Ще живеят ли децата ни по-зле от нас?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9694950 www.24chasa.bg

Въпросът е актуален. Не, не става дума за сегашната политическа бъркотия в България, която, разбира се, има потенциал при лош сценарий да смрази икономиката и бизнеса, да уплаши инвеститорите и да намали растежа по начин, че последствията да се носят от следващото поколение у нас.

Но сега светът е глобален и мобилен, макар че в момента пандемията запуши каналите за пътуване зад граница. Това ще отмине. Утрешният свят ще предлага по-качествен живот и блага, ако растежът на световната икономика продължи.

Сега тя се възстановява, поразена от локдауни по цял свят. Но МВФ например прогнозира още тази година глобалната икономика да разцъфне с 6% растеж.

Растежът, тоест производството на все повече блага, е ключът. Но той съвсем не е гарантиран.

Може да ни се струва, че космическите проекти на държави и компании са нещо далечно и отвлечено. Че тази линия на човешкия прогрес, получила тласък с полета на Юрий Гагарин, който си припомняме на 12 април, та до сегашните проекти на NASA и SpaceX са престижни и зрелищни, но какво е практическото им значение? Как ще допринесат децата в по-развитите държави да имат утре по-хубави жилища, автомобили и смартфони, а тези в по-бедния - да не си лягат гладни?

За да стане това, икономиката трябва да поддържа темпове на растеж. Растежът обаче “се храни” със суровини и ресурси. Вече знаем, че неспирното увеличаване на оборотите на икономиките по света започва да пресушава природните ресурси на планетата. Тъкмо затова световните лидери подписват протоколи и зелени пактове и финансират търсене на нови технологии, които щадят природата и климата.

Космическите проекти се прицелват към изследвания за ресурси и енергия извън нашата планета, защото тук те така или иначе не са безкрайни. И ще дойде момент, в който икономиката, съответно производството на блага, ще замръзне.

Шансът това да не се случи идва и с наследниците на Гагарин и Армстронг и с проектите към други планети.

  • Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Всеки втори от младите шофьори се чувства подготвен да окаже помощ на пострадал в катастрофа, показва проучване. Едно е обаче да имаш знанията да го направиш, друго е да имаш волята да помогнеш, когато не си засегнат лично. Варненецът Йордан Йорданов, който предотврати самоубийство на възрастна жена на Аспаруховия мост, разказва как видял жената
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар