4% подкрепа, защото по правило те стават ясни в последния момент. Зависи и от кампанията.

- Наскоро Нидал Алгафари каза в интервю за “24 часа”, че ДПС ще е сред големите играчи на тези избори. Съгласна ли сте?

- ДПС никога не е зависело от гореописания процес, защото си има много стабилна местна структура, на практика много ясно очертан вот, избиратели които традиционно го подкрепят, и няма за какво да се безпокои. Лесна работа.

- Как ще действа при нас масово прогнозираната ниска избирателна активност в локдауна?

- Ще действа в полза на големите играчи. Ниска активност може да стопи до 4 партии участието в бъдещия парламент: ГЕРБ, БСП, ДПС и Слави.

- Какви ще са коалициите?

- Трудно е да се прогнозират. Но който е влязъл в парламента, после не му се излиза така лесно. Допускам, че ще има опит за коалиция “ОФ срещу ГЕРБ” - ДПС, БСП, Слави Трифонов, това е единият вариант.

Другият е “Спасение на републиката” около ГЕРБ.

Но преди това ще трябва да се знаят конкретните съотношения между партиите, иначе трудно можем да проектираме какъвто и да е следизборен съюз. Важно е и как ще се проиграят.

- Всички обвързват изхода от президентските избори с този от парламентарните. Какъв е вашият сценарий?

- Много е възможно да се търси алтернатива на парламентарния вот. Ако ГЕРБ излезе първа политическа сила и успее да сформира кабинет, тогава със сигурност най-силната алтернативна на ГЕРБ кандидатура има шанс, защото хората ще потърсят контрабаланс. Такава ситуация е много често срещана във Франция - т.е. избирателите търсят алтернативен вот, взаимна конкуренция между властите. Ако обаче се окаже, че се сформира ясно много силен кабинет анти-ГЕРБ, тогава е възможно да бъде подкрепена и евентуална кандидатура на ГЕРБ за президентския пост. Тоест парламентарните избори по някакъв начин може да са ориентир какво ще се случи с президентските.

Много важен тук е и личният момент, а сега имаме един кандидат, но другите не са обявени.

- Вие имате малък ресторант, а освен това правите спектакли като артист изпълнител. Така попадате в два от най-засегнатите от локдауна сектори. Какви са наблюденията ви, как се отразяват ограниченията на обществото?

- Хората сме най-социалният вид на Земята. Неслучайно човекът е измислил толкова много начини на комуникация. Така е, защото имаме вътрешна потребност да контактуваме със себеподобните си. Затова и комуникираме едни с други през хилядолетия чрез рисунки, изкуство, музика, поезия. Слушайки една соната на Бах или концерт на Моцарт прескачаме столетия - нещо, което никой друг вид на Земята не може да направи. Защо? Защото искаме да сме слети с другите.

- Отделя ли ни локдаунът от всичко това?

- Той ни отнема радостта от живота. Казаха ни: “Стойте си вкъщи, работете.” И цялото удоволствие от живота изчезна. Представете си възрастните хора, които попадат в най-рисковите групи -

локдаунът им

отне любовта,

не могат да си

видят внуците,

да си ги гушнат. Не изпитват никаква радост. И какво? Ще ги спасим от COVID-19, но ще потеглят към онзи свят депресирани и потиснати.

- Премиерът Борисов обеща да отвори ресторантите от 1 март, в момента моловете работят. При това положение би трябвало страховете да намалеят, особено в туристическия и ресторантьорския бранш, не мислите ли?

- По-добре стоим от други страни, защото ограниченията заради коронавируса са по-меки у нас. Това обаче не означава, че трябва много да се радваме. Мен лично много ме е страх от бъдеща инфлация.

- Как се справяте в ограниченията с вашия малък ресторант в Бели Искър?

- В началото на локдауна бяхме затворили за десетина дни. За разлика от повечето работещи в ресторантьорския бизнес обаче не сме понесли големи загуби. И причината е една-единствена - голяма част от виладжиите се изнесоха от София и се върнаха в Бели Искър, подгонени от пандемията. Тъкмо те започнаха най-много да ни търсят и да ни поръчват домашна храна. Затова отворихме за доставки по домовете. Изведнъж се оказа, че сме единствените, които работят в целия район. В началото седяхме в ресторанта като на дежурство.

Но като научиха хората по време на големия локдаун миналата година, че правим доставки, и дойдоха допълнително клиенти. Освен това направих кампании за козунаци, което не ни е специалността, но пък опитахме и се получи. И ако нещо сме загубили в периода на първото извънредно положение, то

през лятото

ни се върна

Популярността ни нарасна и защото приготвяме наистина домашна храна. Не използваме замразени продукти. И разнасяме по домовете.

- Имаше ли моменти на свръхнатовареност?

- Вярно, туристическо място сме, но не съм очаквала, че след лятото ще бъдем свръхнатоварени. Септември, октомври - все питах няма ли да свърши този сезон, защото ни идваше в повече.

- Как ви се отрази вторият локдаун?

- Въобще не сме го усетили. После се получи и една конфузна ситуация, няма да ме разберат хората, които не са от този бранш. Идват туристи, тръгнали на разходка по екопътеката - приятно и симпатично място за решилите, да си отдъхнат от големия град и да подишат чист въздух. Добре, но когато е студено, всички те искат да седнат някъде, да се постоплят, да изпият чай или да хапнат по една топла супа. И изведнъж получават всичко това в пластмасови чашки и купички, като трябва да отидат отсреща пред ресторанта да си изядат супичката или пийнат чайчето на крак.

- Това не е необичайна гледка в локдаун - случва се и по софийските улици.

- Мен много ме потискаше. И всеки ден си казвах:“Боже, сега ще дойдат снеговете! - както и дойдоха - Какво ще правим с тези хора?” Признавам си, че от време на време пускахме клиенти в ресторантчето си

с уговорката,

че уж са ни

братовчеди

и са ни дошли на гости. Най-накрая решението дойде от клиент. “Чакайте, вие имате къща за гости - може да работите на 50 процента!” А нашето ресторантче е много малко, имаме категоризирани 30 места. Значи можеше да отворим за 15 души, имаше място и за дистанция между масите. Освен това клиентите ни продължиха да идват за храна. Ставала съм в 5, в 6 часа сутрин, за да точа баници и да им нося.

- Не сте ли на загуба?

- Ама как да съм на загуба?! Оборотът ми за януари дори е най-високият за седем години. Много развихме и персонала си - сега работим седем души.

- Имате и “парче” артистична кариера. Как върви тази линия от вашия живот в локдауна?

- Засега съм по-скоро консуматор заради обстоятелствата. В пандемията имахме две представления.

Но трябва да се знае, че никога не съм гледала на артистичните си изяви като източник на доходи. Това е нещо, което правя като хоби, за удоволствиея и много се радвам на срещите с публиката. Това е все едно, че една любов ни е подарена. Имах шанса Александър Кипров, който е изключителен музикант, да ме забележи и да поиска да работи с мен. От друга страна - самата публика е огромно преживяване и богатство. Първото ми представление с френските шансони беше първи опит на сцената, второто - “Мъжете на Едит Пиаф”, е музикален театър. Имахме представление в Бургас през юли. Там видях социална дистанция и маски по лицата на хората, но и такава любов!

Седяха с маските

и не искаха да

си тръгват

Второто ни представление беше през октомври в София, когато коронастатистиките бяха много нагоре. Казвах си, че май никой няма да дойде. За моя изненада стана точно обратното - дойдоха приятели и от Благоевград. Атмосферата беше невероятна. Хората бяха зажаднели за изкуство.

- Не ви ли тежи тази промяна в професионалния статус?

- Никак. Трудолюбива съм. Обичам да работя с ръцете си. Даже режисьорът Борис Панкин, който ми е съсед в Мала църква, като ме гледаше как хвърча като сервитьорка, все ми казваше:“Аз ще дойда да ти помогна!”. И стана сервитьор за един ден в заведението. Няма да забравя как клиент с приятелката си, дошъл в ресторантчето ми, възкликна:“Ех, доживях ВИП да ме обслужва!”

- Покрай тази ваша нова роля социологията май остава на заден план...

- Тази роля много ми харесва. Фантастична е, защото туристът идва гладен и като му дадеш храна, е най-щастливият. Не е като политика - казваш му “Лоши са ти данните!” и той вътрешно те ругае, а понякога и външно.

Визитка

Мира Радева е родена във Варна

Магистър е по социология в СУ. Доктор по социология в Института по социология към БАН от 1986 г.

Директор на създадения през 1991 г. Институт за социални изследвания и маркетинг

Специализира политически науки във Франция, има и специализация в университета в Бъркли, САЩ, със стипендия на “Фулбрайт"

През 2011 г. издаде книга за общественото мнение в годините на прехода

Преподава социология в ПУ “Паисий Хилендарски”

  • Граждански арест? А полицията?

    Граждански арест? А полицията?

    Идеята за граждански арест не един път се е появявала в публичното пространство - най-пресният случай е този от събота, при който обикновен гражданин “арестува” пиян шофьор, предизвикал катастрофа и впоследствие опитал да избяга от произшествието. “Граждански арест” - на пръв поглед звучи добре. Неслучайно обаче за тази цел има и органи на реда
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо