Уважаеми политици, планът за 10 млрд. евро е исторически шанс, не го пропилявайте!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9708059 www.24chasa.bg

10 милиарда евро финансиране от ЕК до 2026 година. Този уникален шанс пред България за възстановяване от коронакризата и за оптимизиране на икономиката и придвижването ѝ в по-модерни хоризонти за развитие в момента виси. Ако не се спази срокът 30 април за предаване на плана, парите най-малкото ще се забавят.

От една страна, има основание ГЕРБ да оставят това важно за живота на всички българи решение да се вземе от следващото правителство. Най-малкото защото новите на власт ще трябва да го изпълняват. Затова и ГЕРБ не искат да поемат тази отговорност.

От друга страна - крайният срок 30 април е на една ръка разстояние. Шансът България да има ново работещо вече правителство до тази дата е практически нулев. Най-малкото защото има парламентарни и конституционни процедури, които няма как да се прескачат.

Тогава? Да се рискува с тези мащабни средства за живота след коронакризата е игра с огъня. Това е все едно да не вземеш джакпот, защото си пропуснал срока да си пуснеш фиша. Със сигурност 100% от българите не искат това да се случи. И за тях съвсем не е важно кой депутат къде ще седне в пленарната зала, а какво ще свърши за тях, българите, за всеки един поотделно.

Затова всички политически сили в 45-ото НС трябва да прескочат егото си за величавост, да седнат на една маса, да се обединят около решение.

Планът е минал през обществени обсъждания и през 9 консултации с ЕК. Дори и да очакваме някаква отсрочка от Брюксел, тя няма да е безкрайна, а и на ново правителство ще му трябват месеци за друг план.

Дали стари и нови депутати ще възложат на правителството в оставка от 15 април да изпрати вече готовия план в Еврокомисията, дали ще се търсят допирни точки и съгласие за някакви промени - така или иначе, срокът трябва да бъде спазен.

Това се вписва и в логичното предложение, което “24 часа” написа преди дни - за кръгла маса, на която партиите да определят националните цели и така да се излезе от задънената улица.

  • Честността е най-добрата политика

    Честността е най-добрата политика

    Идеята, която лансира новата ЦИК, назначена от Румен Радев - да се принудят социологическите агенции, които правят т.нар. екзитполове пред избирателните секции, да не дават данните на самите медии, които по същество са собственици на тези данни, тъй като те поръчват изследванията, е мракобесна и цели да прикрие отново купените гласове
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар. комисия за ревизия на управлението му с т.нар „изслушване” на агробизнесмен.  Доброволецът щеше да прави потресаващи разкрития