Отварянето на партии към гражданската квота е знак за липса на кадри

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9569565 www.24chasa.bg

Очакваме ниска активност, ще гласуват партийните ядра

1. Какво показва критичният ви прочит на партийните листи за изборите?

2. Как ще изглеждат битките между различните кандидати по места?

С тези два въпроса се обърнахме към политолозите проф. д-р Румяна Коларова и Анастас Стефанов от Изследователски център “Тренд” и социолога Юрий Асланов, шеф на социологическата агенция “Афис”. Ето коментара на Атанас Стефанов:

1. Партийните листи в последния месец внесоха нещо като екзотика в обществения ни живот, най-вече в публичната му част.

Свикнахме да живеем в извънреден режим, извънредна обстановка и съответно в перманентни скандали и конфронтации. Разговорът за партийните листи сякаш внесе нюанс, поне що се отнася до публичното равнище и разискването му. Друг е въпросът, че зад партийните листи вече не толкова бледо прозира кризата на партийността в България и въобще на политическото представителство.

За никого не е тайна, че все по-широкото отваряне на партиите за “граждански кандидати” говори и за липса на достатъчно ефективна селекция на кадри, а може би и за интерес към професионалната политика.

Струва ми се, че както за изборите – вместо да говорим повече за състезание на идеи, платформи, визии, а не толкова за технологии, така и за листите – говорим за водачи, квоти и избираеми места.

Разбира се, тук внасям и уточнението, че донякъде е нормално да има интрига за това дали дадена личност ще оглави тази или друга листа – все пак ние сме общество, което осмисля политиката през силно персонифициращ процес и това добре се осъзнава от партиите.

По отношение на различните партии не се ангажирам да давам индивидуална оценка, струва ми се, че тя ще бъде дадена на 4 април от всички нас.

2. До голяма степен шансовете на кандидатите зависят от тези на самите политически партии, лидерите им и основни политически лица. Какво искам да кажа? Провеждаме избори по пропорционална избирателна система, където гласуваме за листа, където водещото е партийното припознаване, а едва след това идентифицирането на избирателя с даден кандидат.

Иначе казано, доколкото очакваме недотам висока избирателна активност, по-скоро ще отидат да гласуват тези, които го правят винаги, тези, които имат до по-голяма степен политически детерминирано мнение и избор.

В последните седмици ги споменаваме разговорно като политическите ядра. Разбира се, имаме и нови политически субекти, които ще се явят на предстоящите парламентарни избори, там мобилизацията на електорални периферии ще е от ключово значение. “Дяволът е в детайлите” е изразът, който важи с пълна сила на тези избори по няколко причини. Първо, избирателната активност, която измерваме, може да варира в чувствителни мащаби заради форсмажорни фактори. Второ, за няколко политически субекта кампанията ще е жизненоважно равнище за мобилизация на достатъчен потенциал за прескачане на 4% праг. Трето, от това ще се определи и конфигурацията на следващото Народно събрание – а съответно и възможните сценарии за съставяне на коалиционен кабинет.

  • Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    В хубавото време и наболата свежа зеленина на всички ни се иска ограниченията да паднат. И сигурно новината, че държавата обмисля да разхлаби противоепидемичните мерки, радва всички. Броят на болните от COVID спадна наполовина в сравнение с началото на ограничителния период - значи мерките работят. И ако тенденцията продължи
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си