Ако има европейски сертификат, българите ще влизат в Гърция без чакане и с по-малко разходи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9695169 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПОСОЛСТВО НА ГЪРЦИЯ

В момента гражданите на ЕС могат да посещават страната с формуляр и отрицателен PCR тест, казва посланикът на Гърция Н. Пр. Димитриос Хронопулос

Роден е през 1957 г. в Атина. Завършва право в Атинския университет и специализира в Харвард. Първото му дипломатическо назначение в чужбина е в посолството на Гърция в Анкара. Бил е на постове в гръцките посолства във Вашингтон, в Букурещ и в постоянното представителство в НАТО. От юли 2016 до септември 2019 г. е посланик в Румъния и постоянен представител в Международния съд на ООН, Международния наказателен съд, Организацията за забрана на химическите оръжия.

- Ваше Превъзходителство, Гърция смята следващия месец да започне да приема туристи. Как ще се случи това в условията на пандемия? Кои са най-важните неща, които българските туристи трябва да знаят?

- Целта на гръцкото правителство е да се отвори туристическият пазар в страната от средата на май. Поради тази причина са наложени досега строги мерки срещу разпространяването на пандемията, които от началото на април започнаха да се разхлабват.

Европейските граждани, сред които и българските приятели, ще могат да посещават Гърция, спазвайки противоепидемичните правила. Тоест при влизане трябва да представят формуляра PLF и отрицателен тест PCR срещу COVID-19.

При положение че бъде прието от ЕС предложението на гръцкия министър-председател за имунизационен сертификат, тогава всички българи, които са ваксинирани и разполагат със съответния документ, ще бъдат улеснени за по-бързо влизане в Гърция (без чакане на опашката на границата) и по-икономично (без разходи за PCR тест) и разбира се,

при положение че няма

да има евентуални

мерки за карантиниране,

в случай че има рязко влошаване на епидемиологичната обстановка - нещо, което никой не желае. При гореспоменатите предпоставки българските граждани ще бъдат свободни да посещават Гърция.

- Когато някой е преболедувал COVID-19, но не е ваксиниран, с какъв документ или тест ще трябва да го докаже?

- Обсъжданият европейски имунизационен сертификат предвижда и този случай. Тоест, който е преболедувал COVID-19 и има антитела, ще може да влиза в страната без други предпоставки.

- Защо Гърция толкова много настоява за въвеждането на европейския ваксинационен сертификат? Какви проблеми ще реши той и няма ли да доведе до сериозни нарушения на гражданските права?

- Не става дума за дискриминация или нарушаване на правото за свободно придвижване на гражданите. Просто сертификатът за ваксиниране ще улеснява (по-бързо и без разходи) свободното преминаване на границата за ваксинираните.

Но и тези, които не са ваксинирани, ще могат да пътуват, но с някакво забавяне на граничните пунктове или на летищата и със съответните разходи за PCR тест. По този начин

Гърция смята,

че ще бъде

улеснено

функционирането

на туризма,

важен сектор за икономиката на много страни, но и за търговските и други контакти (културни, спортни и пр.).

- Българите, които имат имоти в Гърция, ще имат ли свободен достъп до тях, ако не са ваксинирани?

- Разбира се, при условията, които обясних. Точно сертификатът за ваксиниране цели улесняването и на тази категория български граждани.

- Големите опашки по граничните пунктове между двете страни ще бъдат ли избегнати с настъпването на летния сезон и какви мерки ще бъдат взети в това отношение?

- Горепосочените мерки имат като цел решаването и на практични проблеми, които възникват на границата, и главно целят избягването на голямото чакане. Във всеки случай през летния период гранично-пропускателните пунктове имат повече персонал за по-бързото обслужване на посетителите.

- Еднакви ли ще са изискванията при влизане с кола и самолет?

- Отношението към посетителите ще бъде еднакво, независимо от това дали посещават Гърция по въздух, или през сухопътните граници.

- Мерките, свързани с COVID-19, бяха много строги в Гърция, много по-строги, отколкото в България, но напоследък и случаите във вашата страна нарастват. Какво още ще бъде направено за контрола на пандемията към момента на откриването на сезона и за да бъде гарантирано здравето на туристите?

- Преобладаването на вирусни мутации на COVID-19 (главно на британския) по времето на последната вълна на пандемията наложи да бъдат поддържани строгите мерки в Гърция. Факт е, че вече във всички страни разпространяването на вируса е широко.

Обаче ръстът на случаите в Гърция в последно време се дължи на факта, че

ежедневно

се правят

60 000 – 65 000

теста,

а процентът на положителните се движи около 6%.

Според Комисията на експертите ситуацията се е стабилизирала и постепенно се очаква поетапно подобряване през следващия период. Поради това правителството реши да вдигне поетапно мерките от началото на април.

- Каква имунизационна стратегия прилага Гърция и как е организирано ваксинирането? Има ли недостиг на ваксини и какво решение се търси на този проблем?

- Два милиона души вече са ваксинирани, от които над 800 000 граждани са приели и двете дози. Това съответства на около 8% от населението. Правителството

приключи вече с

ваксинирането на

жителите на

по-малките и

отдалечени

острови,

които се смятат за COVID free. Приключи ваксинацията на уязвимите възрастни хора и продължава ваксинацията на по-младите хора в абсолютен ред. За тази цел в градската част на Атина функционират три големи ваксинационни центъра, където гражданите се ваксинират след запазен час чрез цифровата платформа на Министерството на здравеопазването. Всеки ден в Гърция се ваксинират повече от 60 000 граждани.

Досега въпреки добре известните на всички закъснения в доставките на поръчаните ваксини, имунизацията продължава без особени проблеми. Целта е до есента да бъде придобит “колективен имунитет” чрез ваксинирането на около 70% от населението. Във всеки случай е положителен фактът, че 80-85% от гърците искат да бъдат ваксинирани.

- Как си обяснявате големия интерес на българите да идват на почивка в Гърция?

- Непосредствената близост, междуличностните отношения, близостта в манталитета и културата, предпочитанието към гръцките вкусове и музикални звуци, както и красивото и чисто гръцко море поставят Гърция на първо място като туристическа дестинация за българите. Освен това, както аз се чувствам като у дома си тук, в България, мисля, че и моите български приятели се чувстват по същия начин в Гърция.

- Какво е мнението ви за обтегнатите отношения между България и Северна Македония? София иска двустранните проблеми да бъдат решени, преди да бъде дадена зелена светлина на Скопие за членство в ЕС. Оправдана ли е твърдата българска позиция?

- Разбирам националната чувствителност на всяка държава и необходимостта да защитава своето право, когато смята, че то се нарушава. Също така считам, че партньорите в ЕС трябва да разбираме взаимно националната чувствителност.

В тези рамки обаче смятам, че решенията на проблеми като тези между две съседни държави

изискват политическа

воля за разбиране на

позициите на двете

страни и реализъм в

търсенето на решение

В нашия регион всеки трябва да разбере, че историята е написана в миналото. На нас остава задачата да очертаем общото си бъдеще на Балканите.

И разбира се, начертаването на общото бъдеще трябва да бъде направено върху настоящата карта на Балканите. Тази тежест пада на всички, които носят политическата отговорност в страните от региона.

Обсъждането на всички останали въпроси е обект на специалисти експерти (историци, лингвисти и др.), които могат да обсъждат помежду си и това ще бъде много интересно, но тези дискусии имат научен характер и не трябва да бъдат свързани с взимането на политически решениия.

- Кои са най-важните проекти, по които София и Атина в момента работят заедно?

- Завършването на изграждането на интерконектора за природен газ (IGB) е приоритет и за двете страни. Очаква се проектът да бъде завършен в рамките на 2021 г.

Пътната и железопътната свързаност също е приоритет за обслужването на транспорта и на туризма. Завършването на магистрала “Струма” в България, в участъка на Кресненското дефиле, ще придаде висока добавена стойност на пътната връзка между Гърция и България.

Работи се по

разширяването

на граничния

пункт

Рудозем – Ксанти

- обект, който ще подпомогне комуникацията и развитието и в двата района.

Също така и железопътната връзка между Солун и Черноморието остава приоритетна за двете страни.

Накрая двете страни работят в тясно сътрудничество в областта на туризма, особено в условията на пандемията, като целта остава разширяването на двустранната търговия по всякакъв възможен начин.

  • Нов национален стадион – крайно време беше

    Нов национален стадион – крайно време беше

    В интервю за “24 часа” - първо след победата на конгреса над Димитър Бербатов, преизбраният за пети път за президент на БФС Борислав Михайлов разкрива четирите си основни цели, които си е набелязал в следващите четири години. Цялото интервю може да прочетете в съботния ни брой, но Михайлов признава, че една от мечтите му винаги е била нов
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо