Президентът като роботите на Гугъл

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9571675 www.24chasa.bg
Хиляди очакват началото на тържествата на връх Шипка СНИМКА: Пресцентър на Народното събрание

На връх Свети Никола са ходи на  11 август, а не на 3 март

И той и те сбъркаха - той като се тръшна да ходи на Шипка на 3 март, роботите като пуснаха дудъл, в който пише Ден на независимостта на България.

3 март безспорно е светла дата, на която отбелязваме победния край на Руско-турската война довел до възстановяването на самостоятелната българска държава. Да наистина може би датата на Берлинския конгрес или на Учредителното събрание в Търново биха били по-точни от гледна точка на историята, но победата в дадена война винаги предопределя по-нататъшното развитие на събитията и затова 3 март е избран за национален празник(Беше и рожден ден на д-р Желю Желев).

На този ден почитаме и даваме своята благодарност на загиналите за нашата свобода руски войници и български опълченци. Бог да ги прости и вечна им памет! Каквото и да говорят страстните русофоби освобождението на България е резултат на техния героизъм. Вярно е, че Русия има и някакви имперски интереси като започва тази война - главно в Кавказ и в посока Близкия изток. Вярно е и, че толкова почитаният Санстефански договор харизва територии на Сърбия, Гърция и Румъния, за да се укрепи руското влияние там. Вярно е, че за тази измислена Санстефанска България водим после няколко войни и до ден днешен берем ядове със Скопие.

Но без тая победна война българите

щяхме да сме като кюрдите. 

Затова трябва да почитаме този празник. Но ходенето на Шипка на 3 март е някакъв телевизионен бабаитлък като леденото хоро на Йордановден в Калофер. Фейктрадиция. На връх Свети Никола се ходи на 11 август, когато са били боевете там. Това позамря през последните години заради честванията на Бузлуджа на основаването на БСП, което е на близка дата. Та тръшкането на президента против карантинните мерки за Шипка е леко нелепо. Само и само да е против правителството и карантината.

Защото почит към освободителите може да се отдаде както го направи вицепрезидентката Илияна Йотова, заедно с руската посланичка Митрофанова, които се поклониха на Докторския паметник в София. Стилно и в духа на времето. За което заслужават голямо браво.
А за Шипка, го е казал народният поет:
"И днес йощ Балканът щом буря зафаща
спомня тоз ден бурен,
шуми и препраща
славата му дивна
като някой ек
от урва на урва
и от век на век"

  • Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    В хубавото време и наболата свежа зеленина на всички ни се иска ограниченията да паднат. И сигурно новината, че държавата обмисля да разхлаби противоепидемичните мерки, радва всички. Броят на болните от COVID спадна наполовина в сравнение с началото на ограничителния период - значи мерките работят. И ако тенденцията продължи
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си