Д-р Цонева от РЗИ-Пловдив: Здравният министър ме изненада, докато ваксинирах

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9536707 www.24chasa.bg
Благодаря ви д-р Цонева! Написа здравният министър проф. Костадин Ангелов във фейсбук профила си след посещението си в Пловдив.

Пловдивчани вече са мотивирани и идват на имунизация, казва лекарката, която инжектира в петък 78 души

Д-р Аглая Цонева-Тодорова от РЗИ-Пловдив е лекарят, когото здравният министър проф. Костадин Ангелов похвали във фейсбук профила си. Там написа, че тя ваксинира поне по 50 души на ден, и й благодари. Разговаряме с нея след старта на масовата имунизация.

Д-р Цонева-Тодорова е специалист в Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Преди това е работила в Инфекциозна клиника в УМБАЛ "Свети Георги".

- Д-р Цонева, колко души инжектирахте в петък, когато в Пловдив започна масовата ваксинация и в РЗИ беше стълпотворение?


    - Поставих ваксини на 78 пациенти. Имаше много желаещи. Чакаха си реда, никого не върнахме.

- Това ли беше най-трудният ви ден досега?

- Имах и друг толкова натоварен ден преди време, когато имунизирах 73 души. Според мен хората започнаха да се осъзнават, че това е пътят да победим този коварен вирус, и все повече искат да се ваксинират. Направихме всичко възможно да създадем добра организация.

Вярно е, че се получи струпване пред кабинетите, затова призовавам хората да бъдат търпеливи. Поставянето на ваксина не е само "боц" и си тръгваш. Все пак е необходимо технологично време за подготовка, за да сме наясно какъв брой да извадим от хладилниците.

- Станахте известна със своята снимка със здравния министър проф. Костадин Ангелов. Какво е впечатлението ви от посещението му?

- Бях приятно изненадана от визитата му. Той се увери на място как работим и го оцени. И на всеки друг човек, който ни подкрепи, ще бъда признателна.

- Преодоля ли българинът страха си от ваксините?

- Да, това е видно. Хората, които идват при нас да ги имунизираме, са силно мотивирани и не се боят. Направи ми впечатление и че са добре информирани по този въпрос.

- Вашият съвет към тези, които все още се колебаят?

- Да се имунизират! Това е полезно най-вече за тяхното здраве, а и за  всички останали. Имат право да избор на вида ваксина, самото й поставяне е безплатно. Ваксините и антибиотиците са сред най-важните открития в медицината. Благодарение на тях е спасен животът на милиони хора.

- Имало ли случаи ваши пациенти да съобщят за здравословни проблеми след инжекцията?

- До този момент при мен няма такива оплаквания. Единствено изпитват умерена локална болка в сферата на убождането. Но това е нещо нормално, става при всяко инжектиране и минава бързо.

- Какво ви даде работата в Инфекциозна клиника?

- Горда съм, че съм работила в инфекциозна клиника. В нея натрупах безценен опит. Колегите там са големите герои, които с в лице с болестта и борбата с нея. Ние с ваксините сме в тила.

  • Защо са важни “зелените коридори”

    Защо са важни “зелените коридори”

    “Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса, заяви разпалено един микробиолог, кандидат за депутат. Друг отговорен политик със замах ги определи като провал на плана за ваксиниране. С две думи - някои се опитват да превърнат “зелените коридори” и въобще поставянето на ваксините в удобна политическа боксова круша
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство