Веселин Марешки, лидер на “Воля”: Гласувайте ни задачи!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9534207 www.24chasa.bg

За 10 г. фирмите ни са платили 457 млн. лв. данъци. За изминалите 30 г. е над милиард!

Поставяме си няколко задачи: безплатни лекарства за ученици и пенсионери, достъпни горива за всички, само грамотните с право да гласуват, минимална пенсия 500 лв., минимална заплата в размер от 1000 лв.

Веселин Марешки е сред най-успешните предприемачи в България и политик със собствен почерк. Името му се свързва с битката с картела в горивата, както и с уникален бизнес модел, базиращ се на ниски цени и високи обороти. Лидер е на партия “Воля” и зам.-председател на Народното събрание. Роден е на 26 март 1967 г. във Варна. Завършва математическа гимназия в родния си град. Следва инженерни науки в Москва и във Варненския технически университет. На последните президентски избори за него гласуваха близо половин милион българи. А на парламентарните през 2017 г. партията му спечели 12 депутатски места. Семеен е, с две деца и две внучета. Не пие, не пуши, спортува много.

- Какъв беше вашият път в бизнеса?

- Дълъг и трънлив, но само в една посока – нагоре. Тръгнал съм от нулата и съм постигнал всичко сам. Никой не ме е измислил, никой не ми е давал куфарчета - за разлика от други.

Единствената подкрепа, която съм имал, е тази на семейството ми и на хората, с които работя. Без тяхното доверие нищо нямаше да се получи. Явно се справям добре с формирането на успешни екипи.

Във фирмите ни днес работят около 4 000 човека. Заедно с техните семейства това е един малък град. Вероятно съм постигнал американската мечта в България.

- Каква е формулата на успеха?

- Постоянство,

ясни цели,

оперативност,

честност

Аз съм започнал от една аптека в два гаража. Можех да спра дотам и щях да имам достатъчно за един добър стандарт и да посветя времето си да играя шах, което всъщност ми носи истинско удоволствие. Но явно съм неспокоен дух. Всеки ден мисля как един процес може да се оптимизира и го правя. Това вероятно идва от инженерното ми образование. Логика и ефективност. Така работят машините. Така работи и бизнесът. Така трябва да работи и държавата, вместо да разпилява ресурса от трудно събраните данъци.

- Колко данъци сте платили вие?

- Добър въпрос. Съвсем наскоро ме питаха в друго интервю и помолих финансовия отдел да направят справка за това. Общата сума само за последните 10 г. е 457 милиона лева. За изминалите 30 г. е над милиард!

Това са безплатни лекарства за ученици и пенсионери за поне 3 г. Или ако предпочитате, да мерим в километри магистрала, както е модерно. Това са над 100 км. Колкото е непостроената магистрала между Варна и Бургас или тази между Русе и Велико Търново.

Но аз не съм по-специален от всеки гражданин, който честно работи и си плаща данъците. Важното е друго. Време е да държим сметка как се управляват нашите пари, след като ги дадем на държавата.

- Защо направихте коалиция с НФСБ? Не бяхте ли в определен момент в открит конфликт с Валери Симеонов?

- Патриотизъм означава да слагаш родината на първо място, а не егото си. Егоцентрично би било да загърбим близостта в политиките на двете формации и да се правим на сърдити деца заради едно или друго разминаване в миналото.

В една коалиция винаги има място за различни идеи. Вероятно и в бъдеще ще имаме разминавания по някои теми. Другото означава тоталитаризъм. По-важното е, че “Воля” и НФСБ имат много повече допирни точки, отколкото разлики.

- Какъв резултат очаквате на изборите?

- Важният въпрос

е не с колко

процента ще

влезем, а дали

ще има силно

патриотично ядро

в следващия парламент, или не. Опасявам се, че е в ход разединение, което да доведе до хилаво и разпокъсано представителство на патриотичните сили. Кой има най-голям интерес от това, оставям на вас да прецените!

Ние обаче ще направим всичко по силите си, за да спрем този процес. Обединението е сила и ще бъде жалко тъкмо патриотите да са разпокъсани, при условие че целият останал политически спектър е в стройни коалиции.

- Външно вмешателство ли подозирате?

- Логично е. Вижте каква е картината:

Десните – обединени, за да не се колебае никой десен за кого да гласува;

Левите - и те в коалиция, да не би някой социалист да се обърка;

ДПС - и те без конкуренция в техния сегмент.

Само патриотите, ако може, да са разпокъсани и да се дърпат като орел, рак и щука. Да се боричкат и да отблъскват родолюбивите избиратели.

Явно не са удобни тези, за които семействата са от мъж и жена, а не от родител 1 и родител 2. Хората, за които няма трети пол. Тези, за които България е на първо място, а едва след това са ЕС и НАТО. Българите, които искат независима и достойна България като равен играч сред другите държави.

- Често ви набеждават за русофил. В крайна сметка - Русия или Европа?

- България! България на първо място. След това всичко останало.

Не се чувствам

набеден за

русофил. Аз

съм такъв

Обичам руската култура и смятам, че в много отношения те са най-близката до нас нация.

Нашите политически отношения с Русия в исторически план са на вълни. На приливи и отливи. Но близостта между хората си остава. Ние сме толкова свързани като народи. Писменост, православие, език. В наш интерес е да имаме добри отношения, защото освен всичко останало с Русия сме близки и в географски план.

- Има ли потенциал за по-голямо патриотично обединение?

- Вратата на Патриотичната коалиция “Воля” и НФСБ е отворена! Всички патриоти са добре дошли. Вместо да се делим, нека се обединяваме.

Решен съм да избягаме от старата поговорка: Един е хайдутин, двама - дружина, трима са чета с предател. Ние засега сме само дружина, но и повече формации да се съберем, вярвам, че сме постигнали степен на зрялост, която да ни позволи да сме сплотени и единни.

- Чертаете много разделителни линии между вас и статуквото. Бъдещият парламент се очертава много пъстър. Как бихте работили с другите партии?

- За разлика от другите ние не хвърляме клетви с кого никога не бихме работили.

Готови сме да

работим с всеки,

който подкрепя

нашата програма

и поставя на първо място интересите на България.

- Изглежда, се “захапахте” с БСП и Демократична България?

- Не съм. Просто обърнах внимание на хората какво се случва.

БСП обявиха, че се договорили да вървят заедно с “Демократична България” към изборите - да си помагали. Аз излязох с остър коментар и от ДБ се втурнаха да отричат договорката. Усетиха какъв гаф се заформя и се стреснаха не на принципна основа, а за да не изгубят гласове.

Това уж бяха най-големите политически врагове на прехода - комунисти и демократи, уж имаше двуполюсен модел, който години наред беше водещ в българската политика. Измамата най-накрая лъсна!

Кръгът се затвори. БСП и ДБ тръгнаха от БКП и днес, 30 години по-късно, отново са заедно, както и да си сменят имената - ДБ, ДСБ... Змията си захапа опашката.

Жалко за излъганите избиратели. Гласовете за тези партии са като наливане през две дупки в една каца. Тази на прашното минало и излъганите надежди.

Жалко за онези, които с носталгия по синята идея се оставят да ги манипулират така елементарно!

- С какво вашата програма е по-добра от програмите на другите формации?

- Нашата програма е кристално ясна и измерима. Поставяме си няколко задачи:

1) Безплатни лекарства за ученици и пенсионери

2) Достъпни горива за всички

3) Само грамотните с право да гласуват

4) Минимална пенсия 500 лв.

5) Минимална заплата в размер от 1000 лв.

- С какво чувство влизате в изборите?

- Спокоен и уверен.

За мен изборите са всекидневие. Изборите са на 4 г. само в политиката. В бизнеса хората избират всеки ден – от кого да купят, къде да похарачат изкараните с труд средства. Всяка каса е изборна секция, която показва дали светът ти има доверие. В бизнеса не можеш да лъжеш безнаказано. Искам това да бъде така и в политиката.

Затова правя нещо безпрецедентно.

С подпис

гарантирам

изпълнението

на един от

заложените

приоритети – този

за достъпните

горива

Готов съм да подпиша директен договор с всеки българин, че ще спазя този ангажимент. Договор с неустойки при неизпълнение.

Сигурно ще се питате защо толкова внимание точно на горивата. Защото те влияят на цялата икономика. Тяхната стойност се начислява във всеки продукт или услуга – от храните през лекарствата до туризма и транспорта.

И още нещо – този ангажимент мога да го спазя дори като предприемач, ако по някаква причина следващото правителство не прояви воля да изпълни иначе приетия закон за държавните бензиностанции. А това е важно, защото хората се умориха да слушат оправдания от политиците, че имали добри намерения, но нещо друго им било попречило.

- Как ще се обърнете към хората на тези избори, за да ви се доверят?

- Гласувайте ни задачи! Народът е суверенът. Гражданите възлагат, а политиците изпълняват. Силата е във всеки един от нас, стига да го повярваме. Ние сме народ на 13 века и когато сме заедно, можем да пишем история.

  • Защо са важни “зелените коридори”

    Защо са важни “зелените коридори”

    “Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса, заяви разпалено един микробиолог, кандидат за депутат. Друг отговорен политик със замах ги определи като провал на плана за ваксиниране. С две думи - някои се опитват да превърнат “зелените коридори” и въобще поставянето на ваксините в удобна политическа боксова круша
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство