Очевидно трябва нова образователна степен - инженерен кандидат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9566024 www.24chasa.bg

През XXI век пазарът на труда не е това, което беше - хората ще се преквалифицират няколко пъти през живота си

Онзи ден може би най-безспорният министър - Красимир Вълчев, разговаря с ректори и представители на бизнеса по повод поредното връчване от “24 часа” на почетните табели на тези висши училища, които водят в рейтинговата система по най-много направления. На хибридната (зум и физическа) среща бизнесът каза какво очаква от държавата, за да не страда от липса на кадри, а Вълчев представи вижданията си за висшето образование, които предлага да бъдат приети като национална задача, независеща от това какво мнозинство има в парламента и кой точно управлява.

Слушайки и двете страни, стигнах до извода, че

вече хората няма

да имат кариера

По време на живота им ще им се налага да се преквалифицират няколко пъти. Затова е важно да имат максимално универсално образование, за да могат да го правят бързо и ефективно. И че е важно държавата да въведе такава образователна степен и така университетите да се пренастроят бързо. Рейтингът на университетите помогна да се преодолеят глупавите моди във висшето образование и днес зрелостниците са много по-прагматични, отколкото преди 10-20 години. И днес няма такива парадокси, когато всички искат да учат право или икономика без грам мисъл какво точно ще работят.

Рейтингът прагматизира

висшето образование,

но реалностите са такива,

че промените в живота

нахлуват бързо,

житейските нужди се променят рязко и днес може би изглежда много разумно да учиш програмиране, но не е ясно дали роботите няма да заемат тези работни места много скоро. Или пък в момента заради засиленото търсене на цветни метали много са необходими минни инженери. Но няма кой да каже дали след 5 години мините няма да бъдат изчерпани и да се търсят повече оператори на 3D принтери. И на днешните минни инжeнери няма да им се наложи преквалификация. Или пък случаят с медицинските специалисти от миналата година. Когато много рязко нарасна нуждата от лекари, медицински сестри, фармацевти, лаборанти и парамедици, а тази и следващата година ще се търсят фармаколози и биотехнолози.

Затова трябва да се върви към универсализация, а не както досега да има всякакви тесни университетски специалности. Очевидно трябва да се въведе образователна степен, която да се нарича бакалавър на науките или инжeнерен кандидат. Хора, които да бъдат достатъчно грамотни технически, макар и без конкретна специализация.

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

    Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

    "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента". Това написа във фейсбук Мая Манолова, лидер на "Изправи се.БГ" относно черновата на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо