Георги Марков: Мажоритарни избори! Дойде му времето!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9691311 www.24chasa.bg
Георги Марков

Двама сме в България, които 30 години говорим за мажоритарни избори – журналистът Валери Найденов и моя милост.

Като депутат от СДС в 36-тото Народно събрание, след първата победа над БСП, през май 1993 г. внесох предложение за референдум за мажоритарни избори. Председателят на парламента и мой приятел, Александър Йорданов го подложи на гласуване, но заради няколко гласа не мина.

Мотивите ми бяха: при мажоритарните избори личността е на преден план. Хората знаят кого избират, има връзка между избирателите и избрания.

Във Великото народно събрание бях избран мажоритарно с 54%, от първи тур в ж.к. „Люлин“. Дълго след това по улиците ми викаха: ”Г-н Марков, ние сме люлинци.”

И още нещо – във всеки учебник по право пише, че мажоритарните избори водят до по-стабилни парламентарни мнозинства.

Затова гласувах на референдума на Слави през 2016 г. за мажоритарни избори. 2.5 млн. българи подкрепиха референдума. Почти колкото участваха в гласуването на тези избори. Затова Бойко настоя първият законопроект на ГЕРБ след победата 2017 г. да бъде за мажоритарен избирателен закон. Внесохме го в парламента, аз дори се изказах. Загубихме гласуването, само Веско Марешки ни подкрепи.

Корнелия каза, че ще внесат за смесена система, копирайки президента Радев от предизборната му кампания. Така и не внесоха такъв законопроект. Останахме си с натрапената ни от мнозинството на БСП във ВНС през 1991 г. пропорционална избирателна система, с нисък праг за влизане от 4%, включително и за коалициите. Беше ги страх тогава, че 39-те депутати на СДС от ВНС бяхме набрали голяма популярност от една страна. От друга, че на изборите 13.10.1991 г. бяха тръгнали да се явяват 3 СДС-та с тирета, които ни взеха около 10% и победата ни не беше толкова голяма. Те не влязоха, но ни откъснаха 400 000 гласа.

БСП имаше лош спомен и от мажоритарния вот в София през 1990 г. за Велико народно събрание, когато от 24 мандата в столицата ги бихме с 22:2.

Сетих се, че точно по повод на мажоритарните избори участвах в „Шоуто на Слави” през юни 2017 г. Но не в студиото на предаването, защото бях в траур и нямах сили за музика, танци и осветление. Иво Сиромахов дойде с микрофон в градинката пред парламента и ме записа, за което му благодарих.

Приятели,

ДОШЛО Е ВРЕМЕ ЗА ЗАКОН ЗА МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ!

Със сигурност „Шоуто на Слави” ще внесе такъв. Не виждам причина и апелирам ГЕРБ да им даде не 5 или 10, а 75 депутати за този закон, което да бъде гаранция, че най-после такъв закон ще бъде приет.

Сега или никога! Не може повече с тази пропорционална избирателна система, при която над 50% от българските избиратели в неделя не отидоха до урните.

Стига толкова безпринципни коалиции направени само, за да се влезе в парламента, които по време на мандатите се разпадат със скандали и се отразяват на неговия имидж.

Време е хората да знаят кого избират и да гласуват за личности.

(От БТА)

  • Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Служебният кабинет удължи с 13 дни до 30 септември периода, в който хората могат да се преброят електронно (виж 8-а стр.). Причината - непрекъснатите атаки срещу сървърите на НСИ, които лишиха много хора от възможността да се преброят. Достъпният софтуер за преброяването не трябва да бъде толкова опростен, че да излага на опасност целия процес
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо