Дяволската въртележка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9702004 www.24chasa.bg

Защо крият истинския механизъм на политическата криза?

Този път коалицията изглежда почти невъзможна. Партиите така са се оплюли, че просто не става сглобката. Както и да се коалират – избирателят ще им се обиди.

Възможно ли е такава перфектна демокрация като нашата да вкара управлението на държавата в такъв капан?

Не само че е възможно, но и неизбежно. Редовно се случва във всички държави, където се гласува за партийни листи. Да вземем Белгия. Там правителството падна през декември 2018 г., а новото бе съставено чак през октомври миналата година. Две години без правителство. И не им е за първи път! През 2010 - 2011 г. там изкараха в същото състояние 589 дни. Преди това нямаха правителство през 2007-2008 година. За Белгия ненормалното вече е нормално.

Съседната Холандия също гласува за партийни листи и също свиква да го кара без правителство месеци наред. През 2017 година тя постави своя национален рекорд от 221 дни безвластие. Но това са супербогати държави, те могат да си го позволят.

У нас законът ограничава времето за въртележката с проучвателните мандати. Ако не бе така, този парламент щеше да се мотае с правителството поне година.

Но пък това

вкарва гърчовете

на демокрацията

в още по-лоша

въртележка

В Италия например между 1946 и 1993 г. се смениха 52 правителства, средно с по 10,8 месеца живот. Мафията си имаше държава. Чак когато изпадна в пълен ступор, Италия се отказа от партийнолистовата система и въведе смесена, в която три четвърти от мандатите се печелеха с мажоритарен вот. И въртележката веднага спря, а мафията бе изстъргана.

Промяната към добро бе толкова радикална, че я нарекоха “Трета република”. Добавям го само за тези наши словоблудци, които дрънкат по телевизиите, че мажоритарният вот нищо не би променил.

Уви, после Берлускони

върна партийните

листи и хаосът

се завърна

Все едно включваш и изключваш осветлението.

Същото бе и във Франция. След Втората световна война само за 13 години там се смениха 27 правителства. Средно – по 5,7 месеца.

Докато назначат

секретарките -

и ги изритват

от кабинетите!

Бъркотията бе толкова велика, че през 1958 г. всички партии се проснаха челобитно пред Дьо Гол. Той въведе мажоритарен вот и въртележката веднага спря, властта се стабилизира и Франция бе спасена.

Там пък го нарекоха “Пета република”.

Мажоритарният

вот нищо не

променял ли?

Идиоти

За да спре въртележката, Гърция въведе “бонус” – първата партия получава 50 мандата допълнително. Благодарение на което гръцкият елит не само разграби държавата, но и открадна заемите, които алчно засмука от финансовите пазари. Сега Гърция е в капан и си разпродава пристанищата и островите.

При мажоритарния вот тези кризи са невъзможни. Да сте чували Великобритания да има някакви проблеми със съставянето на правителство? Абсурд. На другия ден след изборите премиерът е ясен. САЩ? Канада? Австралия? Дори “дивата Индия”, която изобщо не е дива, е напълно чужда на дивотиите при европейското “коалиране”.

Истина ли е,

че в Европа

партийно-

листовата

система

преобладава?

Да, но само ако броим малките държави наравно с големите. Като брой население определено преобладават мажоритарните и смесените системи. Във Великобритания и Франция изборите са мажоритарни, а в Гере мания и Италия (сега отново) са смесени. Смесени са и в десетина по-малки страни, да не ги изброявам тук, но всичките са по-добре от нас.

В света като цяло повече хора избират депутатите си с мажоритарен вот, отколкото с пропорционален. Това включва народите с най-развита демокрация – САЩ, Франция, Великобритания, Канада, Австралия и да, Индия. Но ако гледаш българска телевизия и слушаш българско радио - никъде няма такова нещо! Земята е плоска!

В Европа

народите също

драпат за

мажоритарен

вот!

Откъде знаем ли? От време на време в някоя държава се прави референдум и резултатите са точно същите, както у нас през 2016 година. И там елитът отговаря с десант на лъжци в медиите. Хвърля се отровна мъгла и държавата пак се качва на дяволската въртележка.

В ЕС пък изобщо няма и помен от демокрация. Парламент уж има, но нито може да кове закони, нито да назначи правителство.

Но да се върнем към механиката - защо партийнолистовата въртележка все блокира? Проблемът не е толкова в броя на партиите, а в тяхната природа. За да надхвърлят 4-те процента, те трябва да размахват бойни секири, да ругаят и да кълнат всички останали. А щом влязат вътре – трябва да плеснат с ръце и да се прегърнат. До вчера си берсеркер (побеснял викинг), днес трябва да си придворен поет.

Самата система действа центробежно –

за да минеш

бариерата,

трябва да се

изпокараш с

всички. Но как

после да се

обединиш?

При мажоритарния вот е точно обратното – там силите са центростремителни. Ако трябва да спечелиш 51 процента от избирателите в даден район, опитваш се да се харесаш на всичките 100 процента. Трябва да си умерен и много обединителен. Така коалицията става още на ниво избирател и после се коронясва без никакъв скандал.

Погледнете какво се случи през 2009, 2014, 2017 г. с малките партии, които преди избори замеряха ГЕРБ с камъни, а после се коалираха с него. Всичките паднаха под бариерата на следващите избори. Сега пак ще е така и те чудесно го разбират. Но какво да правят? И без ГЕРБ пак ще е така.

Да вземем коалиционните навици на БСП. С предишното си име тази партия направи възродителния процес. А после извървя целия преход под ръка с партията на етническите турци. Как няма да се цепи и да се свива? Цяло чудо е, че стигна дотук.

Замисляте ли се, че БСП и ГЕРБ са рожби на една майка? Просто средните и ниските кадри на старата БКП си направиха капиталистическа и прозападна партия. При мажоритарен вот в 2 тура избирателите им щяха да ги съберат насила. Сега БСП бере душа сред пенсионерите си, а ГЕРБ си взе СДС за наложница.

Ако ДБ пак се коалира с ГЕРБ, пак ще ритне менчето. А как да се коалира с “Има такъв народ”, когато от тяхното синьо минаре още се носи маането, че и Слави, и електоратът му са чалгари, простаци, мутри и креатури на Чингиз хан?

Програмите им

са диаметрално

противоположни Те са като материя и антиматерия - съберат ли се, ще се получи първичен взрив.

Нормално ли е ДБ да се коалира с Мая? Или с Татяна Д.? Ами не е, ама си пускат ръце в гащите проучвателно. Ако политиците останат верни на лъжите си, новият парламент ще заприлича на военната игра “пейнтбол” – всеки стреля по всекиго с цветна боя. Докато в един момент не раздадат истински патрони.

Така е на дяволската въртележка. Едно време точно тя качи Хитлер на власт. Крайно време е България да слезе от нея.

Шарл Дьо Гол

ВАЛЕРИ НАЙДЕНОВ

  • Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Интересно как нито един от тези депутати в краткото 45-о народно събрание, които по нощите преди Великден гласуваха промените в Изборния кодекс, не предвиди, че това, че на един вот има избиратели някъде в чужбина, не означава автоматично, че и на следващия ще са там. Вероятно не са и очаквали, че след изборите през юли ще има и такива през
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо