Сеизмологът проф. Емил Ботев: Трусът от Гърция не ни застрашава

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9571582 www.24chasa.bg

- Проф. Ботев, как ще коментирате земетресението в Гърция?

- Земетресението в 12,16 часа е на територията на континентална Гърция на около 200 километра южно от територията на нашата страна. Трусът с магнитуд 6,3 е далече, дори не е в рамките на т.нар. македонски окръзи. В района на Лариса, който сега е активизиран, не е известно през последните 5-6 десетилетия да е имало земетресение с магнитуд, по-голям от 6. Това е изолиран сеизмичен възел между двата мегаполиса Солун и Атина. Това е причината, че няма данни за пострадали хора, въпреки че земетресението като магнитуд е в долната граница на категорията силни земетресения, от които се очаква по-сериозно въздействие върху инфраструктурата и живота и здравето на хората. Такива земетресения в Гърция от 1960 г. има над 50 на брой с магнитуд, по-голям от 6. По-голямата част от тях са в акваторията на Егейско море или към Адриатическо море. В Централна Гърция са десетина.

- Последваха обаче още земетресения.

- След това зетресение имаше 2 с магнитуд 5, 5-6 са с магнитуд, по-голям от 4 и 30-ина с магнитуд, по-голям от 3. На територията на нашата страна има усетено макросеизмично въздействие, но много слабо - около Петрич и Сандански. В София и Пловдив е било усетено по високите етажи. Силно е въздействието в епицентралната зона около Лариса - до 7 степен от 12-степенната скала, защото земетресението е относително плитко. По-силните земетресения в континенталната част са последвани от поредица от пострусова активност, която може да продължи и месеци. Не очакваме развитие на този процес с по-силни земетресения.

- Имаме ли основания за безпокойство?

- Земетресението е между Коринтския и Вардарския разлом, изолиран сеизмичен възел е, не би трябвало да въздейства на тях. Не може да се търси връзка със сеизмичните зони на територията на нашата страна, така че не представлява пряка опасност.

  • Диво, диво, но трябва да има и нещо питомно в палатката на плажа

    Диво, диво, но трябва да има и нещо питомно в палатката на плажа

    Идеята, че човек може да отиде на плажа и да бодне там палатката си, без да плаща за каквото и да е, скоро ще бъде пенсионирана. Защото дори и най-яростните екоактивисти ще се съгласят, че някой трябва да събира сметта след дивите къмпингари, а никак не е екологично морето да поема част от боклуците, които неизбежно остават на плажа
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо