Във В. Търново битката е между министъра, който иска да е полезен, а не обичан, и Цветанов, който ще мери дали още го обичат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9576035 www.24chasa.bg
Здравният министър проф. Костадин Ангелов - ракетата носител на ГЕРБ във Велико Търново

На проф. Костадин Ангелов ще му се наложи да влезе в спор и с един от отявлените критици на мерките - проф. Чорбанов от партията на Слави

31-годишният червен Божанков ще пробва да повтори успеха от предишните избори, когато водач беше славната Лечева. БСП я сложи на второ място, но младият водач ще разчита на точните ѝ изстрели

Най-тежката и най-интересна битка за новия парламент за Северна България ще е в старата българска столица Велико Търново.

По всичко личи, че под Царевец тя ще е доминирана от пандемията и

далеч няма да е

единствено по

линията на

обичайното

противоборство

ГЕРБ - БСП

Велико Търново фокусира общественото внимание не само защото е духовна столица, люлка на парламентаризма в исторически план. В неговата промяна в последните години се наляха милиони, за да се превърне в двигател на растеж, удобен град, привличащ млади хора и инвестиции. В ход са още крупни проекти с европари през новия програмен период, които заедно с изграждането на автомагистрала “Хемус” да му отредят реална роля в достигане стандарта на Южна България.

Велико Търново в последните години винаги е имал солидно лоби вероятно и заради знаковия си кмет Даниел Панов, но местните са хора с болярско самочувствие и са особено критични към избраниците си. Затова и кастингът за депутати и водачи преди всеки вот е жесток.

На тези парламентарни избори обаче ГЕРБ в старопрестолнината има тежка задача - да убеди, че се е еманципирал от бившия втори в партията Цветан Цветанов, който неизменно водеше отбора им в последните 10 г.  

Сега ракетата

носител на

управляващата

партия е

здравният

министър

Проф. Костадин Ангелов и Цветан Цветанов се изправят един срещу друг. Лидерът на “Републиканци за България” дава сериозна заявка за разпределението на 8-те мандата в Четвърти многомандатен избирателен район. Това бе неговият регион, докато бе в ГЕРБ, и сега ще опита отново оттук да пробие за място в парламента. Нещо повече - смята, че републиканците имат потенциал за 2 мандата точно от духовнатастолица, защото хората още го помнят.

БСП пуска напред неочаквано депутата Явор Божанков, с когото се надява да повтори резултата си отпреди 4 години. На изборите през 2017 г. тя изпревари с 4000 гласа ГЕРБ с Цветанов начело и раздели по 3-ма депутати с управляващите. Тогава обаче начело на листата бе шампионката и почетна гражданка на старопрестолния град Весела Лечева, която се ползва с огромна подкрепа сред социалистите в областта. Сега тя е на второ място. В името на общата цел до момента тя демонстрира сплотеност с 31-годишния Божанков, който е горнооряховска номинация.  

Интригата за тези избори се заплете още повече, щом стана ясно, че водаческото място в листата на “Има такъв народ” е отредено на микробиолога проф. Андрей Чорбанов. Остър сблъсък на тема ваксини и справяне с СОVID кризата се очаква между проф. Ангелов и шефа на лабораторията по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН. Лекарят, който от 7 месеца решително управлява борбата с пандемията, ще трябва се срещне с един от отявлените критици на противоепидемичните мерки.

Впрочем популярният с телевизионното си говорене срещу зелените коридори и затварянето експерт на Слави Трифонов не се е появявал във Велико Търново публично все още.

За сметка на това Костадин Ангелов направи няколко знакови визити в града и обеща иновативна операционна в новия корпус на областната болница, както и обновяване на белодробната болница в града.

“Не искам да

бъде обичан

и одобряван, а

да съм полезен”,

казва проф.

Ангелов

От другите сигурни за новия парламент партии ДПС залага на 29-годишния магистър по международни икономически отношения Мастън Мастънов.  

Хората на Доган се хвалят, че това е единственият случай, в който председател на младежката организация е водач на листата за изборите на 4 април. Младият Мастънов е от село Петко Каравелово, втори мандат общински съветник в Полски Тръмбеш и работи в международна компания във Велико Търново.

Целта на ДПС е

добър резултат,

с който да

затвърди

мандата си

от 4-и МИР и да допринесе за общия добър резултат в кошницата на Движението на национално ниво.

ВМРО ще се бори за нов мандат под лидерството на депутата си и зам.-шеф на партията доц. Милен Михов. Той отчете успешни 4 г. в парламента с редица полезни инициативи за региона. Водачът на листата не очаква негативни последствия от решението на партията да се яви самостоятелно на изборите. И нищо чудно тя отново да бъде припозната от местните патриоти.

Срещу всички тях “Демократична България” пуска адвокат Калоян Янков. От няколко години той се завърна в родното село Самоводене, за да гради политическа кариера. Баща му, който също е адвокат, е бивш народен представител от 36-ия парламент от СДС. Калоян Янков дебютира на последните кметски избори и тогава се говореше, че целта му е по-висока - да оглави депутатската листа. Сега е един от най-активните общински съветници и има кръг последователи във фейсбук.  

При кого ще отидат 8-те мандата във Велико Търново, ще зависи от кампанията, но и от пандемията. Затова и медицината влезе в политиката. В почти всяка листа има лекари на по-предни позиции. Ще спре ли страхът от вируса търновци да отидат до урните и каква ще бъде избирателната активност, също е от значение за крайния резултат.

  • Войната във футбола бе неизбежна, защото е за много, много пари

    Войната във футбола бе неизбежна, защото е за много, много пари

    Мнозина останаха учудени в понеделник сутринта, когато изведнъж светът се оказа въвлечен във война.  Спокойно - не е ядрена, а футболна, но в същото време пораженията поне във финансов план може да са дори по-неприятни. 12 от най-богатите европейски клубове основаха нова Суперлига. Всъщност това се чака от около 30 години. През 1992 г
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си