За хигиената на съдийската независимост и лечението на хипертония

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9705023 www.24chasa.bg

Скандалната история с пуснатия в “домашен арест” сърбин Жарко Момчилович и неговото високо кръвно показва важни и необорими обстоятелства, с които реформата на съдебната система в България може да се окаже печално неосъществима.

Първото е, че колкото и да твърдят обратното всякакви опоненти на тази и всяка предишна власт, съдът в България наистина е независим. И той трябва да е такъв! Желателно е обаче въпросната независимост да се прилага хигиенично.

Или поне да не е параван публично да не бъдат обявявани мотивите на решенията на съдиите. Нали хората трябва да разберат защо един човек е на свобода, а друг - в затвора. Публичното обявяване на съдийските мотиви ще действа дисциплиниращо. Уверяваме ви.

Удивително е и как от години български съдии така се впечатляват и трогват от медицински диагнози на истински разбойници, че са готови да ги изведат за ръка от съдебната зала. А при случая със сърбина Момчилович - вероятно и от държавата. Виждайки нагледните примери за това, човек се пита дали не е необходимо успоредно с правното образование българските магистрати да вземат по няколко медицински изпита, за да бъдат по-професионални мотивите, с които даряват свобода на все по-болните у нас кандидат -затворници. Например какви са симптомите и лечението на хипертониците.

И колкото и да се говори за необходимостта от съдебна реформа, каквито и юридически висоти да бъдат постигнати в нови закони в нейна чест, нищо няма да се промени, ако в системата има хора, след чиито мотиви остава лошият вкус и въпросът в името на чии интереси правораздават.

  • От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    В последните години се нагнетява особено напрежение около ЦИК - едва ли не тази шапка на изборната администрация раздава облаги и главно определя кой да е победителят на едни или други избори. А оттам и определя бъднините на държавата. А всъщност ЦИК трябва да следи спазва ли се духът на Изборния кодекс и да създаде всички условия за честни
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си