Иван Иванов: Ползите от 5G ще надминат и най-смелите очаквания на бизнеса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9698530 www.24chasa.bg
Иван Иванов е старши директор "Корпоративни продажби" и член на Лидерския екип на А1 България. Започва своята кариера в телекомуникационния сектор преди близо 20 години и заема последователно различни мениджърски позиции. Завършил е специалност "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

A1 е първата компания, която предлага интернет на нещата в България, базиран на NB-IoT, казва старши директорът на "Корпоративни продажби" в А1

- А1 спечели търга за 5G честоти в спектъра от 3,6 GHz преди дни, а още през ноември обявихте първата истинска 5G мрежа в страната. Каква е разликата между вашата и другите 5G мрежи?

- До момента 5G мрежата на А1 е единствената у нас, която използва 5G честоти и оборудване и съответно предоставя високите скорости и ниско времезакъснение, които са ключовото предимство на това поколение мрежи. Стартирахме я в края на ноември 2020 година – първо в големи части от София и Бургас, а покритието ни вече обхваща 75 населени места, сред които повечето по-големи областни градове в страната: Пловдив, Варна, Русе, Добрич, Плевен, Враца, Сливен, Ямбол, Шумен, както и основни курорти.

Логично като

технологичен

лидер с

най-подготвената

мрежа и ясни

планове за

инвестиции

и развитие

ние се класирахме на първо място на проведения от Комисията за регулиране на съобщенията търг и си гарантирахме възможността да закупим честотната лента 3600 – 3700 GHz, на която бяхме стартирали и тестовата си мрежа. Имаме техническа готовност много скоро да започнем да предлагаме търговски 5G мобилни планове и услуги.

- Когато се говори за 5G, рано или късно става дума за интернет на нещата, обяснете каква е разликата между решенията, които използват 5G, и такива, които използват 4G.

- За значението на 5G няма да говоря, мисля, че е ясно каква технологична революция е мрежата от пето поколение. Но тук интересното е как 5G ще стимулира текущия бум на свързани устройства и интернет на нещата (IoТ).

А1 и сега има богато портфолио мобилни Narrowband-IoT решения в сферата на “Интернет на нещата”, с които помага на клиентите от различни отрасли на бизнеса и на публичните организации да се справят с едни от най-належащите си проблеми. Още повече че заради множеството му предимства за тях ние използваме технологичния стандарт 3GPP базиран Narrowband-IoT (NB-IoT) и според GSMA A1 е първата компания, която предлага тези възможности на клиентите в България.

Представете си обаче комбинацията от този натрупан опит в създаването и въвеждането на такива улесняващи работата и оптимизиращи процесите на бизнеса и публичните институции IoT решения, но с 10 пъти по-висока скорост. 5G поддържа до 1 000 000 устройства на квадратен километър, като същевременно са нужни само милисекунди за реакция на мрежата.

Това е огромен скок в ефективността и ползите, които клиентите ще получат, който ще отнеме известно време за реализация, но резултатите определено ще надминат очакванията на повечето от тях.

- Решенията в сферата на интернет на нещата все още не са сред най-широко познатите в страната. Бихте ли ни казали какъв тип клиенти са първите, които ги търсят?

- С решенията по концепцията интернет на нещата организациите разполагат с достъп до данни и могат ефективно да използват информацията, с която работят. Същевременно оптимизират разходите си и бързо предприемат действия на база на анализа на данните в случай на риск. За техните потребители такива решения дават сигурност, по-добри условия за живот и често спестяване на много време и ресурси.

Начинът, по който А1 развива този тип решения, е да предоставя под формата на услуга съвкупността от всички необходими елементи – хардуер, софтуер, свързаност и т.н., в една интегрирана високотехнологична система. Не се налага клиентът самостоятелно да проучва какви устройства и свързаност са му нужни, къде и как да бъдат инсталирани и т.н. Обсъждаме какви са потребностите и целите му и предлагаме решение, което да отговори на тях по най-добрия начин. IoT услугите ни са приложими в голяма част от бизнес сферите, както и при дейностите за подобряване на условията в градска среда с помощта на технологиите – или така, както често ги наричаме “умните градове”. Затова клиентите, които се интересуват от IoT решения, обичайно са бизнес организации и публични институции, за които иновациите и повишаването на ефективността на процесите са с приоритет.

- Имате ли реализирани проекти по тази концепция и в какви направления? Моля, дайте примери.

- Да,

имаме

разнообразни

решения от

сферата на

“Интернет

на нещата”

- за мониторинг на водата, контрол на качеството на въздуха, интелигентно сметосъбиране, интелигентно осветление, умно паркиране и други. Наскоро стартирахме предлагането и на решение за интелигентно земеделие.

По отношение на вече реализираните проекти още през 2019 стартирахме умно сметосъбиране в община Монтана. Миналата година заработи и решението ни за мониторинг в реално време на минерална вода в община Казанлък. Внедрихме във ВиК-Враца, решение за мониторинг на водомерни зони, а в МБАЛ Русе жп гара София – комплексен мониторинг на ключови консуматори на вода.

По отношение на контрола на качеството на атмосферния въздух работим с община Велико Търново и община Костинброд. От високотехнологичната ни услуга за комплексен мониторинг и анализ на потреблението на вода в индустриалната и публичната сфера се възползват вече редица ВиК дружества в София-област, Враца, Петрич, Велинград и други.

Работим и по редица проекти за внедряване на решения за превенция на неблагоприятните влияния от наводнения и засушавания. При тях целта е на база аналитичното решение в реално време публични институции или компании да могат бързо да предприемат необходимите мерки. Важна подробност е, че така те пестят и доста разходи, тъй като технологичната система им дава всички данни и анализи автоматично и така подпомага и ускорява взимането на решения.

- Забелязва се, че А1 все повече развива ICT и IoT решения за бизнеса. Как се приемат те от клиентите ви?

- Клиентите ни приемат дигиталните, ICT и IoT услуги на А1 много добре, тъй като те им дават цялостни решения на едни от най-важните им проблеми. Това е особено ценно в ситуация на продължаваща пандемична обстановка и необходимост от максимална ефективност от страна на бизнеса и публичните институции. Разработихме специални решения, които да подкрепят бизнеса в страната във време на социална изолация - решения за домашен офис, термокамери, термотаблети и др. Осигурихме решения в помощ и на образователните институции, така че по-лесно да провеждат наложителното дистанционно обучение.

Доказателство за добрия прием и ползата за бизнеса е фактът, че дигиталните бизнес ICT решения през 2020 година имаха голям принос за ръста на финансовите ни показатели. Постигнахме увеличение от 41% на брутните приходи от ICT услуги спрямо предходната година. Най-голям дял имат услугите за видеонаблюдение, системна интеграция, услуги за виртуални центрове за данни, внедряването на ERP системи, базирани на SAP S/4HANA. Станахме пълноправен SAP интегратор със собствен SAP Компетентен център, увеличихме капацитета на своя център за данни в София, подновихме партньорството си със Cisco и предложихме редица нови услуги.

- В последните няколко години А1 все повече навлиза в нови бизнес сектори – особено по отношение на услугите за корпоративните клиенти. Какви промени изисква това от екипите ви, които общуват пряко с клиентите?

- Да,

все повече А1

е технологична

и IT компания

Факт е, че телекомуникациите са в сърцевината на бизнеса ни, но за да сме максимално полезни на клиентите си, ние непрекъснато надграждаме и се развиваме.

Разработваме и предлагаме разнообразни ICT и IoT решения, базирани на NB-IoT технологията, предоставяме системна интеграция, Cloud и хостинг услуги, сред които и Exoscale. Дигитализацията на бизнеса и обществото, която е сред основните цели на А1, промени в голяма степен и нашата работа. Стремежът ни е да предоставяме решения на реалните потребности на компаниите с помощта на технологиите.

Това изисква още повече усилия и умения от страна на търговците от моя екип. Те трябва да знаят и разбират от много нови решения, които непрекъснато добавяме към портфолиото си. Важно е да ги комбинират по най-добрия начин с традиционните услуги на А1. Само с непрекъснато учене и многопластов подход можем да бъдем истински партньор на бизнес клиентите в дигиталната ера.

Иван Иванов е старши директор “Корпоративни продажби” и член на Лидерския екип на А1 България. Започва своята кариера в телекомуникационния сектор преди близо 20 години и заема последователно различни мениджърски позиции. Завършил е специалност “Право” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

  • Поне 3 важни задачи пред служебния кабинет

    Поне 3 важни задачи пред служебния кабинет

    Най-малко три важни задачи се очертават пред служебното правителство, което започва работа от 12 май, след като президентът Радев издаде указа за неговото назначаване. Първата е ясна и тя е по дефиниция - организирането на честни и прозрачни избори. Задачата е ясна, но не толкова лесна, защото новият състав на ЦИК ще трябва да се справи с
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар