Хронично болните да получат по-бързо ваксина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9565935 www.24chasa.bg

Добре е, че се проявява гъвкавост при ваксинирането на различни групи. След хората на първа линия, които справедливо първи получиха възможност да се ваксинират, се отвориха възможности за имунизиране и на хора, които не попадат в плановете за ваксинация сред първите фази. Включително и с т.нар. зелени коридори.

И докато личните лекари започнаха да поставят първите дози на възрастните пациенти, време е да се помисли за по-бързо ваксиниране на хронично болните. Те са сред най-уязвимите и най-заплашените от тежки усложнения при заразяване с COVID. Затова сега е моментът точно на тази група да се даде предимство. Вярно, че за тях е отредена четвърта фаза от ваксинационния план, но може би не трябва да се изчаква.

Голям процент от тези хора са пациенти на диспансерите в страната. Лекарите там ги познават добре, проследяват лечението им от години и лесно ще преценят кои болни може веднага да бъдат ваксинирани. Затова ще е добре точно диспансерите да се включат в кампанията по ваксиниране - колкото повече хронично болни хора бъдат ваксинирани, толкова по-малко тежки случаи на вируса ще има.

  • Да не се окаже, че изборите са били репетиция за друга цел

    Да не се окаже, че изборите са били репетиция за друга цел

    От словото на президента в новия парламент се разбраха две неща: че предпочита кратък живот за 45-о НС и че много иска служебно правителство. Ето и доказателствата. Той много ясно обясни на новите депутати, че безпринципни коалиции само ще задълбочат кризата в държавата. А е ясно, че без коалиция няма как да се състави ново правителство
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си