Павлин Павлов: Още първата фактура за ток след избор на търговец показва, че е по-евтино

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9693237 www.24chasa.bg
ПАВЛИН ПАВЛОВ

До 30 юни бизнесът трябва да е изцяло на свободния пазар на ток. Изискването важи за абсолютно всички стопански субекти, консумацията не е от значение. Скоро ще бъде обявен и срок, в който всички домакинства също трябва да преминат от регулиран към свободен пазар. Това са част от дейностите по пълната либерализация на пазара на електрическа енергия, която трябва да се финализира до 2025 година. Потърсихме за коментар енергийния експерт Павлин Павлов от "Гранд Енерджи Дистрибюшън", за да разкаже за ползите от избора на търговец.

- Г-н Павлов, с колко ще се вдигнат сметките за електрическа енергия на фирмите, които не изберат доставчик до 30 юни?

- Пазарът е непредвидим и не е правилно да посоча точен отговор на този въпрос. Тези, които не изберат търговец, отиват при доставчик от последна инстанция. Неговата цена категорично е по-висока, докато на свободния пазар сме в състояние да договорим с всеки клиент значително по-добри цени. Няма съмнение, че свободният пазар ще гарантира по-добри условия, благодарение на договарянето между потребител и клиент.

- Промени ли се комуникацията ви с потребителите в последната година?

- Да. Преди залагахме на срещите и живия контакт, но пандемията ни накара да променим комуникацията с клиентите. Вече разговаряме предимно по телефона или онлайн.

В "Гранд Енерджи Дистрибюшън" въведохме и безконтактно сключване на договор. Съвместно с клиента по имейл уточняваме всички точки по договора, така че да се одобрят и от двете страни. След като договорите са готови за подписване, ние поемаме ангажимент да ги оформим и да ги изпратим по куриер на клиента, като всички разходи са за наша сметка.

- Колко фирми вече са преминали на свободния пазар?

- От септември до юни на свободния пазар трябва да преминат общо 300 000 юридически лица. По данни на КЕВР за 6 месеца, откакто започна кампанията, едва 100 000 са вече на свободния пазар.

- На какво се дължи бавното преминаване на свободен пазар?

- Предполагам, че част от забавянето е заради напрежението, породено от икономическата криза заради пандемията. Може би изборът на доставчик на ток не е първостепенна задача за затруднените бизнеси. Освен това ми прави впечатление и слабата информираност.
Но именно излизането на свободния пазар спестява пари. Смяната на доставчика не отнема дълго, а и още първата фактура ще покаже, че е по-евтино и по-изгодно.

- Какво ще посъветвате потребителите при избора им на доставчик, с който да сключат договор?

- Съветвам всички потребители да не се фокусират само върху цената. Важни са и условията за прекратяване на договора. Все пак е важно доставчикът да е надежден, защото от големината му зависи и ролята да балансира най-вече чрез умели ходове на енергийните борси.

  • Дебатите за субсидията – спор между глухи и слепи

    Дебатите за субсидията – спор между глухи и слепи

    Споровете за субсидиите, които видяхме на пленарното заседание на 45-ото народно събрание, създадоха усещането, че т. нар. дебат се води между глухи и кьорави.  ИТН се тръшнаха да въведат намаляване на субсидията на партиите на 1 лв., позовавайки се на резултатите от референдума от 2016 г. Но някак си подминаваха факта
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си