Боряна Димитрова: Дали не се тестват нагласи за по-силен президент?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9715061 www.24chasa.bg

Видяхме крайъгълният камък на формацията на Слави Трифонов - мажоритарните избори да бъде оставен встрани. С практически аргументи. В същото време ми направи впечатление едно предложение за законодателна промяна - за избор на ЦИК, каза в "Панорама" по БНТ социологът Боряна Димитрова.  

Предложението - твърде интересно, е вместо от парламента, ЦИК да се избира, назначава с указ и по предложение на президента и по процедура, избрана от президента.

Тази ЦИК ще проведе следващите президентски избори. По Станиславски, ако в първо действие има пушка, в трето тя трябва да гръмне. Дали с това дребно на пръв поглед предложение за промяна не се тестват обществените и политическите нагласи за повече и по-силни президентски правомощия. Оставяйки встрани мажоритарните избори, дали не се цели засилване на правомощията на друга мажоритарна фигура - президента. Това би било поврат. Хубаво е да гледаме с по-внимателно око на различните жокери, които ни подава този безспорно интересен парламент, каза Боряна Димитрова.

  • От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    В последните години се нагнетява особено напрежение около ЦИК - едва ли не тази шапка на изборната администрация раздава облаги и главно определя кой да е победителят на едни или други избори. А оттам и определя бъднините на държавата. А всъщност ЦИК трябва да следи спазва ли се духът на Изборния кодекс и да създаде всички условия за честни
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си