Проф. д-р Росен К. Стоянов: Персони с пагони стоят зад идеята за троловете

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9600802 www.24chasa.bg

Ще ги замени “по-изтънчен” начин за въздействие, казва преподавателят по политически комуникации в Нов български университет

- Проф. Стоянов, откога партиите ползват тролове?

- В България със сигурност след 2010 г. Колеги тогава използваха специалисти от IT сектора, за да открият от кои IP адреси се активират онези, които атакуваха с дискредитиране, очерняне, въвеждане в заблуда и създаване на потоци от дезинформация.

- По колко тролове работят на партия?

Зависи от бюджета. Нещата никога не са бели или черни. Това все пак е “неофициална” активност. Никой и няма да си признае, че я е ползвал. Съвсем друг е въпросът доколко ефективно е едно такова усилие, но явно практиката следва нашенското “Щом другите правят така, и ние не може да изостанем.”

- Добър ли е вариантът, при който тролове умишлено пускат фалшиви новини за партията, която ги е наела, само за да ги опровергае друг трол?

- Класически пример за специално мероприятие. И не само този подход – залага се доста често и на диверсия, на т.нар. argumentum ad hominem (аргумент срещу личността), напоследък и на хибридните атаки, и т.н. Още един отговор на въпроса кой контролира подобен тип “комуникационна” практика.

Явно обучени, и то не в дебрите на поезията, специалисти, а по-скоро персони с пагони. От откровени заплахи, обиди, атаки през абсурдни твърдения и почти невидими за сетивата дезинформации, цял инструментариум е в ход, когато някой смята, че си заслужава.

- Има ли по вашите наблюдения, тролове, които са наети от чужди страни?

- Лично аз нямам наблюдения, но не е изключено.

- Вие участвали ли сте в кампания, за която знаете, че е ползвала и тролове?

- В последните години във всяка кампания се наблюдава подобна активност. Лично аз съм доста скептичен по отношение ефективността на подобна дейност и затова не съм се възползвал от нея. И все пак – никой не е изцяло в бяло. (Смее се).

- Младежките организации на партиите ли ги координират срещу обещание за сладък пост след вота?

- Не съм запознат.

- Как хората да разпознават троловете?

- Винаги когато някой се намеси в разговора с крайно емоционални твърдения, с агресия, негативиране, откровени обиди, най-често анонимен или с фалшив профил, когато някой “дърпа” към тема извън основната посока на разговора, когато някой провокира крайно, пусне откровено атакуващ коментар или информация, когато се изразява с неприемлив за водения до момента тон на разговора. Когато някой прекалено хвали или прекалено оплюва някого.

- В чужбина ползват ли тролове?

- Не е наше изобретение, да. И това е измислено там и привнесено у нас.

- Как онлайн комуникаторът да парира негативното влияние на чуждите тролове?

- Никакво внимание. Както казват младите – игнор на макс. Класическите съвети не изневеряват – повишаване на информираността, критичното мислене, търсенето на обективна информация от поне два независими доверени източника, включително и в интернет.

- Кога ще изчезнат партийните тролове?

- Наивна и романтична мечта. Въпреки закъснялата реакция на комуникационни сдружения на агенции и професионалисти по темата за изчезване на тази практика е рано да говорим. За съжаление. А още по-тъжният факт е, че ако и когато тя изчезне, ще бъде заменена с още по-ефективен, “изтънчен” и интелигентен начин за въздействие, защото все пак, както казват французите: A la guerre comme a la guerre - На война като на война.

Още по темата:

Аз съм трол, пишем си с код, за да не се повтарят хейтове в различни групи

Партийните тролове се крият през тройни посредници

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление, казва тя През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г