Ограничете контактите на децата с възрастни, които не са боледували и не са имунизирани

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9617286 www.24chasa.bg
Д-р Пламен Масларски, педиатър в “Аджибадем Сити Клиник”

Концентрацията на вируса в носоглътката спомага за масивното разпространение сред малките, казва д-р Пламен Масларски, педиатър в “Аджибадем Сити Клиник”. И още:

Когато имаме респираторна инфекция или съмнения, да се направи задължително тест

С британския вариант се заразяват целите семейства, не отделни членове

- Д-р Масларски, английският вариант на коронавируса вече е регистриран при голяма част от новозаразените. За него специалистите казват, че е характерно да удря и по-младите, а наскоро разбрахме и за случай с 40-дневно бебе. Какви са вашите наблюдения?

- Наистина през последните дни наблюдаваме повишена заболеваемост и сред децата. Причините за това са комплексни, но наистина този вирус се разпространява по-бързо сред младите хора и най-вероятно се счита, че една от причините е, че той е в по-голямо количество в носоглътката.

Клиниката при протичане е с

обилна назална

секреция, което

позволява по-бързото

и масивно

разпространение

сред детските колективи и семействата.

- Симптомите при децата по-слабо ли са изявени, отколкото при по-възрастните?

- По принцип да. Но няма съществени различия от протичането на уханския щам. Няма специфична симптоматика, така че е хубаво, когато имаме респираторна инфекция или съмнения, да се направи задължително тест за установяване на вируса.

При продължителна клинична картина и първи отрицателен тест е хубаво изследването да се повтори след няколко дни. Оптимално е между петия и осмия ден от датата на контакта.

Нямаме характерна клинична картина - той протича като една респираторна инфекция със засягане основно на дихателната система, както и храносмилателната система.

Нередки симптоми

са гадене, повръщане,

диария, мускулни

болки, кашлица и

хрема

Нито един от тези симптоми не е дефинитивен, така че да можем да определим, че това е коронавирус или друг вирус. Но с оглед на епидемичната обстановка е хубаво да се мисли в тази посока.

- Коя част от юношите са най-засегнати - тийнейджърите или по-младите от тях?

- Според мен са засегнати повече по-малките деца, тъй като те не носят маски и не могат да се предпазват. Нямат тези предпазни средства, както по-големите деца. Регионалните здравни инспекции имат по-пълна информация, но моето наблюдение от личен опит е, че повече боледуват по-малките деца.

- Във вашата болница има ли хоспитализирани деца с коронавирус и какво им е състоянието?

- Нямаме детски стационар в нашата болница, но мога да дам информация от други колеги.

Обикновено усложненията при тях са възпаления при белите дробове. Те прекарват с пневмония и за щастие, се възстановяват бързо.

Все още рядко се

наблюдава т.нар.

полиорганен

автоимунен синдром,

който наистина е

по-застрашаващ

Но той се наблюдава сравнително изолирано и колегите засега се справят много успешно с него.

- Пост COVID синдромът проявява ли се и при децата? Имате ли такива наблюдения към момента и как протича?

- Да, наблюдава се. Обикновено протича с повишена уморяемост и склонност към вторични инфекции. Препоръчваме в такива случаи, ако имат възможност, родителите в рамките на месец - месец и половина да направят консултация със своя лекар, да се направят кръвни изследвания и ако се прецени - консултация с детски кардиолог.

- Какъв е съветът ви за действие - и към родителите, и към децата?

- В периодите, когато има повишена заболеваемост, а сега е такъв период, да ограничат до минимум контактите. Ако се налагат контакти, то да бъдат с едни и същи хора.

Да бъдат в тесен кръг,

с едни и същи хора

Да не се срещат с различни хора, без да има причина за това.

И по възможност децата да не посещават затворени места със събиране на много хора. Ако това се налага, нека и те да бъдат защитени, тъй като по същия начин, дори и повече, са предразположени да се заразят, защото трудно могат да спазват лична хигиена.

Дистанция и да намалят контактите, ако се налага да посещават, с определен кръг хора. Моята молба е за известно време да избягват контактите с възрастни роднини, баби и дядовци, които не са имунизирани или не са преболедували.

- Какви други тенденции при протичането на британския вариант ви правят впечатление?

- Боледуват обикновено целите семейства. По-рано боледуваха по един-двама членове на семействата, докато сега като че ли има тенденция да се заразява цялото семейство.

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление