Ако Мария Бакалова чакаше на нашите елитни творци...

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9534575 www.24chasa.bg
Мария Бакалова

Защо фейсбук интелигенцията дълбоко се възмути от Иван Добчев - учителя на актрисата

Иван Добчев
Иван Добчев

Има ли право режисьорът Иван Добчев - учителят на Мария Бакалова в НАТФИЗ, да я подценява, защо вижда в нея само жена, която се държи екстравагантно с тялото си, защо твърди, че не я е подготвял за “Борат”?

Разгорещените спорове, повдигнати от самия Добчев в интервю в сайта “Площад “Славейков”, не секват трети ден във фейсбук. Възмутените от него са в пъти повече от тези, които го подкрепят.

Милена Фучеджиева: Добчев не завижда. Той се разграничава, акцентира върху интелектуалното и артистичното си превъзходство над ученичката си. Това е особен вид расизъм, мачизъм, маразъм, селяния, нещо като комплекси, нещо като никому ненужно дистанциране. То е същото както когато българска тв водеща критикува сериалите ни, че са халтура и че не са на нивото на “Нетфликс” и HBO, докато самата тя като талант и умения е на светлинни години от Опра Уинфри, Даян Сойър и т.н..

То е същото както когато български кинодейци се дистанцират от българските тв сериали, защото се виждат като недостижими величини спрямо тях. Само се виждат обаче, защото никой от тях не може да бъде сравнен и за секунда примерно с Копола, Содърбърг, Сорентино и т.н..

Да не изброяваме. Да не влизаме в този безсмислено тъп наратив на имагинерното превъзходство.

Нека не забравяме кои сме, къде сме и докъде сме стигнали, когато безмилостно критикуваме или се опитваме да изглеждаме като нещо несравнимо по-голямо и по-високо от тях. Еталони има, но категорично не са сред нас, а засега много далече и високо. Стремежът към тях облагородява само когато виждаш гредата в собственото си око.

Повсеместна и смиряваща дълбока провинция.

Соломон Паси отбелязва: Еманципацията на ученика от учителя освобождава първия и комплексира втория. А комплексът изкривява критиката в себедоказване.

Дорина Марков задълбочено обяснява: Мария Бакалова е на 24 г. Млада. Смела. До 21-ата си година не случила на учители, но попаднала на дипломиран с най-висок успех историк от Крайст Колидж Кеймбридж (това не е ВИТИЗ, а едно от най-престижните учебни заведения в света и там случайни и прости НЯМА!), който я извел от калта на висшия български театър. Историкът Барон Коен, който активно се бори срещу най-бруталните аспекти на човешката глупост и невежество, преди години разбрал, че в света има ПОВЕЧЕ ТЪПИ ОТ УМНИ. Че има ПОВЕЧЕ НЕОБРАЗОВАНИ ОТ ОБРАЗОВАНИ. И му светнало, че за да накараш да се замислят тъпите и необразованите, не може да вееш Кеймбриджкия байрак. Ще трябва да се приземиш, да се окаляш, да си туриш мустак и да правиш неща, безкрайно преувеличени и брутални, но които ще видят милиони, които след това МОЖЕ и да се замислят. Историкът успял. И Мария успяла. И от тук нататък учители ще са ѝ подобни хора. От нивото на истински мислещите и желаещи да вменят нещо на побеснялата тълпа.

И дай боже да спечели всички награди, за които адски тъпите, прости, неграмотни лумпени са я номинирали. Че ако чакаше на нашите елитни творци...

  • Защо са важни “зелените коридори”

    Защо са важни “зелените коридори”

    “Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса, заяви разпалено един микробиолог, кандидат за депутат. Друг отговорен политик със замах ги определи като провал на плана за ваксиниране. С две думи - някои се опитват да превърнат “зелените коридори” и въобще поставянето на ваксините в удобна политическа боксова круша
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство