Сеизмологът проф. Емил Ботев: Трусът от Гърция не ни застрашава

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9571582 www.24chasa.bg

- Проф. Ботев, как ще коментирате земетресението в Гърция?

- Земетресението в 12,16 часа е на територията на континентална Гърция на около 200 километра южно от територията на нашата страна. Трусът с магнитуд 6,3 е далече, дори не е в рамките на т.нар. македонски окръзи. В района на Лариса, който сега е активизиран, не е известно през последните 5-6 десетилетия да е имало земетресение с магнитуд, по-голям от 6. Това е изолиран сеизмичен възел между двата мегаполиса Солун и Атина. Това е причината, че няма данни за пострадали хора, въпреки че земетресението като магнитуд е в долната граница на категорията силни земетресения, от които се очаква по-сериозно въздействие върху инфраструктурата и живота и здравето на хората. Такива земетресения в Гърция от 1960 г. има над 50 на брой с магнитуд, по-голям от 6. По-голямата част от тях са в акваторията на Егейско море или към Адриатическо море. В Централна Гърция са десетина.

- Последваха обаче още земетресения.

- След това зетресение имаше 2 с магнитуд 5, 5-6 са с магнитуд, по-голям от 4 и 30-ина с магнитуд, по-голям от 3. На територията на нашата страна има усетено макросеизмично въздействие, но много слабо - около Петрич и Сандански. В София и Пловдив е било усетено по високите етажи. Силно е въздействието в епицентралната зона около Лариса - до 7 степен от 12-степенната скала, защото земетресението е относително плитко. По-силните земетресения в континенталната част са последвани от поредица от пострусова активност, която може да продължи и месеци. Не очакваме развитие на този процес с по-силни земетресения.

- Имаме ли основания за безпокойство?

- Земетресението е между Коринтския и Вардарския разлом, изолиран сеизмичен възел е, не би трябвало да въздейства на тях. Не може да се търси връзка със сеизмичните зони на територията на нашата страна, така че не представлява пряка опасност.

  • Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    В хубавото време и наболата свежа зеленина на всички ни се иска ограниченията да паднат. И сигурно новината, че държавата обмисля да разхлаби противоепидемичните мерки, радва всички. Броят на болните от COVID спадна наполовина в сравнение с началото на ограничителния период - значи мерките работят. И ако тенденцията продължи
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си