Георги Марков: Шефът на парламента трябва да е от победителите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9698803 www.24chasa.bg
Георги Марков

Първата коалиция, която ще се разпадне е тази на Мая Манолова и Татяна Дончева. Няма как да командват и двете

- Г-н Марков, възможно ли е широко коалиционно правителство, което да е подкрепено от всички?

- Аз като депутат на ВНС съм гласувал за такъв кабинет. И тогава имаше национална катастрофа и мор, подобна на тези сега. Хората мряха по опашките, нямаше дори животоспасяващи лекарства, нямаше бензин за линейките. Имаше общонационална, политическа и синдикална стачка, която свали Луканов. Милиони седесари скандираха: "Няма да работим за червените. Оставете ги да си изпият чашата до край и да отиват на избори."

Тогава президентът Желев апелира да оставим настрана партийните страсти. Страната в национална катастрофа, нямаше ток, имаше война в съседна Югославия и призива беше да направим една широка коалиция с политическо споразумение между четирите партии във ВНС - СДС, БСП, ДПС и БЗНС. И ние в името на България предложихме трима представители на СДС в правителството, оглавено от безпартийния и известен съдия Димитър Попов, Димитър Луджев стана вицепремиер, а Иван Костов и Иван Пушкаров министри. Аз гласувах за социалистите Васил Папаризов и Пенчо Пенев да станат министри. БСП гласува за тримата на СДС и успяхме да извадим страната от кризата.

Теоретично е правилно в момент на биологична война България да има широка коалиция в подкрепа на отечеството. Един за всички, всички за един. Само дето няма как да стане. Президенът не се казва Желев, а се казва Радев. В парламента няма политици от ранга каквито във ВНС като Стефан Савов, Петър Дертлиев, Милан Дренчев, Елка Константинова от СДС, Като Александър Лилов и Чавдар Кюранв от БСП, като земеделеца Виктор Вълков. Ахмед Доган го няма даже.
Нито в България в момента има личност, която да олицетворява някакво обединение, каквато беше Димитър Попов.

За мен такъв кабинет след бесилките, ковчезите и черните чаршафи пред дома на премиера, е невъзможен. Бабикян, Хаджикян и Мая Манолова са далеч от това нещо. Впрочем в изборната нощ Борисов загатна за нещо подобно, но остана много самотен в това си виждане.

- Много се говори за премиерския пост, но на кого трябва да се падне председателското място на парламента?

- Дори в конституцията не пише, че то се предлага на победилата партия. То следва от гласа народен и Божи и се разбира от себе си. Председателското място в НС се предлага по дефиниция на победителя.

Дори 1992 г., когато БСП и ДПС преструктурираха парламента и за пръв път с премиера Беров победените започнаха да управляват, те оставиха председателското място на СДС - победилата партия. Парламентът се оглави от Александър Йорданов, на мястото на сваления Стефан Савов. Очевидно юристите като Христо Иванов, Мая Манолова и останалите и това не могат да разберат.

Разбира се, ГЕРБ е в правото и си да се оттегли, но председателското място следва вота на българските избиратели. През 2014 г. и 2017 г. ГЕРБ печели изборите и в двата случая Борисов лично кани победените за шефското място - Михаил Миков и Корнелия Нинова, а сега победените искат да вземат полагащото се на победителите място.

- Преди 4 април прогнозирахте избори до дупка. Все още ли сте на същото мнение и кой има полза от предсрочен вот?

- Точно преди 30 г. на митинг пред НДК казах, че в България предстоят избори до дупка и познах. Сега казвам същото. Този парламент е абсурден, защото в него ще се формира мнозинство на победените. На нас не можаха да ни уврат главите, както на гърците и унгарците.

В Гърция дори има стабилно мнозинство, независимо дали Ципрас или Мицотакис е победител, им се дават 50 депутата, за да управляват. В Унгария прагът за влизане в парламента е като в Германия 5% за партия. При коалиция от 2 партии стават 10%, при коалиция от 3 партии 15% и т.н. Затова е Унгария никога не е имало предсрочни избори тези

30 г., а и системата е смесена.
Не е вярно, че сегашният парламент е 6-партиен. Той е над една дузина партиен. Първата коалиция, която ще се разпадне е тази на Мая Манолова и Татяна Дончева. Няма как да командват и двете или пък едната да командва другата. За този парламент не са гласували 50% от българските избиратели. Държавата ни се води от президент, който се покри по време на чумата и отдавна излезе извън президентските си правомощия.

Ще имаме съд и прокуратура в тежък конфликт. Прокурорите ще викат: "Ние ги обвиняваме, а съдът ги освобождава". А съдът ще вика: "Прокурорите ги обвиняват "пунта мара".

И като сложим и това, че правителството ще е марионетно на победените, ще стане наистина национална катастрофа и то по време на пандемия и чума. Кризата в България е очевидно партийно-политическа. Още миналата година казах, че няма партия, която да може да спечели 1 млн. гласа и това се случи на десетите юбилейни парламентарни избори за обикновено НС. При нови избори единствената партия, която при пълна моблизация може да додрапа до 1 млн. е ГЕРБ. Другите са далеч надолу.

Дори Слави Трифонов с Шоуто взе наполовина от гласовете на шоумена Жорж Ганчев през 1992 г. и 4 пъти по-малко от шоуто на Царя през 2001 г. за онези 800 дни. Чакам с нетърпение Шоуто на Слави да внесе обещания закон за мажоритарни избори. Логиката изисква ГЕРБ да подкрепи този закон и той да стане реалност, след като през 2017 г. го внесохме, но нямаше мнозинство. Единственото спасение е това, което казва вашият бивш главен редактор Валери Найденов: "Мажоритарни избори".

  • Честността е най-добрата политика

    Честността е най-добрата политика

    Идеята, която лансира новата ЦИК, назначена от Румен Радев - да се принудят социологическите агенции, които правят т.нар. екзитполове пред избирателните секции, да не дават данните на самите медии, които по същество са собственици на тези данни, тъй като те поръчват изследванията, е мракобесна и цели да прикрие отново купените гласове
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар. комисия за ревизия на управлението му с т.нар „изслушване” на агробизнесмен.  Доброволецът щеше да прави потресаващи разкрития