Видеокоментар: Радев пред сложен избор - под сянката на Слави Трифонов и уловките на третия мандат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9681425 www.24chasa.bg

Настъпи един от малкото реални звездни мигове за президента Румен Радев да се намеси в политическите игри - ще връчва мандати за съставяне на ново правителство.

Но малко или по-скоро повече - действията му ще преминат под знака на започващата неофициално негова предизборна кампания за вторите пет години на "Дондуков" 1.

За първия мандат е ясно - ще трябва да го даде на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, колкото и да му е неприятно. Не само заради дълго градената лична неприязън към сегашния премиер, но и защото Радев все пак ще трябва да признае, че каквито и призиви и юмруци да размахваше срещу своя политически опонент, неговата партия ГЕРБ остана първа, подкрепена от 1 на всеки 4-ма гласували българи.

Ако ГЕРБ се откажат от мандата (както през 2013 г. и го дадоха на ДПС, за да се случи кабинетът "Орешарски"), или пък не успеят да сглобят парламентарно мнозинство за ново правителство, мандат ще получи Слави Трифонов и неговата партия "Има такъв народ". Тук Радев има само един полезен ход, за да не остане захлупен от моментната слава на Слави Трифонов - да работи за спечелването на избирателите на Трифонов, за да го подкрепят наесен на президентските избори. Трудна, много трудна задача за следващите 6 месеца.

Още по-трудно ще бъде за президента, ако се наложи да връчва трети мандат при завъртане на парламентарната рулетка: ще трябва да избира между 4 сили.

Ако избере БСП, ще обиди останалите партии, които реално се подкрепяха взаимно с Радев по време на протестите през 2020 г.

Ако прескочи БСП, ще разгневи Йлияна Йотова - сегашен и кандидат за бъдещ вицепрезидент втори мандат. А тя го предупреди още през септември 2016 г.: "И най-малкото движение срещу БСП няма да ви бъде простено." Да видим дали Радев ще рискува да загуби електората на БСП за президентските избори.

Може да прибегне до рисков ход по две причини. Да го даде на ДПС, защото те държат най-малко 300 000 за президентските избори, а и сега не е в добри отношения с движението. Но може да се окаже, че късметчето за трети мандат отива при Мая Манолова - която му се врече във вярност още щом Радев обяви, че се кандидатира за втори мандат.

Сложни уравнения, все под знака на бъдещите президентски избори. Да видим какво ще избере Румен Радев.