Марияна Николова: С ясни правила опитваме да направим възможни и изборите, и летния сезон, но трябва да ги спазваме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9623673 www.24chasa.bg
Марияна Николова

Готови сме да издаваме “зелен сертификат” и да има зелени коридори за туристи, казва вицепремиерът и министър на туризма

- Госпожо Николова, опитвате се да подкрепите едновременно най-засегнатия от COVID бизнес - туризма, както и да гарантирате честни избори, които още отсега опозицията видимо се готви да оспори при неприемливи за нея резултати. Как ще успокоите туристическия бранш за предстоящия сезон и опозицията, че изборният процес ще е прозрачен и честен?

- Опитваме да създадем ясни процедури, с които да направим и изборите, и сезона възможни. Намираме се в сложна епидемична ситуация и това изисква яснота и правила. Ситуацията изисква и усилията на всички.

- Как се съхраняват машините за гласуване? Кой и защо има достъп до помещенията?

- Машините се съхраняват в централен склад под специална охрана от МВР. Допускането става само след като лицата са подадени от фирмата доставчик и са проверени от МВР. Няма никакъв неоторизиран достъп до тях.

- Приключи ли сертифицирането на техния софтуер и кой го извърши?

- Сертифицирането все още върви. Трите институции, ангажирани с него, са Държавна агенция “Електронно управление”, Българският институт по стандартизация и Българският институт по метрология. В тези 3 институции е събрана огромна експертиза, цялата, която държавата има. Те ще направят професионален одит на машините - както на хардуера, така и на софтуера. Очаквам доклада им преди изборите. Те вече представиха методологията за сертифициране пред международни наблюдатели от ОССЕ. Ще отправим покана и до други международни наблюдатели от ПАСЕ.

- Колко е броят на действащите на тези избори машини - 13 или 15 хиляди?

- По закон машини за гласуване ще има във всички секции, в които има над 300 избиратели. Това са около 9400 секции. Когато казвам това, искам да обърна внимание, че говорим за огромно логистично упражнение, в което са включени фирмата доставчик, МВР, които охраняват, общини, областни управи, РИК и СИК. Фирмата доставчик трябва да подсигури и технически лица, които да поддържат машините. Министерството на здравеопазването закупи специален дезинфектант за машините. Правим така, че всеки, който иска, да подаде своя вот машинно.

- Как върви имунизацията на избирателните комисии?

- Първият етап на ваксиниране на изборната администрация завърши миналата седмица. Ще има втора фаза за вторите дози. Всеки пожелал от СИК и РИК беше ваксиниран.

Самото гласуване трябва да се проведе при спазване на известните мерки – дистанция, маска, дезинфекция. Установено е, че то е по-малко рисково от ходенето в супермаркет. Всеки, който иска да гласува, ще упражни своя глас.

- Възможно ли е в България експертно или програмно правителство? Кога експертите действително ще станат нужни на политиците?

- Знаете, че политиката е компромис на възможното. Всеки министър е експерт, но поемайки своята функция в съответното министерство, вече е политическа фигура.

Всяка партия, явявайки се на избори и търсейки подкрепа от избирателите, предлага програма за управление. И настоящото правителство, в което участвам, също има своята програма. Важно е всеки кабинет да има резултати, които да подобрят живота на хората и бизнес средата, доходите, образованието, здравеопазването.

В сегашната безпрецедентна ситуация трябва да осигурим защита и сигурност на хората, независимо кой ще състави следващото правителство. Пандемията написа дневния ред не само у нас, но и по света, трансформира бизнеси, постави ни пред изпитания и е важно да се спре с политическите спекулации, а да има активни действия за живота и здравето на хората.

- Вече издадохте указанията към туристическия бранш за лято 2021. Ако ги сравните с предишното лято, те по-меки ли са, или по-твърди?

- За година всички научихме много повече за вируса, но все още той поднася изненади. Единственото постоянно нещо на този етап е потребността от спазване на хигиенни навици и противоепидемични мерки.

Правилата за туристическия сектор са част от цялостна политика на правителството на премиера Борисов в защита на здравето и сигурността на хората. Мерките надграждат предходните. Често повтарям, че благодарение на тях миналата година не допуснахме нито един турист да се разболее по морето, досега няма подадена информация за заболял турист в зимните курорти.

Целта е всички в сектора да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация. При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани според епидемичната обстановка.

Важното е, че браншът има ясна перспектива – обявихме начало на новия туристически сезон от 1 май, има достатъчно време за подготовка на обектите.

Важно е да отбележа, че над 290 млн. лв. са изплатени на работодателите за запазване на заетостта в условията на пандемия от началото на 2021. Това се потвърждава и от данните на Националния осигурителен институт за преведените средства по станалата популярна като 60/40 мярка. Ако в края на 2020 г. общата сума на компенсациите за бизнеса и работниците е била около 649 млн. лв., към 16 март тя е близо 939 млн. лв. Само за първата половина на март 2021-а са изплатени над 68 млн. лв.

От началото на действие на мярката броят на подкрепените работодатели е близо 12 400, а на работниците и служителите – близо 278 500. Сектор “Хотелиерство и ресторантьорство” е подпомогнат с около 126,4 млн. лв. за 54 хил. работни места. Мисля, че това показва ясния ангажимент на правителството към сектора и към осигуряването на заетост за работоспособното население.

- Как ще се процедира с концесионерите на плажове, които искат повече търговска площ на ивиците и по-малко свободна, по-ниски такси и т.н. Миналото лято това се постигна с промяна в закона, каквато сега не може да се направи заради липсата на парламент.

- Министерството на туризма подготви законопроект с промени именно в тази посока, който е обсъден с бранша и предстои да бъде предложен за обществено обсъждане. Те могат да се реализират само чрез законова норма, която очакваме да бъде гласувана от новото Народно събрание.

На работна среща с концесионерите и наемателите миналата седмица поискахме те сами да определят размера на намалението на цените на чадърите и шезлонгите. До 1 юни 2021 г., или в срок 10 дни от влизането в сила на договора да уведомят министъра на туризма за размера на намалението на плажните принадлежности. След това с решение на Министерския съвет се намалява и концесионното възнаграждение и наемната цена за 2021 г. Това отново ще стане с методика от правителството, за да се гарантира равнопоставеност и публичност в тези дейности.

Друга мярка, която трябва да бъде повторена и през това лято, е предоставяне на възможност на концесионерите и наематели на допълнителна търговска площ с максимален размер 4 на сто от площта на плажа. Така ще се улесни спазването на физическата дистанция.

Предложихме още на бизнеса краен срок за заплащане на концесионното им възнаграждение или наемната цена, различен от предвидения в договорите им – до 31 октомври 2021 г. Това също ще ги улесни да посрещнат финансовите си задължения.

В постоянен диалог сме и със здравното министерство за безопасен и сигурен летен сезон, в който се спазват стриктно противоепидемичните правила както от стопаните, така и от посетителите на плажовете.

- Май това лято ще е много трудно да се намери добър персонал за морските хотели и ресторанти. Още повече че сериозна част от заетите в тези услуги бяха от Молдова, Украйна. Търсят ли ви за помощ?

- С приближаването на сезона все повече работодатели търсят служители. Граждани на трети страни имат право да работят в България, включително и в туристическия сектор, както на сезонни, така и на постоянни позиции.

Нашето министерство поддържа оперативен контакт с институциите, за да подпомогне бизнеса. Агенцията по заетостта вече съобщи, че от 8 март 2021 г. се възобновява приемът на заявки от работодатели за свободни работни места в България за молдовски граждани. Документи се подават във всяко бюро по труда. Наемането на чужденци е временно решение за преодоляване на дефицита от кадри, но е възможност и ние я насърчаваме с общи усилия на институциите и браншовите организации.

- Каква е позицията ви за задължителната карантина от Африка - тя за целия континент ли трябва да важи, или да е страна по страна, както предлагат недоволните туроператори?

- Получих тяхното писмо - те настояват Египет като актуална дестинация за туристически пътувания на българи в момента да бъде разглеждана отделно от другите страни на африканския континент по отношение заповедта на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

На 16 март проведохме среща със здравното министерство, в която участва и доц. д-р Ангел Кунчев. Те поеха ангажимент да анализират внимателно епидемичната обстановка в Египет. Бизнесът настоява връщащите се от Египет българи да представят PCR тест и при негативни резултати да бъдат освобождавани от десетдневна карантина. Туроператорите молят и за преразглеждане на дестинациите Сейшелски острови, Мароко и Тунис, които според тях също са сигурни.

Думата имат здравните власти. Според мен не може всички страни да се слагат под общ знаменател и трябва да се подходи индивидуално според епидемичната обстановка. Повтарям - на първо място винаги стоят здравето и гаранциите за живота на хората.

- Все още търсена и безопасна дестинация за Германия ли е България - какво се видя на туристическата борса в Берлин?

- Бизнесът и гражданите на Федералната република традиционно търсят България като атрактивна четирисезонна дестинация предимно за морски, планински, зимен, балнео- и СПА, културно-исторически, еко- и селски и други видове специализиран туризъм. Въпреки пандемията това внимание бе заявено и тази година. Освен това преди повече от година Асоциацията на германските здравноосигурителни каси включи България в списъка на страните, в които може да изпраща пациенти за процедури в балнео, спа, таласотерапевтични и медикъл центрове, което е високо признание за качеството на тези услуги у нас. В партньорство с Германо-българската индустриално-търговска камара насърчаваме това сътрудничество.

Миналата година въпреки кризата имахме близо 90 хил. посещения от ФРГ, сега се надяваме те да са повече и го заявихме категорично на борсата в Берлин. То се проведе изцяло онлайн от 9 до 12 март. Там България участва за 52-и път. 70 туристически фирми и общински администрации присъстваха на събитието и 4 дни организираха онлайн срещи.

По информация на домакините около 65 700 потребители, от които две трети от чужбина, са участвали в борсата чрез дигиталната платформа. На борсата бе изтъкнато отново, че страната ни е разпознаваема от немците като много добро място за почивка и активен отдих с високо качество на услугите и разумни цени. Предприемачите от двете държави разработват различни маркетингови кампании, част от които бяха представени на изложението в Берлин. И докато редица дестинации все още се въздържат да рекламират летния туризъм, ние го правим.

- Дайте съвет на българите - да резервират ли почивки, ако са преболедували или ваксинирани? Кога ще бъде постигнато финално решение за т.нар. ваксинационни паспорти, има ли готовност и у нас да се изпълни това решение?

- Буквално преди ден Европейската комисия предложи да се създаде цифров зелен сертификат, който да улеснява безопасното свободно движение в ЕС по време на пандемията. Целта е е да служи като гаранция, че човек е бил ваксиниран срещу COVID-19, получил e отрицателен резултат от тест за коронавирус или е преболедувал COVID-19.

 Документът ще е безплатен, двуезичен, оперативно съвместим между държавите, сигурен, недискриминационен и достъпен в цифров и физически формат чрез QR-код. Така ще се гарантира сигурността и автентичността на сертификата. Консенсусът между страните членки за този сертификат нараства от началото на ваксинационната кампания, но нередовният темп на ваксинация поставя въпроси.

Относно съвета, то всеки сам трябва да преценява риска дали и къде да пътува. Както и дали да си постави или не ваксина.

България има готовност за издаването на т. нар. зелен сертификат и за осигуряването на зелени коридори за туристи през лятото.

Имаме постоянен диалог със здравните власти и добро взаимодействие и в тази посока. Неслучайно и заедно с проф. Ангелов и премиера Борисов обявихме условията за влизане в България през новия сезон, началото на сезона и мотото ни за лято 2021 – “Избери България за своята безопасна почивка”.

- Защо туристическият сезон започва на 1 май - заради Великден?

- Вече обявих, че сезон лято 2021 г. стартира от 1 май, за да има бизнесът хоризонт за подготовка, а и за да насърчим посещенията около майските празници. На 2 май е Великден, после Гергьовден. Все празници, които ценим дълбоко, на които искаме да сме с любимите хора. А вече повече от година спазваме мерки и ограничения. Искрено се надявам това да е първото от дълго време насам събиране на семейства.

По информация от туроператорите се наблюдава все по-засилващ се интерес за пътувания към България. Засега преобладават заявки на българи и от съседните страни, както и от други региони с преобладаващо автомобилен достъп. Първите израелски туристи се очакват в Бургас в края на март. В условия на продължаваща криза дори успяхме да открием туристическо представителство на България във Варшава, което ще покрива и други държави от Централна Европа. Страни като Полша, Чехия, Унгария, Словакия отново преоткриват страната ни. Очакваме около половината от българските и чуждестранните туристи да отседнат в морските ни хотели и ние правим всичко съвместно с бизнеса да не разочароваме гостите си.

- Преди броени часове буквално станахте доктор по “Киберетика в управлението на информационните процеси при е-управлението”, поздравяваме ви. Но имаше и спекулации по отношение на дисертацията доколко е авторска.

- Обучението през целия живот е един от основните постулати не само на нашето правителство. На защитата в четвъртък стана ясно, че някой се опита да направи предизборно скандал с авторитета и името ми. Но ви уверявам, че оттук нататък всеки, който се опита да ме злепоставя, ще доказва тезите си в съда. Имаше категорично становище на всеки един от членовете на научното жури и единодушно гласуваха за присъждане на образователна и научна степен (ОНС) “доктор”.

CV

l Родена на 16 септември 1975 г. в Ботевград

 Магистър по право, публична администрация и стопанско управление

Била е адвокат, юрисконсулт в “Топлофикация - София” ЕАД, директор на дирекция “Правнонормативни дейности” в Министерството на земеделието и храните, член на УС на Държавен фонд “Земеделие”

Работила е и в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към Министерството на икономиката

Била е ръководител на отдел “Договорно-правен и правна защита” в НЕК

От май 2017 е началник на кабинета на вицепремиера по икономическата и демографската политика

l На 21 ноември 2018 г. НС я избра за вицепремиер по икономическата и демографската политика

l Владее английски и френски език

Омъжена, с 2 деца

  • Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Всеки втори от младите шофьори се чувства подготвен да окаже помощ на пострадал в катастрофа, показва проучване. Едно е обаче да имаш знанията да го направиш, друго е да имаш волята да помогнеш, когато не си засегнат лично. Варненецът Йордан Йорданов, който предотврати самоубийство на възрастна жена на Аспаруховия мост, разказва как видял жената
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар