Какво може да вземе България от “израелския модел” с ваксините

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9623705 www.24chasa.bg

Компаниите търсят точна статистика за ефекта от имунизацията, трябват ни консултанти в световен мащаб

Израел остави всички държави по света далеч зад себе си по темпове на ваксинация. Израел все пак е изключителна държава. Богата, с впечатляващо добре развита масова медицина, с висока степен на софтуерна обработка на информацията и с

мощни лобита

в САЩ

и в много от развитите държави. Но сега е моментът да се поучим от неговите действия и да се опитаме да постигнем част от това, което той направи.

Израел е първата държава, която закупи преди всички други огромен брой ваксини от “Пфайзър/Байонтек”.

Към 15 март 55,7% от 9- милионното му население са получили поне една доза от ваксината, а 43% - и втора. Повече от 80% от хората на възраст над 60 години са получили 2 дози ваксина.

Според израелското министерство на здравеопазването ефикасността на ваксината е 97% срещу заболяване и смърт и 94% срещу инфекция без симптоми.

Миналия месец в доклад на най-големия доставчик на здравни услуги в Израел, публикуван в New England Journal of Medicine, се казва, че

ваксината има

94% ефективност

срещу симптоматично заболяване и 92% срещу тежко заболяване. И двете групи съобщения говорят за превъзходни резултати.

Според авторитетния “Ню Йорк Таймс”: “Сега Израел изпревари голяма част от света, като ваксинира населението си и хоспитализациите спаднаха драстично.” Израел направи поредната стъпка към възстановяване на нормалния живот, отваряйки ресторанти, барове и кафенета за ваксинираните, притежаващи “зелени пропуски” и за носителите на антитела.

Как Израел

успя да

получи първи

и в напълно достатъчни количества ваксини?

Министърът на здравеопазването Юли Еделщайн заяви в интервю, че Израел е влязъл в преговори с производителите на лекарства като “ранна птица” и че компаниите са заинтересовани да ги доставят на Израел заради репутацията му на държава с отлична ефективност и с оглед на ангажимента му за

събиране на

надеждни данни

от ваксинацията

В тези случаи се използват добре платени консултанти – и адвокатски фирми, и водещи лекари и болници, и търговци, и други водещи специалисти, за да се направи точен подбор на перспективната ваксина и да се установи ефективен и бърз контакт с хората от водещите фирми, които могат да вземат решения.

Естествено, никой световен производител на ваксини няма да вземе решение да предостави приоритетно ваксини на която и да е държава, ако тя не предложи нещо, което да заинтересува производителя. На първо място е значително по-високата цена. Но ваксини не се дават приоритетно само защото Израел плаща около 30 долара на доза - почти двойно повече, отколкото другите държави. Всъщност много държави вероятно биха били готови да платят доста повече, особено след като подобна цена ще излезе много по-евтино от загубите, свързани с удължаването на пандемията.

Израел има

смелостта и

способността

да направи добър избор и да инвестира авансово като закупи впечатляващо количество ваксини.

Освен това Израел е страхотна

пилотна

страна за

фармацевтичните

компании

Разбира се, всяка държава, която закупува приоритетно ваксини, ще трябва да направи необходимите изследвания и да предложи точна статистика за ефекта от ваксиниранията.

България вече

направи една

изключително

важна и успешна

стъпка -

всеки ваксиниран да присъства в електронна система с QR код.

Просто в нея трябва да има възможност да се нанасят и редица други данни за всеки ваксиниран и да има възможност за автоматична обработка на резултатите.

А българските софтуеристи могат да се справят добре. Ние сме и една от първите държави, където всеки ваксиниран може с електронен подпис да си разпечата удостоверение за ваксиниране с QR код.

В България ефективността няма да се реализира лесно. Хората се записват и не идват да се ваксинират. Има твърде много хора, които не искат да си сложат ваксини. Но ваксинационните пасове за движение в ЕС ще увеличат процента ваксинирани.

Много държави ще искат да повторят успеха на Израел. Поради това, ако България иска да има някакви шансове,

би следвало да

действа бързо

Нормално е да има притеснения при сключване на договори за ваксини на по-високи цени и при положение че има реална възможност да се появяват и непознати варианти. Но без риск и без навременни действия няма успех.

Всички известни специалисти са категорични, че за да има успех една ваксинационна кампания срещу коронавируса, тя трябва да завърши за около 5-8 месеца.

Първо, защото немалко изследвания сочат

запазване на

имунитета за

период от

6-10 месеца

Второ, след 8 месеца вече е много вероятно да има нови варианти на коронавируса, които ще предполагат и нови ваксини, т.е. нова ваксинационна кампания.

Накратко, сега е моментът да се подберат успешни консултанти в световен мащаб, които да ни насочат с коя компания или компании да работи България.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо