Нова кръгла маса? Какво трябва да реши

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9701768 www.24chasa.bg
СДС на кръглата маса. От ляво на дясно: Петко Симеонов, д-р Петър Берон, д-р Желю Желев, Георги Спасов, д-р Тренчев.

Кръгла маса, на която партиите да определят важните национални цели и така да се излезе от задънената улица, в която сме попаднали.

Журналистът Максим Бехар заедно с “24 часа” предлага да се заеме с организирането ѝ. Неговата статия публикувахме във вчерашния брой на “24 часа”.

Аргументите са, че политиците трябва да обсъдят темите, по които са готови да търсят допирни точки. Защото евентуални нови избори ще възпроизведат възможността да се състави правителство без компромис.

Ако се свика нова кръгла маса, важен въпрос е какви теми да се сложат на нея. Ето виждането на Максим Бехар. Попитахме за идеята и политолога Румяна Коларова. Вижте по-долу и какъв бе дневният ред на Националната кръглата маса, на която седнаха БСП и СДС през 1990 г.

Максим Бехар: Неполитически професионалисти на важните постове и съгласие за образование, здравеопазване, туризъм

1. На всеки министерски и институционален пост трябва да бъде избран или назначен неполитически професионалист, за да има паритет. Ако се разделят "на нас толкова, на другите толкова и на третите толкова", ще се започнат едни безкрайни спорове, от които няма излизане. Категорично трябва да има неполитически професионализъм.

2. Ясно и точно трябва да се изяснят приоритетите на българската икономика. В тази връзка предлагам на кръглата маса да не са само политически партии. Нека да бъдат включени неправителствени организации, както и различни експерти, защото България, а и светът, е в криза. Така ще се чуят много повече мнения и ще се изброят приоритетите на икономиката ни.

3. Подобряване на инвестиционния климат. Как ще стане - дали с промотиране на България, дали с примамки за чуждестранните инвеститори, дали някои сектори ще бъдат освободени от данъци. Тези стъпки много конкретно трябва да бъдат очертани.

4. Да се сложат ясни и точни основи за развитие на трите най-важни отрасъла в момента - образование, здравеопазване, туризъм. Те имат абсолютен приоритет - от образованието зависи какво ще се случи в България след 10-15 години, а при туризма има едни десетина други отрасъла, които живеят от него. В момента, в който загине туризмът, загиват и те.

5. Спешен план как да се подобри имиджът на България - както в чужбина, така и в самата държава. Това е един и същ проект. Ако имаме добър имидж в чужбина, хората, които живеят в България, ще се чувстват още по-горди с държавата ни. И обратното - ако тук имаме гордостта, че страната ни е добре представена и има добър имидж, това няма как да не се отрази в чужбина.

Проф. Румяна Коларова: Договаряне на кабинет върви с управленска и законодателна програма

Институцията на кръглата маса е използвана в прехода от тоталитарен режим към демокрация в Полша, Унгария, Чехословакия, България и Източна Германия. Целта на свикването ѝ е да се сключи пакт, което по същество е споразумение между враждуващи страни с определен времеви хоризонт и ясно разписани резултати.

Първата и основна причина да се свикват кръгли маси е, че комунистическите парламенти не бяха действащи легислатури, а функционираха като “гумен печат”. Второ, от едната страна на кръглите маси бяха овластените, а от другата – дисидентите без достъп до властовите институции. Трето, кръглите маси бяха начин да се избегне гражданска война, защото между двете страни съществуваха непримирим конфликт и силно напрежение.

Свикване на кръгла маса днес в България, която е и член на ЕС, би означавало да признаем, че имаме недемократични парламент, партии и репресирани политици и че след изборите от 4 април има ескалиращо социално напрежение. Но новоизбраното 45-о НС има всички предпоставки да функционира като балансирана и демократична легислатура. А и повечето от лицата на протестните партии са врели и кипели в управлението. И да ги поканиш на кръгла маса, е все едно през 90-те от едната ѝ страна да преговаряше Тодор Живков, а от другата - Станко Тодоров.

Ако се договаря правителство на широка коалиция и национално съгласие, това трябва да стане публично от всички парламентарно представени партии и в 45-ото НС. Последният етап от договарянето на широко коалиционно правителство може да стане на многостранен публичен форум и със сигурност трябва да включва и законодателна, и управленска програма, както се прави във всички европейски демокрации.

1990 г. БКП и СДС се разбраха: избори за ВНС, нова конституция, деполитизация на армия и съд

Пада ръководната роля на БКП, президентство вместо Държавен съвет

Националната кръгла маса (НКМ) заседава от 3 януари до 15 май 1990 г. в Народния дворец на културата. Около масата сядат представители на управляващата БКП след свалянето от власт на Тодор Живков, и хора на новосформиралата се опозиция СДС с лидер д-р Желю Желев.

Самият Желев нарича НКМ “най-краткия, най-успешния и най-плодотворен период на българския преход”.

Идеята за кръглата маса е на опозицията. За първи път искането е издигнато в резолюцията на митинга на СДС на 10 декември 1989 г. Прочита я Ангел Ахрянов. За втори път го поставят в края на декември 1989 г., когато в НС след националистическите демонстрации предстои подписване на Декларацията за национално съгласие

Какво се случва на НКМ

1. Двете страни се договарят да бъдат проведени избори за Велико народно събрание (ВНС), което да изработи нова демократична конституция на България. Опозицията настоява новата конституция да ознаменува фалита и края на 45-годишното комунистическо ръководство и да сложи началото на демократично управление на държавата.

Комунистите приемат това с явно нежелание, но нямат аргументи “против” и поле за маневриране.

2. Пада член първи на живковската конституция, приета през 1971 г. Той узаконяваше ръководната роля на БКП. Задраскана е и алинеята, според която България е социалистическа държава.

3. Прекратена е дейността на първичните партийни организации (ППО) на комунистическата пария по месторабота - фабрики, заводи, ТКЗС и ДЗС, учебни заведения и др.

4. Деполитизирани са армията, милицията, съдът, прокуратурата, дипломатическият корпус и др. Забранени са всякаква политическа дейност и пропаганда в полза на която и да е политическа партия.

5. Премахнат е Държавният съвет, който управляваше законодателно страната между заседанията на Народното събрание. Ръководеше се от Тодор Живков. На мястото на Държавния съвет в конституцията е въведена президентската институция.

6. Разпусната е най-репресивната част на Държавна сигурност - политическата полиция.

Това са основните и най-мащабни дела на НКМ. Наред с тях се решават и проблеми, свързани с политическата конюнктура и динамичните процеси в страната.

Само не си мислете, че всички тези големи и по-малки решения са вземани кротко, възпитано и след културни дискуси между БКП и СДС. В залата на НДК кипят тежки епични битки и спорове за всяка точка от дневния ред.

Един от въпросите, по които се водят много ожесточени спорове, е за статута на НКМ. Какви са ролята и значението на кръглата маса? Какво е нейното място спрямо официалните държавни институции, каквито са Народното събрание, Министерският съвет, Държавният съвет?

По предложение на д-р Желев в статута на НКМ е записано само едно, но много важно изречение: “Нито един закон или решение не може да се взема от правителството и Народното събрание без предварителното съгласие на НКМ”. Веднъж

опозицията

демонстративно

напуска НКМ

Това става, когато след свирепи спорове двете страни цяла седмица не могат да стигнат до решение за разпускането на ППО по места. Резултат не дават дори заплахата на опозицията, че ако БКП не разтури своите ППО, то и опозицията ще изгради свои първични партийни организации по месторабота и така фабрики и заводи ще се превърнат в "същински гнезда на политически борби и партизанщина”.

На 12 февруари представителите на СДС се изнасят от НКМ и организират в цялата страна протестна кампания от митинги, събрания, шествия и нощни бдения. Натискът дава резултат. Един месец по-късно - на 12 март, СДС се връща и НКМ подновява работата си. 31 години по-късно да не забравяме едно от завещанията на д-р Желю Желев: “По-добре кръгла маса, отколкото гражданска война...”

  • Честността е най-добрата политика

    Честността е най-добрата политика

    Идеята, която лансира новата ЦИК, назначена от Румен Радев - да се принудят социологическите агенции, които правят т.нар. екзитполове пред избирателните секции, да не дават данните на самите медии, които по същество са собственици на тези данни, тъй като те поръчват изследванията, е мракобесна и цели да прикрие отново купените гласове
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар. комисия за ревизия на управлението му с т.нар „изслушване” на агробизнесмен.  Доброволецът щеше да прави потресаващи разкрития