Новата визионерска цел: България – член на Г-20

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9673079 www.24chasa.bg

4 април 1990 г. - начало на най-добрите идеи за бъдещето на България, Европа и света

На 4 април Атлантическият клуб в България навършва 30 години.

Още от създаването си мисията на клуба е да приобщи България към единството, сигурността и отбранителната способност на Запада.

Затова може да се каже, че датата 4 април 1990 г. е началото на най-добрите идеи за бъдещето на България, Европа и света.

Организацията е насочена към бъдещето и младите и затова най-често дейността е фокусирана върху модернизацията на страната, ЕС и НАТО с цел да се прогнозират регионалните и глобалните предизвикателства и заплахи, включително онези, породени от напредъка в технологиите.

В 30-годишната си дейност Атлантическият клуб в България винаги е намирал място за своите визионерски идеи на страниците на “24 часа”.

Благодарение на това партньорство пред широката аудитория бяха лансирани идеи като тази за общото зарядно устройство или здравния европейски щит, които се оказаха важни не само на национално, но и на глобално ниво. Други като аналитичната разработка за електронната демокрация тепърва ще се очертават като значими на новия световен политически хоризонт. 

На 20 март в статия за “24 часа”, озаглавена “2021: американската мечта на България и българската - на Америка” почетният президент на Атлантическия клуб д-р Соломон Паси лансира поредните теми за размисъл:

- защо трябва да се работи за мащабен инфраструктурен проект по “Три морета”,

- как да привлечем производството на изтребители, дронове или фабрика на фармацевтичен гигант у нас,

- 12-те милиарда евро пост-COVID средства ни дават шанс за подем, какъвто от хан Аспарух до днес никоя българска държава не е имала.

Как да ги използваме за подем, който да ни даде тласък към бъдещо участие в клуб Г-20 - клуба на 20-те водещи икономики.

- Как да заинтересуваме Джо Байдън за визита у нас?

Статията е в рубриката “Новите 30 години”, в която каним визионери да публикуват смелите си идеи за развитието на обществото и света през следващите 30 години. 

  • Как може да загубим 10 млрд. евро от Брюксел

    Как може да загубим 10 млрд. евро от Брюксел

    Парламентът в момента е зает с раздаване на квалификации - този бил лош, даже направо опасно лош, други били целите в бяло. Раздаването на присъди и квалификации обаче е работа за съда, не за парламентарните дебати и кулоари. Изглежда, еуфорията от първите работни дни на 45-ото народно събрание е в значителни дози
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си