Ясен Кацаров: Ще заменим въглищата с екологични алтернативи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9534506 www.24chasa.bg
ЯСЕН КАЦАРОВ

Няма да допуснем нито един служител да загуби работата си, казва директорът на "Топлофикация Перник"

- Какви са плановете за бъдещето на "Топлофикация Перник", г-н Кацаров?

- Поетапно ще премахнем въглищата и ще създадем напълно екологично производство на енергия, като в същото време няма да допуснем нито един служител на "Топлофикация Перник" да загуби работата си! Ще осигурим на служителите и работниците адекватни възможности за преквалификация.

- Колко време още можете да работите без да правите промени в енергийния микс?

- Нека уточня, че ние вече правим промени. Ако всичко върви по план, скоро ще започнем да работим само на природен газ през летните месеци. Извън отоплителния сезон няма да се използват въглища в Перник, което е добра новина за всички. В близко бъдеще се надявам да се справим с предизвикателствата при внедряването в "Топлофикация Перник" и на технологии на водород.

За нас е ясно, че от една страна, ЕС си е поставил за цел до 2050 година да премахне въглищата. От друга, непрекъснато нарастващите цени на въглеродните емисии също ни карат да форсираме плановете за замяна на въглищата с по-екологични горива.

Сами можете да си представите каква огромна тежест са те за нас. През 2015 година се търгуваха по 5 евро за тон, миналата седмица цената им стигна 40 евро за тон. Това означава, че трябва да заплащаме 8 пъти повече за въглеродни емисии, отколкото преди 6 години. А прогнозите на експертите са за покачване до 100 евро за тон и то в рамките на година. Поради високата цена за въглеродни емисии за нас ще стане невъзможно да работим на въглища. С тази цел работим по проекти, с които да премахнем изкопаемите горива от нашия енергиен микс .

- Каква е причината да плащате за въглеродни емисии?

- С въглеродните емисии се заплащат „щетите“, които се нанасят върху околната среда. Високата им цена трябва да е стимул за бизнеса да инвестира в екологични проекти.

- Защо сте избрали природен газ и водород? Защо не нарежете теца на скрап и не изграждате фотоволтаици или вятърни паркове?

- Защото в България трябва да има източници на енергия, позволяващи планиране на производството. Слънцегреенето и вятърът не са постоянни и от тях не се произвежда енергия непрекъснато. Не е възможно при по-високо потребление да се увеличи производството. По тази причина е необходимо да имаме и базови мощности, които ще гарантират енергийната сигурност и баланса на енергийната система. Това е причината да се опитваме да запазим дейността на "Топлофикация Перник". Наясно сме, че въглищата нямат бъдеще в дългосрочен аспект. За това ще ги заменим с екологични алтернативи!

Само от ВЕИ топлинна енергия не се произвежда. Кой ще отоплява Перник, ако ние не положим усилия да запазим дейността си? За да обезпечим централно отопление за хората, е необходим непрекъснат процес на производство на топлинна енергия, което е възможно с природен газ, водород и други артернативни горива.

- Какви са предимствата на водорода?

- Водородът има потенциал да се превърне в горивото на 21 век с важна роля в постигането на климатична неутралност, основното му предимство е възможността за производство чрез методи, отделящи малко или нулеви емисии.

- Възможно ли е наистина да не се генерират никакви вредни емисии? Как ще се постигне тази цел на ЕС?

- Постигането на нулев баланс на въглеродни емисии не означава напълно да се лишим от тях, а да намерим начини да компенсираме евентуален ръст. Горите, почвите и океаните абсорбират въглероден диоксид. Ако не изсичаме дървета, а ги запазим и засадим допълнително, ще постигнем известен баланс. Дигитализирането на много процеси също ограничава въглеродния отпечатък от антропогенните дейности.

  • Граждански арест? А полицията?

    Граждански арест? А полицията?

    Идеята за граждански арест не един път се е появявала в публичното пространство - най-пресният случай е този от събота, при който обикновен гражданин “арестува” пиян шофьор, предизвикал катастрофа и впоследствие опитал да избяга от произшествието. “Граждански арест” - на пръв поглед звучи добре. Неслучайно обаче за тази цел има и органи на реда
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо