Нидал Алгафари: Щом хората на Слави не подкрепят БСП и ДПС, значи мислят вариант за правителство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9688215 www.24chasa.bg
Нидал Алгафари

Предсрочен вот ще хвърли страната в хаос

Вариантът на мъдростта е ГЕРБ, БСП и ДПС да се съберат и да направят правителство

Когато бъде избран председателят на Народното събрание, ще си проличи кой какъв е и какви коалиции са възможни

Дали на следващи избори Слави ще получи малко повече от ГЕРБ и ще е първа политическа сила, дали БСП ще имат още по-малко депутати, дали ще влязат ВМРО, или ще излязат “Изправи се! Мутри вън!”, ще бъдем в същата ситуация

Разбойници винаги ще има, защото на българския народ като цяло му липсват първите седем години

БСП не е имала по-тежка загуба от тази на изборите в неделя даже преди 9 септември 1944 г.

- Бойко Борисов предложи на лидера на “Има такъв народ” подкрепа от 10 депутати, за да състави кабинет. Възможен ли е този вариант, г-н Алгафари?

- Защо да не е възможен? Но нека видим обстановката в момента. Моите сценарии са 4.

- Един от тези, които ви чух да представяте, е експертно правителство на трите партии на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС. Дали обаче е реалистичен?

- Този е вариантът на мъдростта - да се съберат системните партии да направят едно програмно правителство, в което да не влизат ярки фигури от трите партии, и в което всички да се следят един друг. БСП твърдят, че са опозиция, ДПС - също, и по този начин смятам, че те ще могат да коригират действията на ГЕРБ, а пък ГЕРБ - техните. Това е вариантът на системността и чрез него могат да се направят много промени. Събрани, тези три партии са доста добър вариант, при който, ако стигнат до конституционно мнозинство, биха могли да направят и конституционни промени, ако искат да направят добро за страната, за държавата.

- Защо, когато става дума за съставяне на правителство, повечето анализатори наблягат на аргумента за “ненабиващи се на очи”, “неатрактивни” фигури?

- Защото е трудно да се намерят такива и от трите политически партии. Аз обаче не искам да наричам варианта експертно или програмно правителство така. За мен то би било правителство на разума. Защото тъкмо след правителство на разума идва политическото. Тоест да се съберат политическите семейства в Европа, да им набият канчетата и да кажат: “Вие не се събирате, почвайте да се оправяте”. Става дума за ГЕРБ и "Да, България". Това вече сме го виждали веднъж, не е екзотика. Тези две формации биха могли с още малко подкрепа от ДПС да тръгнат по същата логика заради разума.

- От изненадата на този вот “Има такъв народ” засега не се чува нищо, но май третият вариант се свързва именно с нея - да излъчи кабинет на малцинството. Дали?

- Това е екзотиката. Но все още не се знае дали са достатъчно подготвени. Тепърва имат да учат коридорите, къде са бутоните за кафе, кои коридори в Европейския съюз за какво отговарят. Но ще им трябва доста време. Не че са лоши, не че са неможещи. Просто са незнаещи. А ситуацията е сложна.

Хора на Слави твърдят, че няма да подкрепят БСП и ДПС, а другите партии. Това означава, че в мислите им присъства съставяне на правителство или участие в някакъв вид правителство, и в това няма нищо лошо. Но пак казвам - ще им е изключително трудно в първите няколко месеца, докато научат някои неща, дори и чисто логистично. Помня как Сергей Станишев ме покани на кафе първия ден след като стана министър-председател на Република България. Никой от екипа му не знаеше кое копче трябва да натисне, за да повика някого да ни го донесе. Наложи се момиче да слезе до машините за кафе и да ни донесе. Представете си това като най-елементарното, а какво остава за другите по-големи неща.

- Чуват се силни гласове за нов предсрочен вот, защото този парламент нямало да излъчи правителство. Сигурно ли е това?

- Това е четвъртият вариант - страната да бъде хвърлена в хаос, което нищо няма да промени. Дали на следващи избори Слави ще получи малко повече от ГЕРБ и ще е първа политическа сила, дали БСП ще имат още по-малко депутати, дали ще влязат ВМРО, или ще излязат “Изправи се! Мутри вън!”, ще бъдем в същата ситуация. Това означава, че тогава или ще трябва да направят един от трите посочени от мен дотук варианта, или отиваме пак на още един хаос. А като направим три парламентарни избора в една година, това ще е смешно.

- Социолог прогнозира, че отминалите избори ще детронират БСП от втора политическа сила, а ДПС - от ролята на вечен балансьор. Това вече не се ли случва?

- Не. Все още не. Защото нищо не сме видели от Слави Трифонов и хората му дали ще бъдат опозиция, или ще са управляващи.

- Слави е избор преди всичко на млади хора. Мнозина се питат обаче дали той може да управлява. Има ли достатъчно добри експерти да решават проблеми като масовата ваксинация, здравеопазването и икономиката в пандемията, социалните проблеми?

- Ако има акъл в главата си, ще ги намери. Защото, доколкото си спомням, когато г-н Борисов взе властта, нямаше кой знае какъв опит в управлението на държавата, но лека полека се научи. Същото важи за г-н Станишев - когато взе властта и стана премиер, това му беше първият работен ден като служител въобще в живота му. Но имаше подготвен екип от хора и можеше да управлява. Царят Симеон Сакскобургготски също не е имал предишен опит като управляващ, но се справи. Бил е за малко цар, но като много малък. Така че всичките имат време да се научат. Въпросът е, докато се учат, какво ще се случи с целокупния български народ, защото ги чака много работа. И като гледам екзотиката сред хората на Слави, че искат някакви радикални промени в системата, които са много под въпрос, смятам, че ще им е много трудно да прокарват едното, екзотичното, с другото, неекзотичното, като закони и наредби, които трябва да минават. Но ще видим всичко в момента, в който бъде избран председателят на Народното събрание. Тогава ще си проличи кой какъв е и какви коалиции са възможни.

- Чухме вариант - че ако Борисов осуети избора на председател на парламента, може да остане премиер до есента.

- Борисов не може да осуети този избор, защото, ако ГЕРБ се отдръпне, другите ще се съберат и ще вземат някакво решение. И тогава в коалицията анти- ГЕРБ, която се е хванала на хорото, всеки ще играе по своему. Един ще играе Дойчовото, друг - право, трети - бели денс...

- Политолог твърди, че ако не се състави правителство сега, топката може да се тупка до октомври, тъй като нямало процедура, в която да се определя време, в което президентът трябва да връчи мандатите за правителство, докато само за партиите срокът бил фиксиран - 7 дни.

- Не съм специалист по конституционно право, за да знам кое как върви по наредбите, но ако това тупкане стане до октомври, представете си какво ще стане с българската държава дотогава - пандемия, икономически проблеми... Започнаха да излизат все по-големи язви, а трябва да започнем да усвояваме по някой и друг лев от европарите. В този смисъл какво доверие ще имат от ЕС, на кое правителство? И ако президентът реши да разиграва цялата държава заради собственото си его, може да го направи, но това ще му изиграе много лоша шега. Ако той мисли трезво, трябва максимално бързо да се състави каквото и да е правителство или максимално бързо да се проведат други избори, за да може неговите избори за неговия мандат да бъдат отделни, самостоятелни и да може той да обедини целия вот срещу излъчения от ГЕРБ кандидат. Освен ако не е договорка да се състави някакво правителство, при което ГЕРБ да се отдръпне в полза на това после да подкрепят Бойко Борисов за президент и така цялата история да се замаже.

- Всички анализатори твърдят, че служебното правителство е твърде нежелано от ГЕРБ, защото то би се опитало да ревизира управлението на Борисов в последните 12 години. Възможно ли е това да стане, след като служебното правителство по правило е за два месеца и със задачата да подготви предсрочните избори?

- Тази версия се премята в публичното пространство, защото трябва да има някакво говорене. Това е абсурдно. Ревизирането не само на правителствата на Бойко, но и на каквото и да е правителство се извършва първо от прокуратура, а след това от съд. Всичко друго са приказки като на маса в кръчмата - седим и викаме: “Тоя е крадец! А пък тоя колко е корумпиран, лелеее!” Слушаме такива ревизии вече толкова години... Не смятам, че това е сериозно.

- Каква ще е съдбата на БСП, която на тези избори получи най-ниския си резултат?

- По-тежка загуба от тази БСП не са имали никога. Даже преди 9 септември не са имали такива тежки загуби.

- Как тази загуба може да бъде преодоляна? Дотук Изпълнителното бюро е подало оставка, а Корнелия Нинова остава лидер.

- Бюрото винаги са били един придатък към лидера на партията. В него са хора, които послушно вдигат ръчичка, когато и за каквото им се каже. Рядко изключение е един или двама да се “избомбят”. Но Изпълнителното бюро е назначено лично от първия в партията, независимо кой е той.

Единственият начин БСП да се запази е, ако вкара достатъчно свои хора в управлението, за да ги нахрани. Защото това са поколения, които в продължение на 10 години все чакат, чакат и не се случва. Ако успее БСП по някакъв начин да влезе в управлението и тогава започне да си стяга редиците, това вече ще е някакъв спасителен пояс.

- А ако останат в опозиция?

- Ако ГЕРБ не състави правителство и остане в опозиция, тя ще е по-силна, по-гръмка, по-мощна, по-дейна опозиционна партия от БСП. Другият вариант е, ако ГЕРБ състави правителство и опозиция да са му хората на Слави и БСП. В този случай БСП пак ще е в много тежко състояние, защото хората на Слави са по-речовити, говорещи с апломб, с медия зад гърба си, с цялата популярност на Слави. Единственият им вариант е да намерят начин как да влязат в управлението на страната и да си стягат редиците.

- Каква ще е съдбата на ГЕРБ? Някои подхвърлят сравнения с тази на НДСВ.

- В НДСВ се бяха събрали по съвсем друг начин и съвсем за малко. Докато ГЕРБ вече са се окопали много дълбоко в цялата държава. Какво се случва, когато една партия дойде на власт? Първото нещо, което трябва да направи, е да замести със свои хора едни 20-30 хиляди чиновници на ръководни длъжности в държавната администрация. Това, общо взето, се прави през първия мандат. През втория мандат тези 20-30 хиляди ръководители назначават по 4-5-ма свои и така държавната администрация набъбва докъм 150-200 хиляди. При трети мандат стават още повече. С други думи, цялата държавна администрация е изключително близка до ГЕРБ.

- Не е ли една от първите цели на “Има такъв народ” да смени държавната администрация?

- Не само на тях, на всички! Защото във всяка партия има хора, които трябва да бъдат възмездени за дългите години, в които са чакали.

В заключение мога да кажа, че разбойници винаги ще има. Защото на българския народ като цяло му липсват първите седем години. Нали не Фандъкова, а ние сме тези, които хвърляме боклука? Нали ние сме тези, които бутаме на катаджията някой лев, защото искаме да подмине някое наше нарушение. Ако нямаме нарушение, не даваме на никого нищо. Тоест ние всичките сме в тази игра, а в момента се правим на щрауси и търсим някой да ни поеме вината, само да не сме ние.

Визитка

Нидал Алгафари е роден на 18 декември 1965 г. в София

Завършил е режисура в НАТФИЗ

Автор и режисьор на студентското предаване “Ку-ку”

Продуцент, съсценарист, режисьор на игралния филм “Ла донна е мобиле”

Режисьор на документални филми

От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ

Автор на книги, последната е романът “Рано или късно” в два тома (2019)

Женен за психоложката Мадлен Алгафари, имат син и дъщеря