4 групи при кандидатите на ГЕРБ, една логика при БСП

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9569589 www.24chasa.bg

Дъщерята на Андрей Райчев е в листите на Слави, наречен от социолога “третият цар”

1. Какво показва критичният ви прочит на партийните листи за изборите?

2. Как ще изглеждат битките между различните кандидати по места?

С тези два въпроса се обърнахме към политолозите проф. д-р Румяна Коларова и Анастас Стефанов от Изследователски център “Тренд” и социолога Юрий Асланов, шеф на социологическата агенция “Афис”. Ето коментара на Румяна Коларова:

1. Основното послание на ГЕРБ за парламентарните избори на 4 април е, че те са направили каквото са обещали. Това подсказва и водещата логика за определянето на състава на листите им - слагат високорейтингови министри на челните места, а някои от тях водят и по две листи.

Местните структури на ГЕРБ също са от ключово значение, защото през 2019 г. ГЕРБ отбеляза много стабилно присъствие в местната власт. Това са двата основни принципа, по които се подреждат листите на ГЕРБ.

Млади хора и нови лица е третото по важност правило. Знакови за партията лица са извън тях - например Менда Стоянова по нейно желание, конституционният съдия Георги Марков и още няколко ветерани.

Не на последно място - в листите на ГЕРБ намират място и лица, които се приемат като автентично десни или с дясна политическа биография.

Колкото до листите на БСП, там принципът е ясен - Нинова по всякакъв начин налага своите хора и структури. Тук сме свидетели на напрежение, на премълчани конфликти и потенциални разриви. Примерът е Пловдив, където местната партийна организация декларира, че няма да бойкотира Нинова, но намира нейната листа за неподходяща.

Посланието на листите на ДПС е много ясно - колкото се може повече млади хора.

Слави Трифонов като нов играч се опитва да украси листите си с хора, които имат професионална експертиза. Но в противоречие с това е фактът, че те са оглавени от неговите сценаристи. Заради това вече има остър конфликт в родния му Плевен. В листите на Слави впрочем е една от дъщерите на социолога Андрей Райчев, който явно е преценил, че шоуменът има стабилни шансове да влезе в парламента.

Райчев обяви, че Слави Трифонов ще бъде “третият цар”, след Симеон II и Борисов.

След като по студиата през последната година политолозите бяха заменени от пулмолози, виждаме, че няма партийна листа, в която да не присъстват по няколко лекари. Те ѝ придават цвят, лустро, блясък.

2. По места ГЕРБ залагат не само на своите хора, но и на знакови фигури с местна идентичност. “Демократична България” пък извади от нафталина Найден Зеленогорски в Плевен. Там сблъсъкът е между Слави Трифонов, поради семейния принцип на неговата формация, и ГЕРБ, който потърси местен човек с огромен авторитет - хирурга и гинеколог проф. Григор Горчев, лекар с безспорен авторитет, търсен от пациенти от цялата страна, включително и София.

Като цяло в началото на кампанията всяка партия вече е определила своите “силни” и “слаби” градове, като до момента най-голяма свобода на избор имат ГЕРБ, защото, след като се възстановиха от кризата на доверие, могат да избират от много голям брой кандидати.