Атанас Добрев: Новите ни мобилни планове са визията ни за бъдещето в името на клиента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9534687 www.24chasa.bg

Дават истинска свобода и неограничени възможности, казва главният изпълнителен директор на "Виваком"

- Г-н Добрев, обявихте, че пускате нови тарифни планове, които са с истински неограничени услуги. До този момент имаше ли ограничения, г-н Добрев?

- Това, което направихме с тези планове, е на- истина революционно – неограничени високоскоростни национални мегабайти за мобилен интернет, неограничени национални минути за разговори, неограничени SMS-и и MMS-и.

Мобилните планове, които се предлагаха на пазара до момента, имат ограничение в количеството мегабайти – например 5 000 или 10  000 Mb на максимална скорост и след изчерпването им скоростта намалява. Пак имате интернет, без да плащате, но на ниска скорост.

Тенденцията от последните години за главоломно нарастване на потреблението на мобилни данни ни показа категорично, че клиентите имат нужда да се чувстват свободни и спокойни за своето потребление – да знаят, че скоростта на връзката няма да падне точно когато нареждат плащане през мобилното банкиране или гледат любимия си филм в HD качество. Премахваме необходимостта от самоограничение и нуждата да се следи потреблението.

- Какво всъщност предлагате, което не го е имало на българския пазар досега?

- Сега ние предлагаме истински неограничени мобилни планове, в които скоростта не намалява след изчерпване на определена квота. Няма квоти, няма нужда от следене на потреблението! Клиентите могат да използват неограничени Мb със скорост до 50 или 150 Mbps. Това са плановете Unlimited 50 и Unlimited 150.

Те дават на нашите клиенти нещо повече от услуга – дават истинска свобода и неограничени възможности, което е и смисълът на нашия бизнес.

- Защо са необходими такива планове?

- Засилената дигитализация във всички сфери, на която станахме свидетели през последната година, ще продължи. Всички се надяваме световната епидемия да отмине скоро. Но дори когато това стане, хората вече ще са усетили предимствата да вършат дигитално голяма част от ежедневните си задължения. Общините и бизнесът също вървят в тази посока. Автоматизирането на процесите прави компаниите по-ефективни и конкурентоспособни.

Но не само частният сектор върви в тази посока - държавната администрация въвежда и ще продължи да въвежда все повече електронни услуги за гражданите. За да се възползваме от всички тези възможности обаче, трябва да разполагаме с драстично повече високоскоростни мегабайти. Ние даваме тази свободи –махаме ограниченията и даваме свободата на клиентите си да ползват интернет не само когато поискат, но и колкото поискат..

Както и до момента, продължаваме да даваме на клиентите си и добавена стойност към избрания от тях план чрез включен безплатен достъп до различни полезни приложения – музикалната стрийминг платформа TIDAL, 128 GB облачно пространство от pCloud и дигиталния портфейл Pay by VIVACOM – всичко, от което модерният, динамичен човек има нужда на едно място.

- Това ли е бъдещето на мобилните услуги - да стават неограничени за потребление от клиентите, които да плащат само една месечна такса?

- Не знам дали това е бъдещето, но определено това е нашата визия за него! С навлизането на нови технологии като 5G и с нарастващото разнообразие от услуги, които хората могат да свършат онлайн, неограничените мегабайти на висока скорост ще станат необходими за ежедневието ни.

Ние във “Виваком” винаги сме се стремели да бъдем иновативни, да създаваме тенденции и още днес да имаме готови решения за нуждите, които клиентите ни ще имат в утрешния ден. Новите планове са крачка напред в името на клиента. В тях има всичко необходимо – мегабайти, минути, SMS-и и MMS-и, облачно пространство, дигитален портфейл, световна музикална платформа – всичко на едно място срещу една разумна месечна цена.

Смартфонът става офис, източник на информация и забавление, средство за общуване, помощник в банкиране и пазаруване и какво ли още не. Вярвам, че това е бъдещето на телекомуникациите.

- Планирате ли предоставянето и на други нови услуги?

- Никога не стоим на едно място и винаги мислим какво ще бъде следващото ново нещо. Стратегията ни е да бъдем компания, която предлага най-добрите услуги и клиентско изживяване.

Принадлежността ни към United Group открива нови хоризонти за още по-голямо развитие на продуктовото ни портфолио.

Стартирането на плановете Unlimited е част именно от тази стратегия – да удовлетворяваме нуждите на потребителите и да подобряваме техния живот чрез това, в което сме най-силни – осигуряване на висококачествени телекомуникационни услуги.

Този подход важи и за фиксирания интернет. Миналата година “Виваком” стана първият оператор в България, който започна да предлага супер високи скорости до 10 Gbps в оптичната си мрежа - свръхмодерна технология, осигуряваща оптична интернет свързаност с до 10 пъти по-високи скорости от предлаганите в момента.

Споменах по-рано за работата от вкъщи. Един от ефектите е повишената необходимост от качествен, високоскоростен интернет у дома. Интернет, който вече не е необходим само за забавление, но без него не можем да работим, без него децата ни не могат да се обучават. Интернет вече не е лукс, той е необходимост за всяко домакинство!

В момента изпълняваме мащабна инвестиционна програма, с която да направим така, че минималните скорости, които осигуряваме, се увеличават десетократно – от 100 Mbps на 1000 Mbps. Освен това в много градове ще предлагаме още по-бърз интернет – до 10 000 Mbps. Предполагам, че на повечето хора тази скорост изглежда нещо средно между фантастика и ненужен лукс. Ние обаче вярваме, че скоростите под 100 Mbps са част от миналото. Минимално необходимата скорост преди 10 години беше 10 Mbps – сега вече е 300 Mbps. Ние инвестираме днес, за да могат нашите потребители да ползват скоростите, които са им необходими – не само днес, но и в бъдеще!

- Мобилната мрежа на “Виваком” отново бе обявена за най-бързата в Европа. Какво означава това за потребителите?

- Тук ключовата дума е отново. Спечелихме отличието за първата половина на 2020 г., а след това затвърдихме лидерството си с най-бързата мобилна мрежа в Европа според Ookla® за цялата година. Това е обективна и независима оценка за добрата работа, която вършим за развитието на мобилната си мрежа, особено през изминалата година, която беше тежка за толкова много бизнеси и хора.

Ние работихме интензивно, за да предложим висококачествени услуги на клиентите си и още повече възможности за общуване, работа и забавление. За клиентите отличието е поредното доказателство, че доверието, което имат в нас, се основава на реални резултати.

Наградата е въз основа на анализ за втората половина на 2020 г., като за периода са направени повече от 54 000 теста от над 17 000 уникални потребители в България.

- Пуснахте и 5G услуги, има ли интерес към тях?

- За “Виваком” 2020 г. беше година на серия успешни високотехнологични нововъведения – споменах 10-гигабитовата скорост на оптичния интернет и заслужените отличия от Ookla® за най-бърза мобилна мрежа в Европа. Тук се нарежда и първата в България търговска 5G мрежа, която работи в централните части на всичките 27 областни града.

Още през септември осигурихме достъп до петото поколение мрежа чрез иновативния метод за динамично споделяне на спектъра, който се използва от много водещи световни телекоми. Ако говорим за крайни клиенти, интересът към 5G услуги расте заедно с нарастващия брой телефони, които поддържат мрежата, тъй като това е начинът, по който нашите потребители могат реално да усетят разликата. С тях ултра високата скорост, по-големият капацитет и липсата на времезакъснение издигат гледането на видео, гейминга, работата от разстояние на ново равнище.

Ние постоянно разширяваме портфолиото си от устройства, поддържащи 5G мрежата ни. Последните, които добавихме, са всички модели от най-новата серия 12 на Apple. А до края на март предоставяме на потребителите и по 30  хил. Мb месечно интернет трафик на максимална скорост в допълнение към настоящия им тарифен план, за да могат сами да се уверят в предимствата на мрежата от пето поколение.

За да се възползват от тези мегабайти, клиентите на мобилна услуга трябва да имат съвместимо 5G устройство, закупено в нашата търговска мрежа.

Интересът от страна на бизнеса също нараства. Част от нашата работа е не само да предоставяме новите технологии на клиентите си, но и да им помогнем да ги използват по най-ефективния за тях начин. Така че с всяка компания в зависимост от сферата ѝ на работа търсим най-подходящото приложение на 5G. Виждаме сериозен потенциал в сфери като машинна индустрия и други сфери на промишлеността, летища и пристанища, теле- медицина, умен град, транспортна индустрия, дигитално образование.

- Кога може да се очаква пълно покритие в България на мрежите от ново поколение?

- Мрежата от пето поколение е преди всичко за допълнителен капацитет, както и за специфични индустриални приложения. Така че ние не гоним “пълно” покритие – нашата стратегия е да осигуряваме достатъчно капацитет и скорости на потребителите си – когато и където този капацитет е необходим.

Подробна информация за новите планове, предлаганите устройства и спецификите на 5G мрежата на “Виваком” са описани на www.vivacom.bg. Анализ на Ookla® по данни от Speedtest Intelligence® за 01.07.-31.12.20г. Повече на vivacom.bg.

  • Граждански арест? А полицията?

    Граждански арест? А полицията?

    Идеята за граждански арест не един път се е появявала в публичното пространство - най-пресният случай е този от събота, при който обикновен гражданин “арестува” пиян шофьор, предизвикал катастрофа и впоследствие опитал да избяга от произшествието. “Граждански арест” - на пръв поглед звучи добре. Неслучайно обаче за тази цел има и органи на реда
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо