Теодор Ангелов: Видяхме, че с помощта на студентите доброволци ситуацията с COVID-19 може да бъде овладяна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9662471 www.24chasa.bg
Теодор Ангелов

На фона на мерките в Западна Европа у нас те са доста по-либерални и позволяват да живеем по-добре, казва носителят на "Златен Хипократ"

- Д-р Ангелов, как завършихте Медицинския университет в тези пандемични условия?

- Дипломирането ни беше различно от очакваното. В пандемия сме от една година и се налага да се адаптираме към нея. Церемонията не беше така мащабна и бляскава, както предходни години, но от ръководството на университета направиха всичко възможно тя да се проведе и да получим дипломите си от ректора и от декана на Медицинския факултет и да си създадем незабравим спомен макар и в неговата COVID версия.

- Към каква специалност се ориентирате и какви са настроенията на колегите ви?

- Аз се ориентирам към терапевтичните специалности, общо казано - нехирургичните. Имам желание да специализирам в университетска болница, за да се реализирам и в научната сфера. Колегите ми имат разностранни интереси. Някои са ориентирани към хирургичните, други към терапевтичните специалности, трети към научна дейност. Има и такива, които

покрай

пандемията

проявиха интерес

към инфекциозни

болести

- специалност, към която в предходни години нямаше особен интерес. Настоящата ситуация е стимул за някои да се развиват в терапевтично или в научно отношение в актуални тематики.

- Анкета сред завършващите университета показва, че има интерес и към психиатрията.

- Пандемията изолира хората и ги лиши от социални контакти, което може да обостри настоящи или да доведе до появата на нови заболявания. Психиатрията е интересна, но болните понякога не търсят лекарска помощ поради стигмата на специалността.

- Много ваши колеги бяха доброволци в COVID отделения, какво разказват?

- Настоящата ситуация е трудна не само за лекарите, но и за доброволците. Работата е тежка. Свързана е с 12-часови, а дори и 24-часови смени. Работейки в тези звена, те се подлагат и на самоизолация след това. Пандемията изправи здравната система пред нещо, което не се беше случвало през последните десетилетия. Всичко показва, че с помощта на студентите доброволци ситуацията може да бъде контролирана и овладяна. Увеличаващите се ваксинации и пристигащите дози ваксини дават голяма надежда, че в идните месеци и

в края на

годината ще

заживеем до

голяма степен

нормално,

както преди.

- Значи смятате, че ходът на пандемията може да се прогнозира?

- Една година по-късно специалистите вече знаят много повече за коронавируса, за отделните му щамове, за това как чрез мерки да бъде преодолян. Смятам, че СЗО и Министерството на здравеопазването на национално ниво управляват добре ситуацията и това позволява да бъде предвидено развитието ѝ. Именно с идващите дози ваксини са надеждите да бъде ваксиниран голям брой от населението и да се постигне т.нар. колективен имунитет, който да ни позволи да върнем отново нормания си живот. На фона на мерките в Западна Европа у нас те са доста по-либерални и позволяват да живеем по-добре.

- Ваксинирахте ли се?

- Още не. Прекарах заболяването и смятам да се въздържа в близките 1-2 месеца, за да може хората в напреднала възраст и хронично болните да се ваксинират с предимство. Като пристигнат достатъчно ваксини, за да може първите рискови групи от ваксинационния план да минат, ще го направя и аз.

- Как виждате мястото на Медицинския университет в София, който е лидер в медицинското образование у нас, в сравнение с чуждите университети?

- Има доста различия между западните университети и нашия като методика на преподаване, обучение и провеждане на изпитите. Колеги, които са били на обмяна по “Еразмус” в Италия, споделят, че там не правят дисекции на човешки трупове заради религиозни разбирания. Колеги, които специализират в Германия, казват, че там до голяма степен обучението им е под формата на тестове. Няма я живата връзка с преподавателя по време на изпита, за да може да ти зададе въпроси, да оцени дълбочината на твоите познания. Като цяло системите са доста различни. Бих казал, че системата в Медицинския университет в София допреди пандемията - с тест, практически изпит с пациент, когото не познаваме и не сме наблюдавали преди това, и теоретична част с въпроси, до голяма степен е най-обективна и помага на студентите да покажат своите знания.

- Къде в професионално отношение виждате бъдещето си - у нас или в чужбина?

- На този етап - в България. Като взема специалност, евентуално бих изкарал и в чужбина кратка специализация. Това, което помага на младите кадри да се реализират у нас, а и в чужбина, е владеенето на езици. Така колегите могат да покажат теоретичните си познания и в чужбина, и да докажат, че българските кадри са на европейско и световно ниво в сферата на здравеопазването.

- Медицинският университет в София дава образование на световно ниво, какво бихте казали на преподавателите си в края на следването си?

- Бих им пожелал да продължават по същия начин да обучават студентите въпреки натоварения си работен график, тъй като асистентите са и лекари към съответните болнични звена. Все така активно да участват със студенти в научни изяви, както са участвали с мен. Да дават възможност за развитие на студентите, да стимулират мотивацията им, мисленето им.

Да продължават

да издигат

реномето на

Медицинския

университет

в София на световно ниво. В последните световни класации Медицинският университет беше на второ място след Софийския по брой научни изяви. Медицинският университет е с по-малко преподаватели и факултети, което показва, че научната продукция е доста по-голяма. Това е повод за мотивация и гордост от моя страна.

- Помагали ли сте вече на някого като професионален лекар?

- Да. Много роднини и приятели се съветват с нас, студентите, които се обучаваме в клиничните курсове от четвърти до шести. С малки съвети се е случвало да помагам често. Не е необходимо да направиш голямо нещо, за да помогнеш.

CV

- Роден през 1995 година в Монтана

- Завършва местната Природо-математическа гимназия с отличие

- Владее 4 езика

- През последния месец се дипломира в Медицинския университет - София, с пълно отличие, за което е отличен с наградата “Златен Хипократ”

- Двукратен носител на националната награда “Студент на годината” в направление “Здравеопазване”, веднъж за “Студент на годината” на Медицински факултет - София, и като стипендиант на Фондация “Еврика” и Българския лекарски съюз

- Има десетки научни участия в конгреси и конференции, автор и съавтор на научни публикации

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо