Ето защо недоволни от изборите ще са всички

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9668979 www.24chasa.bg

Социолозите вадят последните си прогнози преди изборите и, както се очертава, от резултата ще бъдат недоволни всички.

Победителите ще са недоволни, защото, въпреки че са първи, при разпределението на силите в 45-ото народно събрание почти невъзможно ще е да се намери управленска формула за коалиция.

Вторите няма да са щастливи, че не са първи. И че също като победителите трудно ще намерят червената формула за устойчиво мнозинство.

Първите и вторите заедно ще изпитат горчивината, че няма да могат да направят заедно коалиция, колкото и тя вероятно да е най-работещата формула в подобна ситуация. Клетвите за отказ от подобен брак по сметка са толкова силни, че ще е неудобно от свои и чужди да го направят.

Третите (а може би четвърти, според едни социолози се колебаят) - за ДПС става дума, ще са недоволни, че никой не иска да се коалира с тях. Поне официално.

Третите, (а може би четвъртите, според други социолози), - за Слави Трифонов този път става дума, ще бъдат разочаровани, че концертът “Къде си, вярна ти, любов народна?” и малката телевизия не са концертът и голямата телевизия, които лесно заменят отсъствието на предизборна кампания с повече гласове на 4 април.

Четвъртите, петите и т.н. ще са неприятно озадачени какво се случи, че онази енергия от протестите се е свила и изтича като пясък между пръстите им, вместо да ги възкачи триумфално във властта. И ще стискат палци, ако са вътре в парламента, рулетката да завърти Румен Радев.

И президентът сигурно ще е огорчен от отговора на въпроса, който постави часове преди изборите - “Кому да поверим бъдещето си?”. Че неговият отговор се е разминал с отговора на българските избиратели. От изявлението му съдим, че вече не смята, че вирусът е “вирусче”, но и не смята за грешка ранната дата на изборите, която избра - “отлагането не е решение”.

От изборите ще са недоволни гласувалите българи, които ще изпитват фрустрация, че са си направили труда да отидат до урните, а резултатът не е този, който са си представяли и който ще им гарантира относително спокойствие за живота и бизнеса през следващите месеци.

Негласувалите ще окупират социалните мрежи, за да се оплачат, че и при този вот не са намерили за кой да пуснат бюлетина.

И при толкова много недоволни в неделя вечер, когато излязат резултатите от пуснатите бюлетини, ще се заговори как вотът е недостатъчно представителен, изкривен, купен, контролиран, опорочен и т.н. И ще валят нови прогнози - този път за предсрочни избори заедно с президентските наесен.

Всъщност, за да функционира демокрацията, трябва да се научим да уважаваме резултатите от изборите, дори и да не ни харесват. Това е важното, всички други емоции нямат значение.

Важно е тези, които спечелят някаква част от народната любов, да намерят начин страната да продължи съществуването си, като се смирят малко и да спрат да страдат, защото резултатите ще бъдат такива, каквито са. И да предолеят партийния егоизъм.

В крайна сметка ние, българите, сме от щастливата част на човечеството и имаме право да гласуваме. Което е висше благо, но за да му се радваме напълно, трябва да се научим да уважаваме резултатите от изборите.

Дори и да се разминават с очакванията ни.

  • Консултациите при Радев за кабинет да са 100% публични

    Консултациите при Радев за кабинет да са 100% публични

    Тази седмица се очаква президентът да свика първото заседание на новия парламент, а много скоро след това да започне и консултациите с парламентарните групи за съставяне на правителство. Поне така е по устав, тоест по конституция. И тъй като хората в последните години станаха особено чувствителни на тема задкулисие и нерегламентирани уговорки
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си