Н. Пр. Йорам Елрон: Спасените български евреи и децата им образуват жив мост между държавите ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9592840 www.24chasa.bg
Н. Пр. Йорам Елрон СНИМКА: Румяна Тонeва

Израел оценява високо усилията на българските власти, които за втора поредна година успяха да предотвратят провеждането на "Луковмарш", казва посланикът й у нас

На 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста.

Датата е избрана, тъй като на този ден през 1943 г. е спряно депортирането на 50 000 евреи, които обитават българска територия, към концентрационните лагери на нацистка Германия. Българската помощ обаче не достига до 11 400 евреи от Беломорска Тракия и Македония, които са изпратени към “Треблинка”.

Заради уникалния акт на хуманност и заради паметта на жертвите днес в 11 ч ще бъдат положени цветя и венци на Паметника на толерантността в София. Ще го сторят кметът на София Йорданка Фандъкова, посланиците на Израел, САЩ, Германия и Франция, зам. външният министър Георг Георгиев, който е и национален координатор за борбата с антисемитизма и с речта на омразата. Там ще бъдат и представители на организацията на евреите в България “Шалом”, сред които и председателят й доц. д-р Александър Оскар, както и на Американския еврейски комитет у нас и неговият директор Виктор Меламед.

- Г-н посланик, на 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста. Какво е неговото значение в днешно време?

- Днес значението е много голямо и уроците, които трябва да се извлекат от тези събития от Втората световна война, са изключително важни. Всъщност основният урок е, че хората са тези, които решават да изберат доброто пред злото и по този начин имат силата да променят хода на историята. България спасява своите евреи и изпраща ясно послание към бъдещите поколения, че гражданското общество може да направи промяната, може да застане в защита на основните ценности на солидарността и социалното единство. Днес това послание има още по-голяма сила, тъй като ужасяващи явления като антисемитизъм, реч на омразата и ксенофобия се увеличават и трябва адекватно да им се противопоставим.

- През призмата на годините как този акт - спирането на депортирането на български евреи, случил се благодарение на българското духовенство, както и на много политици и общественици, влияе днес върху отношенията между България и Израел? Изобщо как историята влияе върху междудържавните отношения?

- Спасяването на българските евреи определено е основен компонент в отношенията между нашите страни - той формира уникална и специална връзка между народите на България и Израел. Както е известно, повечето от спасените през Втората световна война български евреи имигрират в Израел след основаването му през 1948 г. и те, техните деца и внуци, образуват жив мост между двете държави. Те са много горди с българския си произход.

Един от тях е

нашият министър

на външните

работи Габи

Ашкенази,

преди това началник на щаба на Израелските отбранителни сили - израелската армия, чийто баща произхожда от Пловдив и е спасен, както много други, от патриарх Кирил.

Така че има и винаги ще има специален афинитет между България и Израел и техните народи, който постоянно присъства в отношенията между двете страни.

- За българите този ден - 10 март, е и повод за гордост от стореното. Как вашите сънародници възприемат този акт, какво знаят за него?

- В Израел децата научават още в ранна възраст за Холокоста и спасяването на всички български евреи, разбира се, е неразделна част от учебната програма.

Израелците

знаят, че

България е дала

на света урок

по хуманност

и състрадание и е написала забележителна страница в своята история, както и в тази на целия свят. Страница, която разказва за благородните дела на българските герои, онези праведници на народите, които бяха готови да рискуват живота си, за да спасят своите еврейски приятели, съседи и дори напълно непознати. Мнозина го определят като специалния и уникален “Български национален дух”.

- Какво още свързва България и Израел освен тази тъжна част от историята?

- България и Израел са свързани от дълготрайно приятелство както на правителствено ниво, така и като отношения между хората, общи ценности и взаимни интереси. Сътрудничеството е всеобхватно, интензивно и динамично и включва много сфери: политическа, стратегическа, икономическа и културна. Туризмът е основен компонент на двустранните отношения, тъй като

четвърт милион

израелци

посещават

България

ежегодно,

привлечени от богатата ѝ история, красивите пейзажи и изключително гостоприемните хора. Това е най-големият брой туристи, идващи от която и да е държава извън Европа. Израелците очакват с нетърпение деня, в който би било възможно да се върнат в България след тази година, трудна за пътуване поради коронавирус пандемията.

- Вие сте в България във вероятно най-сложното време за света изобщо - пандемията от коронавирус. През тази година и половина какво повече научихте и разбрахте за българските евреи у нас, а и за българите?

- Еврейската общност в България може да е малка, но е известна като една от най-старите, най-изтъкнатите и вдъхновяващи общности в Европа. Това се дължи на дългата ѝ история, датираща от римско време, нейното наследство, уникалната интеграция на традициите на евреите сефаради и ашкенази и, разбира се, топлата взаимовръзка с българската общност в Израел. Днес сме свидетели на възраждането на еврейския живот тук и общността е високо ценена от българските власти.

Що се отнася до българския народ, за мен е чест и привилегия да представлявам страната си тук. За българите се знае, че са топъл, приветлив народ и аз почувствах това от първите ми дни тук. Освен това българите имат специален афинитет към Израел поради причините, за които говорихме по-рано, и днес България е един от най-близките ни съюзници в Европа и извън нея. Убеден съм, че отношенията ни ще укрепват все повече и че най-добрите дни са пред нас.

- Какво представлява за вас толерантността и защо тя е важна?

- Толерантността означава да разбираме и приемаме без предразсъдъци различията на другите, независимо от какво естество са те - физически, религиозни, етнически и т.н. От друга страна, когато хора или групи демонстрират вярвания, които накърняват други общности и са несъвместими с демократичните ценности, това са примери за нетолерантност, която няма място в обществото ни. Като такъв пример мога да посоча “Луковмарш”, който е платформа за изява на нацистки и антисемитски идеи и нарушава демократичните права на гражданите. Затова Израел оценява високо усилията на българските власти, които за втора поредна година успяха да предотвратят провеждането му.

  • Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Всеки втори от младите шофьори се чувства подготвен да окаже помощ на пострадал в катастрофа, показва проучване. Едно е обаче да имаш знанията да го направиш, друго е да имаш волята да помогнеш, когато не си засегнат лично. Варненецът Йордан Йорданов, който предотврати самоубийство на възрастна жена на Аспаруховия мост, разказва как видял жената
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар