25-и МИР и Пловдив са символните сражения, във Варна и Бургас - тежката артилерия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9569572 www.24chasa.bg

Слави Трифонов се прехвърли от ролята на Робин Худ в тази на шерифа от Нотингам

1. Какво показва критичният ви прочит на партийните листи за изборите?

2. Как ще изглеждат битките между различните кандидати по места?

С тези два въпроса се обърнахме към политолозите проф. д-р Румяна Коларова и Анастас Стефанов от Изследователски център “Тренд” и социолога Юрий Асланов, шеф на социологическата агенция “Афис”. Ето коментара на Юрий Асланов:

:

1. Ролята на партийните листи се преувеличава. От години наблюдаваме тенденция към мажоритаризация на вота. На практика много повече се оказват хората, които формират електорална нагласа за парламентарен вот според одобрението/неодобрението към лидери на партиите.

Месец преди 4 април по-интересни от листите на старите партии се оказват тези на новите. Листите на Слави Трифонов безспорно са изненада, защото досега мнозина не си представяха, че той има претенции да управлява държавата. Виждаха го не в позицията на шерифа на Нотингам, а по-скоро на горския разбойник Робин Худ, който се бори не да влезе в замъка, а да извади “ония” от него и да ги натика в тъмницата. Изведнъж Слави Трифонов изпрати неочаквано послание: “Да знаете, че съм много сериозен! Ето ви икономика, финанси, култура, земеделие, спорт - всичко!” Мнозинството от фигурите в листите му с малко изключения (той самият и още двама-трима) са сериозни професионалисти, макар и тотално непознати на широката публика, което е плюс. Връща ме към царските листи през 2001 г., в които хората също бяха напълно непознати. Това обаче повлия на резултата в негова полза.

2. В Пловдив и 25-и МИР в София битката има символично значение, доколкото един срещу друг се изправят лидерите на водещите формации. Във Варна и Бургас, където също се струпват тежки артилерии, листите няма да имат същото значение като в Пловдив и 25-и МИР в София.

Скептик съм и за пренареждане на листите от преференциалния вот. Феноменът 15-15 е отстранен законодателно, сега трябва да получиш 7% от общия резултат на партиите в дадения МИР, а това при голяма партия са десетки хиляди гласове. И ако преди някой можеше да разбута листата на парламентарно представена партия с 500-600 гласа, това сега няма да е толкова лесно.

На предстоящите парламентарни избори вероятно ще имаме монолитно партийно гласуване и вотът за имената в листите по никакъв начин няма да се отрази върху резултата на партиите.

  • Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    В хубавото време и наболата свежа зеленина на всички ни се иска ограниченията да паднат. И сигурно новината, че държавата обмисля да разхлаби противоепидемичните мерки, радва всички. Броят на болните от COVID спадна наполовина в сравнение с началото на ограничителния период - значи мерките работят. И ако тенденцията продължи
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си