Завещание на седмицата: Добре е да има ваксини за всички, които желаят, сега (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9533574 www.24chasa.bg

Ти ще се ваксинираш ли? Това е въпросът днес. Питат ме десетки и дори стотици хора от широкия приятелски кръг - журналисти, учители, инженери, пенсионери, икономисти, бизнесмени, питат дори познати лекари.

После идва следващият въпрос - коя ваксина да изберем. Усеща се колко са стреснати хората - има посято недоверие след толкова изчетени информации в медиите и социалните мрежи. Мнения всякакви, често са разнопосочни, а понякога дори и противоречиви. Иди, че се оправяй в тази каша.

Според последните социологически сондажи едва 10% - около 500 000 българи, искат бързо да се ваксинират. Други повече от 30% са на изчакване. Трети - над 52%, не щат ваксина и толкова.

Смята се, че около 1,5 милиона българи са преминали вече през коронавируса, включително и тези, които официалната статистика не е успяла да хване. Като прибавим и горните 500 хиляди, които ще се ваксинират без колебание, станахме 2 милиона.

От активните малко над 5 милиона българи остават 3 милиона. Колко от тях ще се ваксинират, ще броим след половин година. А дотогава? До края на март в България ще пристигнат нови 700 000 дози. Може ли да се окаже, че ваксини има, но няма достатъчно желаещи да ги получат? Може, за съжаление. Жалко е, че хейтърството плъзна и в тази посока - защо се застъпвали първа и втора фаза от определените за имунизиране, един вид - как така някои ще пререждат онези, които са на първа линия. Нарушавал се бил свещеният имунизационен план, ти да видиш!

Пререждане обаче няма, по-скоро има неясноти, съмнения, дълбоки подозрения в "пъклените планове на Бил Гейтс" и каквото още там бълват конспираторите на съвременната цивилизация. Така дори убедените, че ваксините ще ни спасят от опасната зараза, започват да се топят. Ако хейтът продължи със същото темпо, работата съвсем ще се разсъхне.

Дано след като премине първата вълна от имунизации, хората да се убедят с очите си и да разчитат на фактите, вместо да четат заблуждаващи информации.

Да, правителството и щабът имат още много работа - трябва да продължат да убеждават, да дават примери, да обясняват коя ваксина за кого е по-подходяща. Същото трябва да поемат като мисия и личните лекари, ако искаме да успеем като общество, за да се справим със заразата и нейните последствия. Правилно е час по-скоро да започне всеобща ваксинация, без да се гледа кой къде е в първа, втора или пета фаза. По-добре е да има повече ваксинирани и да се оползотворяват наличните дози. Иначе рискуваме да се върнем в ужаса от ноември и декември, когато загинаха хиляди българи. Дано не стигнем дотам.

Вижте видеозавещанието на седмицата:

  • Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

    Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

    Докато продължават преговорите за редовно правителство, на дневен ред идва важният въпрос да стават ли партийните лидери министри, или да останат в парламента. Темата е особено актуална, тъй като в новата коалиция (ако подпишат споразумение) лидерите ще са повече от пръстите на едната ръка. За водачите на “Продължаваме промяната” работата е ясна -
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо