Голямата навалица на Марс

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9534258 www.24chasa.bg

Голямата навалица на Марс

Светът днес е коронавирус - безспорно. Но големите асове в науката продължават своето космическо нашествие въпреки земната COVID истерия.

Само преди половин година три мисии поеха курс към Марс и ето че сега те стигнаха до Червената планета. Двата апарата - на Обединените арабски емирства и на Китай, навлязоха в орбитата на Марс в два последователни дена миналата седмица. А сега в кратера Йезеро успешно кацна сондата на НАСА “Пърсивиърънс” . Три посещения на земни апарати на Червената планета в рамките на броени дни - че това си е истинска навалица от гледна точка на космонавтиката.

Освен това и трите мисии преодоляха 480 милиона километра от Земята до Марс само за 7 месеца.

Какво толкова се е случило, нали и досега са кацали сонди на Марс? Така е, но “Пърси”, както на галено я наричат, ще търси признаци на минал живот, макар и преди милиарди години, затова и кацането беше в кратера Йезеро - ивица от древна речна делта.

А че светът е малък, това го разбрахме от глобализацията и дори от шеметното разпространение на коронавируса. Но ето че още един символ ни приближава към Марс. Градчето в Босна и Херцеговина Йезеро е дало името на кратера, в който се приземи марсоходът на НАСА, дори жителите му се сдобиха с документ, издаден от НАСА, че са негови кръстници.

И докато хората от Йезеро гледаха кацането на “Пърси” на Марс във физкултурния салон на местното училище, човечеството все повече се взира в Космоса. Където се завихря нов етап от надпреварата, която гледаме от 1960 г. насам. Всичко е чиста проба геополитика, премерване на възможностите на световните суперсили.

Да, хората никога няма да спрат да се интересуват от това дали на други планети има живот и дали извънземните ни наблюдават отнякъде. И това тласка голямата наука да продължава да търси и да се развива, да прави нови пробиви, да проектира космически капсули за туристически пътешествия до други светове. Но в същото време тук и сега на Земята продължава трескавата надпревара в овладяването на Космоса. Затова е обяснима и днешната навалица на Марс.

  • Защо са важни “зелените коридори”

    Защо са важни “зелените коридори”

    “Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса, заяви разпалено един микробиолог, кандидат за депутат. Друг отговорен политик със замах ги определи като провал на плана за ваксиниране. С две думи - някои се опитват да превърнат “зелените коридори” и въобще поставянето на ваксините в удобна политическа боксова круша
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство