Коментар на седмицата №3: Зараза и строги мерки до вота. Какво променят - 4 сценария

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9655610 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените мнения и коментари през изминаващата седмица. Този е номер 3 и е събрал над 28 хиляди прочитания:

На 4 април ще имаме класическа битка - ГЕРБ срещу БСП

Намираме се в пореден локдаун, който няма как да ни изненадва, защото всеки, който следи статистиката на броя заразени, починали и натиска върху болниците, си дава сметка, че беше предизвестен.

Защо тогава отпуснаха мерките преди това? Отварянето на заведения, фитнеси и молове бе плод на желанието и на надеждата на правителството за някаква нормализация. Но

въвеждането

и отмяната на

локдауни е нож

с две остриета

1. Заради ръста на заразени с коронавирус на 4 април вероятно ще има ниска избирателна активност.

Тя може да промени много конфигурацията и броя на политическите формации, прескачащи 4-процентовата бариера, в сравнение с тези, които мерим в момента.

Няма как хората, които са възрастни, имат някакви заболявания и не са изкарали COVID, да не се страхуват да отидат до урните, да стоят в затворени пространства, да пипат машина за гласуване или химикалка, да се срещат с представители на комисии и т.н. Те ще имат такива притеснения и

това може да

ги откаже да

гласуват,

но няма да има общо със затягането и отпускането на мерките.

2. Но локдаунът може да има и други последствия. Една хипотеза е, че може да мотивира хора, особено в ресторантьорския бранш, да отидат да гласуват и да провокират някакъв протестен вот.

Сега ситуацията много прилича на тази при първия локдаун, защото отворени са оставени единствено аптеките, хранителните магазини и болничните заведения.

Едва ли обаче след 10 дни ситуацията с коронавирусната зараза ще се подобри, за да се предприеме ново отваряне. А изборите са след 13 дни.

Впрочем ние, както и други колеги от социологическия бранш, измерваме немалка дистанция между ГЕРБ и БСП в пандемията.

Изненадата е след регистрираните паритетни стойности на двата големи опонента през септември и октомври миналата година по време на протестите. Тогава имаше други хипотези за изхода от предстоящите избори.

3. В рамките на няколко месеца ГЕРБ започна да се мобилизира и

сега ядрото

на тази партия е

много твърдо

4. БСП по-скоро са поставени в ситуацията “всичко е COVID”. Електоратът на социалистическата партия все пак е от по-възрастни хора, а част от тях може да не отидат да гласуват, защото се страхуват да не се заразят.

Затова и

мобилизацията

на червения

електорат

остава

с повече

неизвестни

В резултат разликата между двете политически сили може да бъде изненадваща на фона на онова, което се мереше и се коментираше миналата година по повод парламентарните избори.

Не се виждат впрочем много други политически формации и лица, които да са ключов опонент на ГЕРБ.

На 4 април битката ще е класическа, т.е. отново ще е между ГЕРБ и БСП. Отсъствието на алтернатива, било то парламентарна или извънпарламентарна, която да оспори позицията на ГЕРБ, също оказва влияние.

Напоследък много се коментира дали и как ще гласуват младите. Но от проучванията, които до момента сме направили, не се изявяват като много сигурен електорат. Декларират политически предпочитания, но по-често те остават извън урните. Вероятно няма да има изненада в поведението им и на 4 април.

Колкото по-ниска е обаче избирателната активност, толкова повече обществото ни ще има усещането, че нещо не е както трябва. Ще има и говорене на другите политически формации, които ще оспорват резултата от тези избори и легитимността им.

  • Как може да загубим 10 млрд. евро от Брюксел

    Как може да загубим 10 млрд. евро от Брюксел

    Парламентът в момента е зает с раздаване на квалификации - този бил лош, даже направо опасно лош, други били целите в бяло. Раздаването на присъди и квалификации обаче е работа за съда, не за парламентарните дебати и кулоари. Изглежда, еуфорията от първите работни дни на 45-ото народно събрание е в значителни дози
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си