Борис Попиванов, политолог: Ако сега останем без кабинет, топката може да се тупка до октомври

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9685403 www.24chasa.bg

Независимо от дежурните негативни определения за социолозите, тeзи избори не бяха предсказуеми, какво остава за следващи предсрочни, заяви пред "24 часа" политологът Борис Попиванов.

Не сме в нормална ситуация, в която да прогнозираме кое е добро или лошо. В пандемията хората са изнервени, неуверени, несигурни, затова търсенето на стабилност и промяна може да избие във всякакви посоки. По тази причина всякакви сметки за това какво ще ни кажат хората чрез урните през юли, са погрешни.

До момента няма политическа формация, която да е заявила курс към предсрочни избори. Тоест има изчакване, което дава шанс на този парламент.

Водещият мотив е притеснението на партиите, че едни нови избори може да смъкнат подкрепата за тях още по-ниско. Не е сигурно дали БСП няма да слезе още по-надолу с тази си кондиция. ГЕРБ също е заинтересован този парламент да остане, защото не само е застрашен при следващ предсрочен вот да намали подкрепата си, но и защото в точно такъв момент не биха искали да допуснат служебен кабинет на президента Радев.

А за част от партиите, особено за "Изправи се! Мутри вън!" въпросът стои и за влизането в парламента, което при нови избори не може да бъде сигурно.

Колкото до Слави Трифонов - той изгря много внезапно като политически лидер и първата му реакция след като се превърна в национален такъв, е да каже "Няма да ви казвам нищо, понеже имам симптоми, че съм болен". Досега такава реакция не е имал нито един политически лидер. А това говори, че и самият той не знае какво да прави. В публичното пространство обаче се появиха коментари, че на предсрочен следващ вот, може да стане първи. Няма такива измервания от социолози, това са просто хипотези. Но самата тенденция в последните седмици е такава.

Имаше едно устойчиво присъствие на Слави Трифонов, макар и не много голямо, в течение на 7 месеца. Имаше и един прилив на хора към урните в последния момент с подкрепа за неговата формация. Причина беше усещането за пълен блокаж, за това, че кампанията не предлага абсолютно нищо, че така наречените партии на статуквото не предлагат нищо ново, затова много от избирателите решиха да изберат нещо друго, различно, ново. Тази вълна може да се повтори в следващите седмици и месеци, но само и единствено при условие, че всички останали играчи на политическия терен покажат пълна безпомощност и потънат в спорове и караници. Тогава колебаещите се и негласуващите избиратели биха могли да си кажат:" Безмислено е да гласуваме за другите, да гласуваме за Слави!"

Тази е причината да мисля, че предсрочен вот е много несигурна карта и хазартен ход. Да, може да бъде много печеливш, но може да бъде и много сриващ. Минусът при Слави може да е съвсем очевиден - със всеки следващ ден партията му ще става все по-видима, а депутатите му ще може да бъдат чувани. Дори и да не се изказват, има решения, по които ще може да се види някаква позиция.

Според мен съставянето на правителство е единственият начин този парламент да остане. То е и резултат от нежеланието да има предсрочни парламентарни избори.

Любопитно е, че конституционният календар е разписан само по отношение на партиите, но не и по отношение на президента. Партиите имат 7-дневен срок от получаването на мандата да го върнат, съставяйки кабинет, или не. Но президентът няма срок, в който да връчи който и да е от трите мандата. Ако реши да бави, президентът би могъл да използва аргумента: "Искам партиите да помислят, да се разберат помежду си, да има по-голям шанс мандатът да се реализира, да им се даде време, затова не връчвам този мандат."

Ако сега не се състави кабинет, не е невъзможно топката да се тупка до края на октомври.

Колкото и да може да се бави обаче, перспективата е да отидем към едни летни избори - през юли или август, по-рано от това е нереалистично. Няма обаче как да съвпаднат с президентските.

Основният тест, който предстои е изборът на председател на Народното събрание, защото е свързан с мнозинство. Ако то бъде сформирано около председател, който по дефиниция ще бъде от някоя партия, това би могло да бъде много силен знак, че има условия за създаване на правителство. Ако не се разберат за председател на НС, това ще означава, че са се примирили и ще поднесат големия подарък на президента - да състави служебно правителство. Така ще излязат всички карти на президента, без изключение. А той какво каза:

1. Че българските граждани през лятото на 2020 г. излязоха на протест, поискаха промяна и няколко партии се насочиха към нея - да уважим техните искания. Какво излезе на изборите? Партиите най-свързани с протеста най-много дръпнаха нагоре.

2. Президентът каза също, че има нежелание ГЕРБ да бъде разглеждан като потенциален партньор и преди едни предсрочни избори това ще е очевиден факт.

3. Президентът каза, че партия от този вид създава само пазарлъци и не са в състояние да гарантират никаква стабилност.

Ако се стигне до предсрочни избори, това ще потвърди за пореден път, че президентът е прав. И като добавим към това неговото служебно правителство и че след предсрочния парламентарен вот ще има президентски избори, това означава капитулация на цялата политическа класа пред президента.

  • Консултациите при Радев за кабинет да са 100% публични

    Консултациите при Радев за кабинет да са 100% публични

    Тази седмица се очаква президентът да свика първото заседание на новия парламент, а много скоро след това да започне и консултациите с парламентарните групи за съставяне на правителство. Поне така е по устав, тоест по конституция. И тъй като хората в последните години станаха особено чувствителни на тема задкулисие и нерегламентирани уговорки
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си