Димитър Ганев: Имаме победител във вота - ГЕРБ, 7-8% преднина не може да бъде стопена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9678728 www.24chasa.bg

Труден кабинет, ако балансьор се окаже “Има такъв народ”

ДПС ще получи висок дял гласове от Турция

Вотът от чужбина не може да промени съществено нито активността, нито резултата от изборите

Оправдават се прогнозите ни преди изборите за фрагментиран парламент и тежки преговори за правителство

- Между 7 и 10 процента варираше дистанцията между лидера ГЕРБ и опонента му БСП на вота за парламент до момента. (Интервюто е взето в 15 часа в неделя - б.ред.) Може ли да бъде стопена тази разлика в края на изборния ден, г-н Ганев?

- Не. Очевидно имаме победител в лицето на ГЕРБ със сериозна дистанция от поне 7-8 процента пред основния опонент БСП.

- Социолозите казвахте преди вота, че битката ще е за третото място. Но пък “Има такъв народ” бързо набира височина. Може ли да надбяга БСП, или такава прогноза е твърде смела?

- Твърде рано е да се направи такава прогноза, защото до края на изборния ден все пак остават часове. Моментните картини на социологическите агенции преди избори показваха 5 сигурни партии в следващия 45-и парламент - ГЕРБ, БСП, “Има такъв народ”, ДПС и “Демократична България”, и две, които се движат около 4-те процента. До момента и петте изброени партии са сигурни участници в следващото Народно събрание, а резултатът на “Изправи се! Мутри, вън!” (5%) и ВМРО (около 4,5%) е около бариерата. Значи картината, която заснехме преди изборите, до голяма степен се потвърждава от екзитпола към 15 ч.

- Гласовете от Турция ще класират ли ДПС на третото място?

- Това е много важен въпрос! Всички екзитполове и социологически проучвания, които виждате преди и между избори, се правят само и единствено на територията на страната.

А това означава само едно - партиите, които имат по-висока относителна тежест в чужбина като Движението за права и свободи, ще имат бонус при финалните изборни резултати, когато те бъдат отчетени от ЦИК.

Обикновено в Турция гласуват около 40-50 хиляди избиратели. Традиционно ДПС получава най-много гласове оттам. На последните парламентарни избори през 2017 г. ДПС обаче имаше сериозен конкурент в полето си в лицето на ДОСТ. Сега обаче няма такъв съперник и съответно ще има по-висок дял от гласовете от Турция.

- Може ли “Демократична България” да изненада с позиция на 4-о място - до момента резултатът им е около 9%, което е много повече от прогнозираната от социолозите подкрепа за формацията преди изборите?

- Чак много повече не е - прогнозите бяха за около 6%. Но в екзитпола, който правим в момента, имаме въпрос: “Кога решихте за кого ще гласувате?”. Около 20 на сто са отговорили, че са решили за вота си в последните няколко дни. Традиционно електоратът на “Демократична България” решава за кого да пусне бюлетината си през последните няколко дни и оттам идва разликата.

- Към 15 ч, изглежда, ВМРО и “Изправи се! Мутри, вън!” прескачат бариерата. При какви изборни обстоятелства някоя от тях би могла да отпадне?

- Ако по-голямата част от техните избиратели вече са гласували и ако нямат добро представяне в чужбина, това може да намали относителната им тежест.

Защото, ако дойдат някакви големи масиви гласове от чужбина и те са много на ръба в страната, това може да ги потопи. Това обаче е само хипотеза.

- Всички социолози обсъждахте избирателната активност в пандемията като най-проблематична в изборния ден. Оправдават ли се прогнозите за по-малко избиратели пред урните към този момент?

- Избирателната активност на този вот е по-ниска от тази на парламентарните избори през 2017 г.

Въпросът е дали ще бъде по-ниска от тази през 2014 г. на изборите за парламент, известни като вота с най-ниска избирателна активност, или ще остане на сегашните нива. Но така или иначе можем да говорим с категоричност, че активността, която наблюдаваме на тези избори, е или най-ниската, или много близо до най-ниската от 2014 г. Последното вероятно ще разберем след 20,00 ч след края на изборния ден.

- Какво може да промени вотът от чужбина, макар да знаем, че никога не е влияел съществено на резултата от който и да е вот?

- Вотът от чужбина не може да промени съществено нито активността, нито резултата от изборите. Но като цяло относителното тегло на ДПС ще се вдигне, защото то има най-много гласове от чужбина в сравнение с другите партии.

- Преди вота се обсъждаше гласуването по признака “млади” - “стари” и много от колегите ви характеризираха младите като по-мобилни, по-непостоянни в нагласите си и по-несигурни, че ще стигнат до урните. Оправдаха ли се тези прогнози и за кого гласуват младите?

- Виждаме от екзитпола, че голям дял от младите хора са гласували за партията на г-н Слави Трифонов “Има такъв народ”. Това е нормално, очаквано, виждаме го в социологическите проучвания преди изборите. Традиционно най-младите възрастови групи преимуществено между 18 и 29 години подкрепят нови политически субекти и гласуват по-скоро протестно срещу статуквото. Кандидат за протестния вот и този, който ще спечели лъвския пай от него, е г-н Трифонов. Изборите също го потвърдиха. Вече виждаме демографските характеристики на различните електорати и е видимо, че в графата “Има такъв народ” има много млади хора.

- Очаквате ли някакви промени в крайния резултат, свързани с машинния вот?

- Не, не очаквам съществени промени. Може да има проблеми, свързани с т.нар. контролиран вот, защото социологията и екзитполът нямат механизъм, по който да могат точно да уловят този специфичен феномен.

- Какви ще са конфигурациите в 45-ия парламент и кой ще е балансьорът в него според данните от екзитпола до момента?

- В случая имаме ясен кандидат за балансьорското място и това е партията “Има такъв народ” на господин Трифонов. Вероятно без нейната подкрепа няма да бъде лесно да се направи кабинет, тъй като относителната ѝ тежест в следващото Народно събрание ще бъде сериозна.

Прогнозите ни преди вота, че ще имаме фрагментиран парламент и трудно съставяне на кабинет се оправдават напълно. Онова, което ни очаква в следващите няколко седмици, когато финалният резултат от вота днес бъде обявен и когато станат ясни мандатите и започнат преговорите за някакъв вид правителство, това ще е изключително интересен и доста сложен процес за съставянето му.

Мисля така най-вече защото партии като “Има такъв народ” и “Демократична България” и техните лидери заявиха, че няма да се коалират с ГЕРБ и с БСП. А при такава заявка много трудно може да се състави правителство, ако, разбира се, лидерите на двете формации устоят на нея.

- Всички социолози бяхте единодушни, че от тези избори зависи дали президентът Румен Радев ще спечели втори мандат. Има ли такива изгледи, като гледате резултатите от вота?

- В момента, в който парламентарните избори свършат и когато имаме някакъв кабинет, тогава ще можем да говорим за президентските избори, защото така или иначе тогава в страната ще има вече нова политическа обстановка.

Визитка

Димитър Ганев е роден през 1986 г. във Варна

Бакалавър и магистър по политология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”

Доктор по политология. Главен асистент в катедра “Политология” на СУ и преподавател там

Научните му интереси са свързани с проблематиката на българския преход

Съосновател е на изследователския център “Тренд”