Симеон Дянков: Времето за широка коалиция отмина, задават се нови избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9685549 www.24chasa.bg
Симеон Дянков

И Борисов, и Нинова контролират партиите си. Без тях няма да се тръгне към коалиция, а те нямат интерес от такава. Управляваща коалиция с ГЕРБ, но без Борисов също не може да има, казва бившият вицепример

- Май прогнозираната от вас широка коалиция може да се окаже една от опциите, може би единствената, след тези избори, г-н Дянков. Мислите ли, че още е възможна?

- Широка коалиция се прави от позиция на сила, а сега такава липсва и на ГЕРБ, и на БСП. Освен това е ясно, че председателите на тези две партии не са искани за поста премиер. А те няма да стоят настрана. С други думи, мина времето на тази идея.

- Какво може да попречи - егото на партийните лидери, страхът от електората, предварителни взаимни обвинения или...

- И г-н Бойко Борисов, и г-жа Корнелия Нинова контролират партиите си. Без тях няма да се тръгне към широка коалиция, а те нямат интерес от такава.

- Зачеркнати ли са други възможности - експертен кабинет, програмен кабинет?

- За експертен кабинет в момента няма нагласа. Тези експерти трябва да се подкрепят от голямо мнозинство в новия парламент, а такова мнозинство не се вижда.

Ще има

разговори,

разбира се,

но е трудно да

се направи обща

платформа от

няколко основни

задачи

А и експертите трябва да са равно отдалечени от партиите, а за това трябва стабилност в парламента. Бойко Борисов спомена за такава идея, но за него експертите са в ГЕРБ. И да беше така, няма коалиция за такава форма. Освен това другите партии също имат добри експерти. ГЕРБ няма монопол върху експертността.

- Тогава остава вариантът със служебен кабинет и нови избори. Само защото ще бъде определен от президента ли има като че ли въздържание към такова решение?

- Да, най-логично е да се върви към нови избори. След като се пробват различни варианти, ще се стигне до това решение. Няма нищо страшно в него. Плашенето с големи разходи или изпуснати възможности за европейско финансиране е неуместно. Нито разходите са толкова големи, нито ще изпуснем финансирането.

- Това може би е така, но все пак - икономика в криза, продължаваща пандемия и политическа криза. Не е ли твърде опасна комбинация?

- Икономиката наистина крета,

прогнозата е за

икономически

растеж от около

2,5% тази година.

Нови избори няма

да я променят

коренно Следващото правителство, когато такова е възможно, ще има тежки икономически задачи. Ще трябва много нова енергия. Това правителство креташе към финала през последната година, видимо уморено.

- Преди нови избори, които стават все по-вероятни, кои са най-важните задачи на законодателна и изпълнителна власт, все едно в каква форма, дотогава?

- Непосредствената задача е ваксинирането. В САЩ то върви ударно. В събота например бяха ваксинирани 4 милиона души - рекорд. До 15 май се очаква да получат ваксина всички желаещи. В България процесът все още е бавен. А това е необходимо, за да се отвори пак икономиката.

- Виждате ли кабинет на ГЕРБ, но без Борисов. Някои виждат в това част от решението, тъй като към него са отправени най-много критики?

- Управляваща коалиция с ГЕРБ, но без Борисов няма. Следователно няма управляваща коалиция с ГЕРБ.

Той е лидер на

партията и

вероятно ще

остане такъв в

идните години

- Има ли нестандартни идеи за изход от кризите - икономическа, политическа, пандемията? Вие имате вкус към подобен поглед, какъв е той днес?

- При тези избори на мода бяха лекарите, превърнали се в политици. На следващите избори ще трябват юристи и икономисти, превърнали се в политици. Юристите ще градят правната ни система - там проблемите са много. Икономистите ще помагат на бизнеса с политики за развитие в нова пандемична среда. И след ваксините темата пандемия ще е на дневен ред. Следващото правителство ще работи в тази враждебна среда. Има добри кадри във всички партии, в този смисъл изборите показаха добра промяна. Време е за такава промяна.

- Възможна ли е коалиция всички срещу ГЕРБ и стабилна ли ще бъде?

- Коалиция всички срещу ГЕРБ ще бъде твърде разнородна и следователно нестабилна. Не вярвам да се осъществи.

- Споменавате само ваксинацията като приоритет на следващо правителство. Защо? Няма ли и друго за вършене?

- Сегашното правителство се забави с редица мерки за помощ на бизнеса, особено за най-засегнатите сектори. Следващото правителство трябва бързо да насочи още финансиране за запазване на работни места в тези сектори. Тази помощ трябва да продължи до края на 2021 г. Не е нужно да се чака помощ от Брюксел. Европейските средства обикновено идват със закъснение.

CV

l Роден в София на 13 юли 1970 г.

l Завършва УНСС специалност “Международни икономически отношения”

l През 1991 г. защитава докторат в Питсбърг

l През 1995 г. постъпва в Световната банка

l От август 2009 г. до февруари 2013 г. е финансов министър и вицепремиер на България

l В момента се занимава с преподавателска и изследователска работа в Лондон и САЩ.