Декларация голове не вкарва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9579469 www.24chasa.bg

Елитните (може би в кавички) български футболни клубове от два дни се замерят с декларации по повод на съдийските грешки и настоявания за смяна или запазване на шефа на съдиите след последните гафове на подопечните му.

Това не е от тази седмица. Години наред активността във футбола ни се измерва с броя декларации и изказвания на разни фактори вместо с класиранията на големи първенства на националния отбор. Или на клубовете в групите в европейските турнири и успехите им там.

Очевидно е, че няма как да пуснеш една декларация на терена и тя да вкара победен гол, както и да спаси решителна дузпа. Там долу, на зеления килим, както обичаха да казват някои коментатори отпреди петдесетина години, нещата се решават от футболистите. Които - ако се съди по резултатите, от поне петнайсет години сериозно изостават от колегите си дори от страни като Босна и Херцеговина, Уелс, Исландия, че дори и от съседите от Северна Македония, които все пак успяха да се класират за финалите на европейското първенство.

Всичките писачи и вдъхновители на декларации обаче трябва да са наясно, че футболната пирамида се гради от основата. А там, долу, са детско-юношеският и ученическият футбол. А именно те са абсолютно пренебрегнати от въпросните декларации и интервюта, понякога давани от хора, които са в българския спорт от времето на четвъртите в света или малко след това.

И друго - стадионите. България е единствената страна в Европа, както и една от малкото в света, в които не е построен чисто нов стадион през последния половин век. Евентуално, ако бъде завършен проектът на “Лудогорец” в Разград, ако стадионът на “Левски” наистина бъде развит по начина, както си го представя сегашното ръководство, ако и на ЦСКА бъде предоставена възможност да работи върху “Българска армия”, ще се види някаква светлина в тунела.

Защото, както се казваше в най-култовия перестроечен филм “Покаяние” на Тенгиз Абуладзе, “какъв път е, ако не води към храма”. А храмът на футбола е стадионът.

  • Ако с хейт се пишеха планове за милиарди, да са се родили поне 10

    Ако с хейт се пишеха планове за милиарди, да са се родили поне 10

    Любимо занимание на хейтъра в мрежата е да си намери нещо, за което да се заяжда. Най-добре да е нещо повърхностно, лесно смилаемо, което позволява, без да се задълбочаваш, да блеснеш колко мнооого владееш сарказма. И започва едно състезание по иронизиране, което води до... ами не води до нищо. Рядко наддумването навлиза в съдържателни теми
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си