За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9569607 www.24chasa.bg

Когато преди време един от основателите на СДС Петко Симеонов предложи в петиция софийското летище да носи името на д-р Желю Желев, един началник на висока канцелария буквално се изгаври с приноса на първия демократично избран президент на България.

Днес обаче е факт - площад до новата сграда на парламента ще носи името на д-р Желев. Защо е важно младите поколения на България да знаят повече за Желев и неговия принос за страната ни? Самият Желев едва ли е преследвал точно такава цел - да е патрон на площад или улица. Другаде бяха неговите задачи: “Той искаше и работеше да рухне тоталитарната система в България”, по думите на неговия приятел и съмишленик Петко Симеонов. Философът Желев трябваше да изведе държавата ни на европейската магистрала, на цивилизованите ценности и затова особено много държеше да я извади от орбитата на постсъветското влияние.

Тъкмо заради последното мнозина и до днес не искат да се говори за заслугите на Желев и за историческия му принос към демократичното развитие на България.

Добре е, че площадът до парламента ще носи неговото име - да напомня на българските депутати, че демокрацията не се гради за един ден. Но лесно и бързо може да се компрометира в очите на гражданите, когато не се защитават националните интереси на България. Действия, каквито Желев не си позволи като президент.

  • Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    В хубавото време и наболата свежа зеленина на всички ни се иска ограниченията да паднат. И сигурно новината, че държавата обмисля да разхлаби противоепидемичните мерки, радва всички. Броят на болните от COVID спадна наполовина в сравнение с началото на ограничителния период - значи мерките работят. И ако тенденцията продължи
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си