Васил Гарнизов: Борисов остава премиер, ако осуети избора на председател на събранието

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9685277 www.24chasa.bg

Преди да се говори за потенциално проправителствено мнозинство, винаги се минава през няколко стъпки. Първо, ЦИК връчва удостоверенията на новоизбраните депутати. Второ, президентът свиква заседание на Народното събрание. По традиция най-възрастният депутат, а това сега е 75-годишната Мика Зайкова, прочита клетвата и всички депутати четат след нея. Това е истинският ритуал. И всъщност, докато един депутат не е прочел клетвата, не е встъпил в длъжност.

Ако премиерът Бойко Борисов реши да блокира клетвата, неговите избраници няма да станат истински депутати и парламентът ще работи без него. Същото е валидно и за настроените анти-ГЕРБ и Борисов други групи. В този смисъл няма техническа възможност клетвата на 45-ото НС да се бойкотира.

Обикновено няколо дни преди клетвата на депутатите партийните ръководители се събират и се договарят кой коя зала ще вземе. Разберат ли се сега за залите, значи ще има парламентарни групи. И дори да няма избран председател, това означава, че президентът има на кого да даде мандат. В обратния случай Радев няма на кого да връчи мандат. И тук може да се появи възможност за предизвикване на конституционна криза, ако Борисов бойкотира избирането на председател на парламента, приемането на правилник и конституирането на парламентарни групи. Ако такава криза възникне, тогава парламентът няма да има председателско тяло, което да внесе правилник за работа на новото Народно събрание,да се конституират групите, да започне парламентарен живот.

В момента премиерът Борисов вижда, че никой не иска да строи парламентарен живот с ГЕРБ. Това означава, първо, че вероятно се замисля вариант “всички срещу ГЕРБ” и второ, че може да има блокиране на избора на правителство с първи, втори и трети мандат. След това всичко отива в ръцете на президента Румен Радев, който назначава служебно правителство, а то на свой ред започва да рови в мръсното бельо на Борисов, което той не може да позволи.

Борисов обаче може да блокира избора на председател на парламента от друга партия извън ГЕРБ. А възможността той да позволи някоя друга политическа сила да излъчи председател на парламента е нищожна. Нищожна, защото от председателя на парламента зависят много неща - той например е работодател на министър-председателя и подписва неговия трудов договор. Разполага с много инструменти, включително чрез правилника и процедурни хватки, за отлагане. Има и голяма видимост - слушат го много внимателно какво говори и медиите, и дипломатите, и международните агенции. Така че можем да се окажем без председател на парламента, без правилник за работата му, без конституирани парламентарни групи, но със заклели се депутати благодарение на най-възрастната депутатка, 75-годишната Мика Зайкова. При тази ситуация няма на кого да се даде мандат и Радев е париран. Борисов няма пред кого да подаде оставка и остава действащ премиер.

  • Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    В хубавото време и наболата свежа зеленина на всички ни се иска ограниченията да паднат. И сигурно новината, че държавата обмисля да разхлаби противоепидемичните мерки, радва всички. Броят на болните от COVID спадна наполовина в сравнение с началото на ограничителния период - значи мерките работят. И ако тенденцията продължи
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си