Ваксината не може да е личен избор, защото това са общи пари

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9546235 www.24chasa.bg

Ваксинирането не е личен избор. Отказът на образованата част от населението, която влизаше в т. нар. първа и втора фаза на имунизацията, не е просто някаква прищявка.

Като се ваксинира човек, най-малкото, което си гарантира, е, че няма да се нуждае от дълъг болничен отпуск поради тежък COVID-19. А може би ще допринесе за пълното изчезване на тази зараза. Тъй като става дума за общи пари, това не може да бъде определяно като личен избор - аз съм безсмъртен и затова не ща или страх ме от инжекции.

Всеки, който ползва под някаква форма обществен ресурс - за медицинска помощ или за подпомагане на закъсал бизнес (пряко или косвено), трябва да се чувства длъжен да се ваксинира. Защото здравето е пари и те не може да се прахосват безотговорно. Освен преките разходи рестартирането на бизнеса е толкова пряко свързано с ваксинациите - ето вече британците се готвят да възстановят масовите пътувания. Трябва да го направим бързо. Даваме пример от историята. В България ваксината за едра шарка е станала задължителна през 1903 г., а шарката по нашите земи е ликвидирана чак през 1923 г., а в света изчезва през 1980 г.

Още се чудим, защо не се взе решение ваксината да е задължителна. Щом е безплатна, не може да има плурализъм по медицински въпроси.

  • Талончето е отживелица, но това ли е най-важно сега

    Талончето е отживелица, но това ли е най-важно сега

    Няма спор, че синият талон към шофьорската книжка е отживелица и няма друга държава в ЕС, където такова нещо да съществува. Поради това предложението на депутатите Христо Иванов и Атанас Атанасов за премахването му е логично.  Но държавата е в здравна и икономическа криза, а може и в политическа и дали това е най-важното
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си