Коментар на седмицата №2: Георги Марков: Бойко ги матира, "Шоуто на Слави" приключи в политиката за часове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9718777 www.24chasa.bg
Георги Марков

"Както 2017-та, така и сега, първият законопроект на ГЕРБ е за МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ. Бойко се вслуша в гласа народен и Божий – 2,5 млн. избиратели поискаха да избират личности /колкото гласуваха на 4-ти април/. Само 500 хил. бяха за проклетата пропорционална избирателна система. Тя бе наложена от депутатите на БСП във ВНС, които имаха комплекси от 39-те депутати на СДС. Вече 30 г. пропорционалната система съсипва българския парламентаризъм – с анонимни депутати и безпринципни коалиции, чиято цел е преминаване на 4-те процента за влизане в парламента. След това следва скандално разпадане и подмяна вота на избирателите. Най-яркият пример е Реформаторският блок.". Това написа във фейсбук бившият депутат от ГЕРБ и конституционен съдия Георги Марков.

Ето какво още написа Марков в социалната мрежа:

"През 2017 г. Бойко загуби гласуването. През 2021 г. би трябвало над 120 депутати да гласуват за мажоритарен избирателен закон.

ШУБЕТО Е ГОЛЯМ СТРАХ. „ШОУТО НА СЛАВИ“ СЕ УПЛАШИ И СЕ ОТКАЗА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ РЕФЕРЕНДУМ. ПРЕДАДЕ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ И СТАНА ЗА СМЯХ. Със 75 депутати от ГЕРБ и 50 от „Шоуто“, след 30 години парламентарна агония, България тръгваше по нов път.

Уважаеми избиратели на „Шоуто на Слави“, те Ви предадоха ИНФАНТИЛНО, ПРИМИТИВНО И ПО СЕЛСКИ. Перспектива щяло да стане мажоритарното гласуване. Питам: под отлагателно условие ли ги избрахте?

Бойко ги матира само с един ход. „Шоуто на Слави“ приключи в политиката. Те станаха за смях.

Като конституционен съдия да поясня: мажоритарната избирателна система няма проблеми с Конституцията. За разлика от машинното, електронното и гласуването с гълъби, които имат проблем с основния ни закон, който е категоричен за тайната на вота.

Специални поздрави на моите приятели Петър Волгин и Георги Любенов, пред които в ефир казах, че в България има ново мнозинство – МНОЗИНСТВО НА ПОБЕДЕНИТЕ, И ТО КОНСТИТУЦИОННО – НАД 160 депутати. ВТОРИЯТ ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 г. Топката е в тях: да променят Конституцията, да свикат ВНС, да се справят с чумата и икономическите й последици, да се оправят с Ердоган за мигрантите и т.н. ГЕРБ да мине в радикална опозиция. СПРЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ С ТЯХ, СПРЕТЕ ДА ИМ ПРЕДЛАГАТЕ КАКВОТО И ДА БИЛО. ПРЕКАЛЕН СВЕТЕЦ И БОГУ НЕ Е ДРАГ.

Отказът на победените да дадат шефското място в Парламента на победителите е скандално. ТОВА Е ПОЗОР. То е куршум в сърцето на парламентарната демокрация. 2014-та и 2017-та победителят Бойко го предлагаше на победените, а сега победените му го взеха.

ОСОБЕНО МНЕНИЕ!

Уважаеми приятели от ГЕРБ, след случилото се днес, помислете добре. Първите Ви избиратели като мен се изнервиха. Този парламент е изчерпен още от първия пленарен ден. Няма държава, която да са я управлявали победените и тя да е просперирала. Колкото и пъти съм Ви съветвал, толкова и пъти съм бил прав - от Истанбулската конвенция до днес. Имате право да сте мандатоносител, защото сте победители, но помислете как ще презентирате проекта за правителството и програмата - дали пред широката българска общественост по подходящ начин, или пред делегитимирания вече парламент на победените. Всяко унижение на Вашите депутати, при това победили, е унижение на Вашите избиратели – пазете си избирателите, те ще Ви потрябват съвсем скоро."

 • Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

  Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

  Съдийската колегия на ВСС стартира процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) Ако и пленумът на кадровия орган одобри хронограмата, официалното начало ще бъде на 30 септември, а гласуването на 14 януари догодина. Изборът на тримата големи в съдебната власт по традиция предизвиква емоции
 • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо