Красимир Вълчев: Бъдещето е мрежа от университети, които заедно правят наука

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9551338 www.24chasa.bg
Николай Вълканов, зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който изготвя рейтинга на висшите училища в България участват в дискусията на "24 часа" . СНИМКА: Николай Литов

Професиите се променят, а днешните деца ще трябва да имат много по-комплексни знания, които залагаме в бакалавърските програми, каза образователният министър 

Преподавателите са ключът за по-добро образование в университетите

Преподавателите са ключът към по-добро образование в университетите. Бъдещето е мрежа от висши училища, които работят заедно и създават наука. Това е свързано с добро взаимодействие между бизнеса и образованието. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на дискусия в "Клуб 24" за висшето образование - качество в полза на бизнеса и хората. В края на дебата за промяната във висшето образование “24 часа” ще връчи традиционните вече награди на най-добре класираните в рейтинговата система за 2020 г. висши учебни заведения. Тези награди вече са известни под името “Академичните оскари” и кандидат-студентите ги ползват като ориентир къде да учат висше образование.
Тук са и Николай Вълканов, зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, и Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който изготвя рейтинга на висшите училища в България. През zoom дискусията са и ректорът на СУ и шеф на съвета на ректорите Анастас Герджиков и 20 ректори на водещи висши училища.

"Благодаря на ректорите, с които направихме много промени, дори такива, които не бяха популярни, но всички вие участвахте в тях. Стратегията за висшето образование за 2021-2030 г. съдържа мерки, които бяха необходими, неизбежни. През последните години чувахме критики, че студентите са ни много, че висшето образование не е свързано с бизнеса, но това можеше да се каже преди 5 години. Днес научната дейност е много по-висока, чуждестранните студенти се увеличиха и увеличихме студентите в аграрните и педагогическите специалности", каза още Вълчев. 

Приоритетни теми стават какво и как учат студентите, със свързаността на българските висши училища, научната дейност, интернационализацията на образованието, очакваните още по-мащабни дигитални трансформации, както и намаляване на някои бакалавърски степени за сметка на по-задълбочени магистратури. Професиите на бъдещето ще изискват от висшето образование да дава знания в техническите програми и да има хуманитарни умения, пише в стратегията. Заложените промени стимулират по-голяма свързаност, консолидация и обединяване на ресурси. Университетите се насърчават да завишат изискванията за учене и да провеждат целенасочени политики към младите преподаватели. Обвързване на приема с пазара на труда е една от основните цели, обясни Вълчев. 

"Престоят ни много по-важни стъпки, които бяха заложени в стратегията. Най-важният фактор са преподавателите, моето мнение е , че  техните заплати трябва да са поне 135% от средните в страната, за да може най-добрите студенти да стават преподаватели, каза Вълчев. Даде за примери и приоритетът на държавата за  изпреварваща заплата за асистентите. Категоричен е, че национална задача е висшите училища да бъдат в центъра на развитието на държавата. Там, където се обедини бизнеса с висшите училища нещата се случват. Не трябва да консолидираме административно висшите училища, това ще чуете по време на кампанията - да имаме 5 университета, не това не е най-важното, обясни още Вълчев. Качеството се постига с университетски мрежи. 

Професиите се променят, а днешните деца ще трябва да имат много по-комплексни знания, които залагаме в бакалавърските програми.

Трябва да се помогне финансово процесът на електронизацията във висшите училища.  Даде за пример платформата за  библиотека, където ще има  безплатни уроци и материали. Друг важен фактор е процесът за обновяване на материалната база и финансиране на кампуси. Вече финансирахме такъв в Студентски град, които ще бъде с ограда, зелени алеи и подземен паркинг, той ще включва първи - четвърти блок. Много ми се иска той да е модел и да насърчи останалите, каза още Вълчев.

"През последните години с общи усилия направихме една реформа, която има значение. Тя се подценява, а хората продължават да повтарят неща, които бяха факт преди 5-6 години, но не и сега. Това, че се става лесно студент, имаме много студенти и лесно се завършва. И трите неща не са верни. Вярно е, че броят на кандидат-студентите намаля, поради което качеството на образованието неминуемо пада, защото за известно време се запази същият брой места за много по-малко студенти. Вече имаме баланс между двете неща, а това е и причината качеството отново да се повишава. Министър Вълчев реформира системата, така че да се финансира и качеството, а не само броя на местата. Всичко това стана с помощта на моите колеги ректори, благодаря им. Обикновено те отнасят упреците, че са консервативни хора, които пречат на реформата във висшето образование, но това са хората, които понесоха тежестта на реформата", каза ректорът на СУ и шеф на съвета на ректорите Анастас Герджиков. Припомни, че тази стратегия не е първата, а успехите се дължат и на ректорите, които са успели да преглътнат поредица от неудобства и трудности в името на това цялата система да върви напред. Заедно постигнахме много в периода на предишната стратегия и съм оптимист за новата, обясни още проф. Герджиков. През последните 25 г. се видя, че административно обединение на университетите няма да има, но може да има доброволно обединение, каза още той. 

През последните няколко години се направиха много важни крачки към промяна на основни и важни пунктове на образованието. Такава е и стратегията и мястото на бизнеса в промените и новите посоки. Имаме голям опит в работата си с университетите, а мястото на бизнеса е не да дава акъл, а да осигурява финансиране за подобряване на материалната база и нова техника, както и да осигурява практика за младите хора, обясни Николай Вълканов, зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Според него едно от най-важните неща е вече съществуващата възможност бизнесът да влезе в преподаването и да помага за доброто обучение на студентите. Образованието в България е на нужното високо ниво, при нас идват много добре подготвени специалисти, а ние трябва да осигурим подходящи условия за тяхната работа и развитието им, каза още Вълканов. "Винаги приканвам колегите да подкрепим финансово образованието, за да имаме подготвени кадри. Много е важно бизнесът да отделя стипендии за отличен успех", категоричен бе той. 

"Има спад с 1/3 в приема на студенти, но качеството се повишава. Студентите са с 40 хил. по-малко, но са рационално разпределени по професионални направления. Има удвояване на научните публикации, както и на чуждестранните студенти, а по това приличаме на страни като Финландия и Швеция", каза Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който изготвя рейтинга на висшите училища в България.

 

Красимир Вълчев: Бъдещето е мрежа от университети, които заедно правят наука

  • Нов национален стадион – крайно време беше

    Нов национален стадион – крайно време беше

    В интервю за “24 часа” - първо след победата на конгреса над Димитър Бербатов, преизбраният за пети път за президент на БФС Борислав Михайлов разкрива четирите си основни цели, които си е набелязал в следващите четири години. Цялото интервю може да прочетете в съботния ни брой, но Михайлов признава, че една от мечтите му винаги е била нов
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо